dinsdag, april 16, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenKagia-spitsen geven Roodenburg (zo) les in effectiviteit in Koetshuis Cup

Kagia-spitsen geven Roodenburg (zo) les in effectiviteit in Koetshuis Cup

-

,,Dit is voor ons vanavond hier op Sportpark Noord een ideale wedstrijd als voorbereiding op de kraker zaterdag in onze derde klasse A thuis tegen Koudekerk. We spelen bijna met het vaste basisteam want Kagia is zeker van plan om de tweede ronde in deze mooie Koetshuis ‘De Burcht’ Cup te gaan halen. Dan komt deze jonge selectie tegenstanders tegen waar we als  Kagia alleen maar beter van kunnen worden. Voor vanavond staan we dus zeker op scherp”, aldus de bevlogen Kagia-trainer Anton Wijsman die  nog een extra seizoen heeft bijgetekend om met zijn jonge selectie mogelijk de stap naar de tweede klasse te gaan maken.

Dinsdagavond 1 maart denderde bij aankomst over het kunstgrasveld aantrekkelijke muziek om de ruim vijftig bezoekers van beide verenigingen te vermaken. Uit de gesprekken langs de lijn was duidelijk op te maken dat men het als een prachtig initiatief beschouwt deze Koetshuis ‘De Burcht’ Cup. Waar sommige A-junioren van de thuisploeg hun derde wedstrijd in vier dagen speelden, kom daar maar eens om in de vaderlandse competitie, was het voor Kagia een prima oefengelegenheid na een competitieloze zaterdag. Wijsman: ,,Dan ook wetende dat we vanmiddag met z’n allen bij het afscheid waren van de moeder van één van onze spelers. En dat doet best wel wat met je, zeker in zo’n jonge groep. Maar het is een goed stel, ze zijn er ook nu weer voor elkaar.”

Met de aftrap om 20.10 uur ontspon zich een vreemd spelletje op de Leidse mat op Sportpark Noord. Roodenburg, gedreven spelend en jagend op de bal, kreeg niet echte doelkansen. En Kagia, het leek net de vos die naar de raaf met de kaas in de bek in de fabel van De La Fontaine zat te kijken en een list aan het bedenken was. Dat bleek in de 11e minuut want spits Dirk Jan Ligtenberg, en geen ‘Listenberg’, omspeelde na een verdedigingsfout A-junior keeper Khalid Makhor om koel de 0-1 te laten aantekenen. Een klein kwartier later deed hij het nog eens dunnetjes over, 0-2.

Bij dat tweede doelpunt bleek ook duidelijk dat grensrechters nog altijd moeite hebben om correct te vlaggen bij de nieuwe buitenspelregel. Er werd nu ‘traditioneel’ gevlagd en niet pas als de aanvallende speler in balbezit was. Lofti Omrani, de rechterhand van Roodenburg-trainer Nouri Essaoui: ,,Bij ons in het centrum staat nu Hicham Mbarki, die zondag de eerste tien minuten speeltijd weer had. Hij is er twee maanden uit geweest door hele drukke werkzaamheden. Hij moet er weer echt in komen, maar dat gaat lukken. En naast hem staat Aziz Mouchih. Weet je nog wel, de keeper van afgelopen zondag tegen Leidsche Boys?”

Het eerste aanvallende feit van de thuisploeg kwam van de ‘tien’, de goed spelende Mo Maatoug. Zijn schot van 25 meter werd door de prima keepende en coachende Kagia-doelman Melle Luinstra tot corner verwerkt. In de derde minuut van de extra speeltijd was het weer deze Maatoug die met een striemend schot de bovenkant van de lat met het lederen monster liet kennismaken. Het was Roodenburg dat bleef zoeken naar mogelijkheden. Maar ziende dat bij Kagia Mark Zonneveld, Tijs van der Schinkel, Alain van Kesteren, Timo Sluymer en Ligtenberg elkaar blindelings wisten te vinden met strakke passes, was er bij de thuissupporters eerder de vrees voor een grotere achterstand. In de vijfde minuut van de extra speeltijd was het dan ook Zonneveld die van dichtbij keeper Makhor kansloos liet met een doffe knal, 0-3.

In de rust was het uitermate gezellig in het honk beneden en na de heerlijke koffie werd de eigen tegel langs de lijn weer opgezocht door de meegereisde supporters. Ze hadden zich nog nauwelijks geïnstalleerd of weer Zonneveld tekende de 0-4 aan. Bij Roodenburg was het de immer zwoegende rechtsbuiten en zeer rappe A-junior Oussama Ghazal die het de Kagia-back negentig minuten lang verrekte lastig maakte. Met de aanvallers Bilal Laijou en Zahi Safsaf zorgde trainer Essaoui voor nieuwe impulsen in aanvallend opzicht. Er kwam meer dreiging met ook kleine kansjes voor spits Laijou, maar het was elke keer ‘net niet’. De als immer positief coachende Omrani na weer een gemiste kans van Laijou: ,,Ik gun het die jongen toch zo.”

Maar aan de andere kant lag de Roodenburg-verdediging vaak open voor de Kagia-aanvallers. Het was ook niet echt meer te belopen voor de jonge middenvelders van de thuisploeg. Spits Ligtenberg profiteerde in de 58e minuut voor de derde keer van een gaatje, of was het nu een gat, in de Leidse defensie en hij liet doelman Makhor kansloos, 0-5. Trainer Wijsman zette ook zijn drie wisselspelers in: ,,Het is goed voor ze om in zo’n pot ook meters te maken.”

Opvallend was het dat Roodenburg toch wat meer druk kon zetten en ook echte kansen kreeg, alles aangemoedigd door de enthousiaste Leidse vrienden langs de lijn. Maar het was Zonneveld die in de 77e minuut voor de 0-6 zorgde, ook zijn derde deze avond. Na een schitterend opgezette aanval was het de makkelijk passerende invaller Safsaf die met de 1-6 voor de meer dan verdiende eretreffer zorgde. Dit werd dan ook de eindstand.

De penaltyserie werd door enige flitsende reddingen van Kagia-doelman Luinstra met 5-2 door de uitploeg gewonnen. Daarmee plaatste de uitploeg zich voor de tweede ronde. Roodenburg moet nog aantreden tegen GHC. Deze Koetshuis Cup leeft echt op Sportpark Noord want na afloop waren er leuke discussies tussen jonge supporters over wanneer je nu de tweede ronde kon halen en wat dan nog de kansen voor ‘hun’ Roodenburg waren (daarover later meer op deze website!, red.).

Voor Kagia was het goed deze avond om met Roodenburg een tegenstander te hebben die er fel op zat. Want zaterdag ontvangen ze Koudekerk, met één punt achter hen derde in de derde klasse A zaterdag. Dan zal het er ook om gaan op het scherpst van de snede. En Roodenburg gaat zondag 6 maart naar Warmunda voor een hele lastige uitwedstrijd. De Warmonders zijn immers al veertien potten achtereen ongeslagen.

Roodenburg – Kagia, een doelpuntrijke, sportieve wedstrijd waar we er vast en zeker nog meer van gaan zien bij deze eerste uitgave van de Koetshuis ‘De Burcht’ Cup.

Roodenburg – v.v. Kagia 1-6 (0-3) 17. Ligtenberg 0-1, 27. Ligtenberg 0-2, 45.+5. Zonneveld 0-3, 46. Zonneveld 0-4, 58. Ligtenberg 0-5, 77. Zonneveld 0-6 en 83. Safsaf 1-6.

Roodenburg: Makhor, Bouchnafa (50. Laijou), Mouchih, Mbarki (46. Belaidi), Hanza Boudour, Oulmoudem, Youssef Boudour, Mo Maatoug, Ghazal, Rahmaoui (50. Safsaf) en Essaoui (50. Amine Maatoug).

Kagia: Luinstra, Timmermans, Driessen, Hogewoning (58. Kamp), Malhi, Imanse, Zonneveld, Van der Schinkel (61. Schoneveld), Van Kesteren, Sluymer en Ligtenberg (61. Pols).