dinsdag, april 16, 2024
HomeInterviews algemeenRegiogenoot Tom Wigchert over de Dutch Total Soccer

Regiogenoot Tom Wigchert over de Dutch Total Soccer

-

Tom Wigchert voetbalde bij VVSB en was daar vijf jaar lang jeugdtrainer. Daarna trainde hij nog drie jaar de jeugd van ASC uit Oegstgeest. Sinds juni 2016 woont en werkt hij in New Jersy voor Dutch Total Soccer. Een voetbalschool die traint vanuit de Nederlandse voetbalfilosofie maar werkt met de Amerikaanse mentaliteit. ,,Goed voetballen en toch verliezen telt hier niet.”

Momenteel is Wigchert (24) bezig om zijn studie Sport & Bewegen van het ROC Leiden af te ronden. In opdracht van zijn opleiding moest hij online naar vacatures zoeken die hem aanspraken. ,,Ik vond online een vacature van een voetbalschool in Amerika. Ik was benieuwd naar het avontuur, en dacht dat deze ervaring goed zou zijn voor mijn kansen op de arbeidsmarkt. Enkele maanden later zat ik in het vliegtuig”, vertelt Wigchert. Bijna de hele trainersstaf van Dutch Total Soccer bestaat uit Nederlandse trainers. Het bedrijf regelt de huisvesting en alle praktische zaken zoals een visum, telefoon, de benodigde verzekeringen en vliegtickets. ,,Ik kan van het salaris leven, maar goed sparen gaat nog moeilijk. Het leven hier is redelijk duur, als je bijvoorbeeld verse groenten wil eten.”  Deze maand moet Wigchert terug naar Nederland om een nieuw visum aan te vragen. Volgend jaar werkt hij van februari tot en met november wederom voor de voetbalschool.

De Nederlandse filosofie

In Nederland is het niet vreemd om een bal vanuit het middenveld terug naar de verdediging te spelen. Zo houd je de bal in de ploeg. Van een breedtepass wordt evenmin vreemd opgekeken. In Amerika is die manier van spelen ongebruikelijk. ,,De speelwijze van de Amerikanen wordt vaak afgeleid uit andere sporten zoals ijshockey en basketbal, waar het spel zo snel mogelijk naar voren wordt verplaatst. Als je dat in het voetbal gaat doen krijg je heel veel lange ballen.” Bij Dutch Total Soccer proberen de trainers hun teams juist veel vanuit het positiespel te laten voetballen. ,,Wij leren de spelers zelf situaties in het veld te herkennen en de juiste keuzes te maken. Zoals dat in Nederland normaal is. We moeten de spelers hier echt leren om over de grond te passen en met goed positiespel tot het doel te komen.”

Amerikaanse mentaliteit

Dutch Total Soccer onderscheidt zich door de Nederlandse voetbalfilosofie, maar alles draait uiteindelijk om winnen. ,,Het grootste verschil met Nederland is dat hier alles om het resultaat gaat. Je kan hier niet een wedstrijd goed voetballen en met 0-1 verliezen. Dan krijg je toch vragen van betrokken ouders hoe het komt dat we hebben verloren.” Volgens Wigchert is dat het grootste verschil van trainen in Nederland of trainen in Amerika. ,,Zelfs de jongste pupillen weten dat alleen het resultaat telt. Als we hier een simpel spelletje doen, doet iedereen gewoon mee. Maar als ze horen dat de verliezer drie keer moet opdrukken, worden ze echt fanatiek. Als ik in Nederland kinderen van acht jaar steeds laat opdrukken, krijg ik,  al snel vragen van bezorgde ouders. Daarnaast zijn de Amerikaanse spelers veel meer gericht op hun individuele succes en willen ze in de wedstrijd graag zelf het beslissend zijn.”

Dutch Total Soccer werkt met de Nederlandse voetbalfilosofie omdat daar door de voetbalschool succes mee is behaald. Volgens Wigchert melden ouders hun kind aan bij deze voetbalschool wanneer die goed presteert op toernooien en in wedstrijden. Niet omdat men onder de indruk is van de Nederlandse filosofie. De toernooien waar de voetbalschool aan deelneemt worden ’s zomers gespeeld. De elftallen worden na tryouts samengesteld en worden na afloop van een aantal toernooien weer opgeheven. De teams en toernooien zijn bedoeld voor positieve publiciteit, niet om in een echte competitie te spelen. ,,Soms krijg je hier van ouders wel vragen waarom Nederland niet op het laatste EK aanwezig was. Maar de mensen zijn veel meer geïnteresseerd in de Amerikaanse sporten zoals  American football, ijshockey en honkbal. Ze kennen de Nederlandse spelers van nu nauwelijks. Ze kiezen ons echt op basis van resultaat.” Omdat het resultaat belangrijker is dan de filosofie daarachter hebben de tegenvallende resultaten van het Nederlands elftal weinig tot geen effect op de aanmeldingen bij de voetbalschool. Voor Amerikanen is sport een manier om een opleiding te betalen. Wie goed is in een sport kan voor een universiteitselftal  gaan spelen. De opleiding neemt dan de kosten of een deel daarvan op zich. ,,Daarom kijken ouders naar de resultaten. Als een voetbalschool goed presteert kan dat de kansen van het kind op goed onderwijs vergroten. Dat is het grote verschil tussen de Amerikaanse en de Nederlandse mentaliteit.”

 

Door: Marius Brugman

Must Read