HomeVoetbalnieuws-leidenValken'68 en Lugdunum aan elkaar gewaagd (plus podcast)

Valken’68 en Lugdunum aan elkaar gewaagd (plus podcast)

-

Dinsdagavond kwam Valken’68 voor het eerst in actie in de strijd om de Koetshuis Cup. Op eigen veld kreeg de ploeg van Jaco van Staalduinen bezoek van Lugdunum, dat eerder Leidsche Boys op zijn nummer had gezet. De Valkenburgers traden in het basiselftal aan met een combinatie van spelers van het eerste en tweede elftal, dit om sommige spelers van de hoofdmacht rust te gunnen in verband met pijntjes. De defensie bestond wel uit spelers die regelmatig of altijd in het eerste spelen en ook Erwin de Ridder, John van Rijn, Robert van Delft en Dick van der Toorn kregen een startsein om 20 uur. Lugdunum kende een grote verrassing. In de achterste linie stond good-old Patrick Heijmans opgesteld. De ex-speler van onder meer Katwijk en vorig jaar nog trainer van Roodenburg speelt af en toe recreatief mee bij de kikkers op zondag, maar nu had Henk de Cler om zijn gunsten gevraagd. Na afloop sprak onze verslaggever Heijmans en het hoe en waarom is te beluisteren via de podcast (of via ons twitteraccount).

Patrick Heijmans: terug van weggeweest..?

Lugdunum maakte afgelopen zaterdag een slechte beurt bij WDS. De Leidenaren kwamen nog wel aan de leiding, maar in de tweede helft zakte de promovendus ver weg en kreeg uiteindelijk met 4-1 klop. Aan niets was te zien dat de groenhemden een dreun hadden gekregen van die nederlaag. Lugdunum speelde fris van de lever, met vlot combinatiespel en niet ontbloot van technische vaardigheden. Het maakte dat Valken’68 aan de bak moest en daardoor ontstond een levendige wedstrijd met een hoge amusementswaarde. Dit vanaf de eerste tot de laatste minuut, onder de resolute leiding van arbiter Wagner.

De eerste grote kans was voor de bezoekers. Adam Atif, sterk spelend, bracht Ozan Isitir na drie minuten al in scoringspositie, maar de aanvaller prikte net naast. Valken’68 liet zich voor het eerst wat later zien via Ardy Vooys, normaliter wel in het tweede spelend. Hij werkte vanaf rechts naast. Even later testte Erwin de Ridder de keeperskwaliteiten van Kevin Wassenaar. Het spel golfde in die fase op en neer, waarbij het tempo hoog lag. Het eerste doelpunt kwam op naam van Mark van der Plas, hij negeerde belangstelling van hoofdklasser Ter Leede , bij een hoekschop. De verdediger toonde zich machtig in de lucht. Dat zou hij nog vier keer zijn, maar het bleef bij een doelpunt voor de aanvoerder.

Hoog tempo, technische hoogstandjes en fraaie goals..

Kort daarop kreeg Lugdunum twee levensgrote kansen binnen een mum van tijd. Atif en Isitir kregen de gelijkmaker evenwel niet binnen gewerkt. Het gaf wel aan dat Lugdunum geenszins van plan was om zich naar de slachtbank te laten leiden. Sterker nog, vijf minuten later werd de stand wel in evenwicht gebracht na een werkelijk fantastische aanval van de derdeklasser. Wassenaar had als doelman een pass in de benen over een meter of zestig op de stropdas van Peter du Prie. Via Marco Harleman en Tim de Cler kwam de bal bij Sergio Vrede die op rechts zijn tegenstander het bos in stuurde. Zijn voorzet werd overtuigend afgerond door Isitir: 1-1. Wellicht nu al een van de mooiste aanvallen van de eerste editie van de Koetshuis Cup.

Nadat Van der Plas dicht bij de 2-1 was met het hoofd, maar dus niet scoorde, ging Lugdunum op herhaling met wederom een aanval uit het boekje. Via Vrede en de gebroeders Isitir, Ozan en Cem, kwam de bal via de laatstgenoemde rechtsback bij de doorgelopen Vrede. Max Lobel was kansloos, maar de lat verhinderde een tweede prachttreffer.

In de tweede helft startte de ploeg van De Cler en Henk Kersten andermaal overtuigend. Zo kreeg Leroy Brooks de eerste grote kans op het derde doelpunt van de avond. Brooks dacht tien minuten later wel te scoren, maar de bal passeerde de doellijn ogenschijnlijk net niet. De 1-2 hing dus in de lucht, maar geleidelijk aan nam Valken’68 het heft wel in handen. Lugdunum kwam er moeizamer uit en moest het hebben van de uitbraak na een uur van balans in de tweestrijd.

Adam Atif was regelmatig weer een lust voor het oog met zijn fraaie pass en technische bagage

Sander van Duijn kon bij een uitval over rechts geen medespeler vinden voor de 2-1, maar Lugdunum begon wel te wankelen. Halverwege de tweede helft kukelde de goed spelende Leidse ploeg echter wel om. De ingevallen Herman Binnendijk probeerde het met een halve omhaal en daarmee liet hij Wassenaar kansloos. Ook al een fraai doelpunt op een toch al zo’n leuke voetbalavond.

Lugdunum gaf zich nog niet gewonnen en wilde zichtbaar een goed resultaat meenemen. Valken’68 kreeg wel kansen om de wedstrijd te beslissen, maar de gasten werden niet minder gevaarlijk. Zo plaatste Sandjai Gajadin een bal op de paal, waarbij de Valkenburgers dus goed weg kwamen. Bij een derde kans van Brooks was het dan toch 2-2 en dat niet geheel ten onrechte. In de laatste tel van de wedstrijd kreeg Gajadin zelfs nog een uitstekende gelegenheid om er 2-3 van te maken, maar Lobel liet zien geen slechte vervanger te zijn van vaste doelman Erwin van der Nagel. Zo bleef het bij 2-2 na een enerverende avond, waarbij de sportiviteit hoogtij vierde. Een wedstrijd wordt leuk wanneer er twee ploegen echt deelnemen en daarom mochten de complimenten uitgaan naar Valken’68, maar zeker ook naar Lugdunum. De strijd in deze poule, met ook UVS en Leidsche Boys, ligt nog volledig open.

Zeker uit Leiden was er belangstelling van de vaste kern

Basisopstelling Valken’68: Lobel, Van Duijn, Van der Plas, Heemskerk, J.Haasnoot, De Ridder, Disseldorp, Van Rijn, Vooys, Van Delft, Van de Toorn.

Basisopstelling Lugdunum: Wassenaar, C.Isitir, Heijmans, Brandt, Du Prie, Vrede, Harleman, De Cler, Schaafstra, Atif, O.Isitir.