Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Koetshuis Cup: Ongeslagen FC Rijnland toch uitgeschakeld

Rumling bouw artikel
Mooi artikelbanner

Beide trainers, Anton Wijsman van Kagia en Paul Pikaar van FC Rijnland, konden  in de aanloop naar deze slotwedstrijd van poule E niet de bekende basisopstelling van de competitie  in het veld brengen. Kagia telde een aantal afwezigen en geblesseerden en bij FC Rijnland kregen andere selectiespelers ook een kans deze dinsdagavond 22 maart. Pikaar: ,,Invaller doelman Jeffrey Smeele mocht nu weer gewoon lekker ballen in het veld. Dat doet hij toch het liefste. En met 35 selectiespelers kunnen we zo anderen ook een kans geven. Het tweede van ons bijvoorbeeld, doet het ook hartstikke goed. Eens kijken wat het gaat worden vanavond, wij hebben er zin in.”

Dat hadden ook gedurende de gehele wedstrijd de supporters langs de lijn op het Leidse sportpark. Spelers en ook scheidsrechter Per Chrispijn werden geregeld voor velen hoorbaar met een vette humorvolle Leidse knipoog op de verbale snijtafel gelegd. Waarbij ook de eigen voetballende (on)vermogens niet geheel onbesproken bleven. Kortom, het was ook weer ouderwets gezellig in de wetenschap dat FC Rijnland dit gehele seizoen nog nooit op de dinsdagavond een wedstrijd had gewonnen.

De toeschouwers van beide ploegen waren er klaar voor, maar niet nadat er één minuut stilte in acht was genomen om hen te gedenken die in Brussel die dinsdagmorgen slachtoffer waren geworden van de terroristische aanslagen. In zo’n zestig seconden staande langs de lijn word je als samenleving weer helemaal op je plek gezet en relativeer je toch weer vele zaken waar je je dagelijks in en buiten het veld druk om loopt te maken. Het was een indrukwekkend moment deze stilte…

Geco artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner
Rabobank artikelbanner
Sepa green artikelbanner

Met het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Chrispijn was het Kagia dat vanaf de aftrap druk zette. Het was de thuisploeg die, ondanks de strekking van het voorgesprek en het voortdurend coachen van Pikaar aan de lijn, de oranjewitten veel teveel ruimte gaf. En met doelpuntenmakers als Rens Lamboo, Mark Zonneveld, Dirk Jan Ligtenberg en Alain van Kesteren in de gelederen heeft Kagia spelers die ook ineens uit het niets kunnen opduiken om koel hun doelpuntje mee te pikken. Hoe dat voor FC Rijnland zou uitpakken, nu hun doelpuntenmachine in de personen van Boudewijn Kamphues en Danny Kromwijk deze avond niet kon worden benut, moest blijken. Maar gelukkig stond spits Maik de Rooij, beter bekend als de Leidse ‘Zoef de Haas’, scherp voorin en werd Jeffrey van der Pompe op tien door Pikaar voortdurend naar de juiste plek in het veld gedirigeerd.

Na de eerste grote kans voor Ligtenberg, uit een corner tikte hij de bal staande bij de tweede paal net naast de verkeerde paalkant tot opluchting van de doelman van FC Rijnland, was het Van der Pompe die in de 25e minuut de 1-0 liet aantekenen. De gastheer kwam beter in het spel en kon meer druk zetten op de Kagianen. Gebeurde dat even niet dan was het Kagia dat met oogstrelend snel combinatievoetbal op het kunstgrasveld voortdurend de vrije man vond. Dat was in vele gevallen wanneer aanvoerder Pascal Timmermans, die op rechts als Wim Suurbier in zijn betere dagen imiteerde, elke keer langs de lijn opstoomde. Zo bracht hij twee minuten voor rust spits Ligtenberg in stelling, maar de koel keepende Rijnland-doelman kon net stompend redding brengen. Met deze 1-0 Leidse voorsprong zochten alle supporters broederlijk de kantine op. Wetende dat de thuisploeg afhankelijk was van de uitslag bij de Leidse derby in de Kikkerpolder. Lugdunum stond op het zelfde moment met 1-0 voor tegen UVS en met die stand zou FC Rijnland niet doorgaan naar de tweede ronde.

De tweede helft startte Pikaar zonder verdediger Pablo Luiten, hij werd vervangen door de heerlijk fel spelende vleugelverdediger Jan de Groot. Het spel ging lekker heen en weer, maar echte kansen konden de supporters nog niet op hun netvlies vastleggen. In de 57e minuut werd aan Leidse kant verdediger Robert Dros vervangen door de jonge Jordy Heemskerk die centraal achterin ging spelen. ,,Deze speler heeft op uitnodiging vorige week nog bij Ajax een testwedstrijd mogen spelen”, zo liet de Leidse assistent-trainer Henk Brandt zo trots als een aap weten. Prachtig als je ziet hoe er in zo’n club wordt meegeleefd met alles wat er gebeurt. Voetbal leeft en zit daar in de aderen van alles wat FC Rijnland een warm hart toedraagt. Pikaar: ,,We doen het ook lekker na de promotie vorig seizen met een zevende plek op de ranglijst in deze derde klasse. Maar let op, we kunnen deze laatste wedstrijden best nog voor verrassingen zorgen.” Of dat deze avond in de strijd om de Koetshuis ‘De Burcht’ Cup tegen Kagia ook het geval zou zijn moesten de laatste dertig minuten van deze open en vermakelijke pot voetbal blijken. Pikaar: ,,Kagia staat immers niet voor niets tweede in hun derde klasse. En ze hebben een goed, enthousiast technisch verzorgd voetballend team met jonge jongens.”

FCR 4 (Small)

Trainer Wijsman bracht tussen de 59e en 70e minuut ook al zijn wisselspelers in het veld. Dat waren Jelle Dodeman, Joas Pols en Tom van Dijk die respectievelijk Zonneveld, Lamboo en Rob Meulenbroek mochten vervangen om hopelijk het voetballende tij te doen keren. Was het schot op de FC Rijnland-doellat van de goed spelende Tijs van der Schinkel de voorbode van het Lisserbroekse slotoffensief? Kagia had zich met twee overwinningen al geplaatst voor ronde twee, maar ze gingen duidelijk voor meer. De supporters gingen er eens goed voor staan. En dat werd direct beloond, maar wel aan de andere kant. Want het was de zeer rappe en altijd bewegende Leidse spits De Rooij die goed doorzette en vanaf rechts Kagia-doelman Rutger Goudriaan (jawel, de spits van de voorgaande jaren, die ook met handschoenen overweg kan, red.) passeerde met een droge schuiver in de verre hoek, 2-0. Het is dat er een hek stond want menig Leidse supporter had het veld in willen lopen om de doelpuntenmaker op de schouders te nemen.

Dat wilden ze negen minuten voor tijd ook met Mark Cerdijn, nu in de verdediging spelende, die met een (hamstring)blessure het veld moest verlaten. Pikaar: ,,Ook al hebben we geen wissels meer, we mogen geen enkel risico met Markie nemen.” Een Leidse supporter verklaarde direct luidkeels: ,,Jongens, zet de bus maar voor het doel, wat mij betreft een Leidse dubbeldekker.” En onder leiding van de immer coachende en het spel prima verdelende Leidse middenvelder Giovanni Koelink gebeurde dat ook. Het was FC Rijnland er alles aan gelegen om de nul te houden om zo met opgeheven hoofd toch te worden uitgeschakeld. Maar de laatste kans was er nog voor Van der Pompe van de thuisploeg die de schitterende voorzet van de prima spelende Jeffrey van Dijk net niet achter doelman Goudriaan kon krijgen. Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Chrispijn kon de thuisploeg dus een 2-0 zege op Kagia noteren. De ongeslagen status bleef zo overeind.

De strafschoppenserie werd ook een Leidse overwinning met 4-3. Opvallend genoeg zagen de beide keepers hun inzet gestopt. Door de social media waren de Leidse supporters ook direct op de hoogte van de Leidse uitschakeling door de 1-0 zege van Lugdunum op UVS. Dezelfde Leidse supporter: ,,Voor mij mag er volgend jaar weer zo’n bekertoernooi worden georganiseerd. Ik heb er van genoten alle drie de wedstrijden van mijn cluppie, FC Rijnland. Maar nu op naar de derde helft in de kantine.”

FC Rijnland – Kagia 2-0 (1-0). 25. Van der Pompe 1-0 en 75. De Rooij 2-0. Scheidsrechter F. Chrispijn.

Opstelling FC Rijnland: Beijnders, Luiten (46. De Groot), Cerdijn, Van Leeuwen, Dros (57. Heemskerk), Smeele, Oomen, Koelink, De Rooij, Van der Pompe en Van Dijk.

Opstelling Kagia: Goudriaan, Timmermans, Driessen, Robelus, Meulenbroek (70. Van Dijk), Sluymer, Van Kesteren, Van der Schinkel, Zonneveld (59. Dodeman), Lamboo (59. Pols) en Ligtenberg.

Rebel Horeca artikelbanner
OWN artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten