donderdag, april 25, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 8): Hoogtepunt voor Elbers en Bjelica

Van Amateur naar Prof (deel 8): Hoogtepunt voor Elbers en Bjelica

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 8 blikken we terug op de periode van 1 januari tot 26 januari. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Zo was onder andere Leidenaar Randy Wolters trefzeker voor zijn club Go Ahead Eagles.

Eredivisie

Leidenaar Ricardo van Rhijn blijft definitief bij Ajax. Trainer Frank de Boer wil hem niet kwijt door de plotselinge blessure van rechtsback Kenny Tete. Eerder zag de voormalig jeugdspeler van DoCoS een overgang naar de Turkse topclub Galatasaray in het water vallen. Van Rhijn kwam de laatste weken eindelijk weer in actie: eerst voor Jong Ajax tegen Helmond Sport (2-3 winst) en afgelopen dinsdag was de rechtsachter met het eerste van Ajax – tegen Heracles Almelo (0-0) – zelfs invaller een kwartier voor tijd, als vervanger van Joël Veltman. Van Rhijn krijgt dus kans op meer speeltijd dan het afgelopen half jaar. Alphenaar John Heitinga zat in de hele maand januari niet eens bij de selectie van Ajax.

Het Excelsior van trainer Alfons Groenendijk en aanvaller Stanley Elbers verloor de eerste drie duels na de winterstop van respectievelijk De Graafschap (2-0), Roda JC (0-1) en PSV (1-3). Daardoor staan de Kralingers nu op een vijftiende plaats, één plek boven de degradatiezone. Positief was dat Groenendijk zijn regiogenoot Elbers voor het eerst dit seizoen in de basis liet starten tegen Roda JC. Een paar dagen later tegen PSV zat de Leidse aanvaller echter de hele wedstrijd op de bank. Elbers, die sinds de zomer in Rotterdam speelt, wacht nog altijd op zijn eerste officiële doelpunt voor Excelsior.

Ook Feyenoord, met Dirk Kuijt en Jens Toornstra, verloor alleen nog maar in het nieuwe jaar. De Rotterdammers gingen ten onder tegen PSV (0-2) en AZ (4-2). Kuijt maakte beide duels vol, maar kwam niet tot scoren. Toornstra, die deze transferperiode nog in verband werd gebracht met een transfer naar de Duitse Bundesliga, kwam alleen in het veld tegen AZ, als invaller. Feyenoord heeft nog een duel tegoed ten opzichte van de andere Eredivisieclubs. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst neemt het donderdagavond op tegen SC Heerenveen.

Willem II, waar Erik Falkenburg onder contract staat, was niet bepaald succesvol in januari. De Tilburgers boekten nog geen enkele zege. Alleen tegen FC Groningen werd afgelopen dinsdag gelijkgespeeld, maar de uitduels met SC Heerenveen (3-1) en NEC (1-0) gingen verloren. Falkenburg maakte in die wedstrijden de negentig minuten vol.

In tegenstelling tot de regiogenoten bij Excelsior, Willem II en Feyenoord presteert Lucas Woudenberg, voormalig jeugdspeler van vv Zwammerdam, fantastisch met NEC. Hij miste nog geen minuut in 2016. Bovendien behaalde Woudenberg met de Nijmegenaren in de eerste drie duels zeven punten, dankzij zeges op Willem II (1-0) en FC Twente (2-0), en een gelijkspel op bezoek bij FC Groningen (0-0).

Jupiler League

 Voorhouter Django Warmerdam is bij Jong Ajax dit seizoen een vaste waarde. Ook in de laatste drie duels tegen Achilles ’29 (3-1 winst), Helmond Sport (2-3 winst) en NAC Breda (2-1 winst) was hij basisspeler. De twintigjarige middenvelder staat met de Amsterdammers – dankzij de drie zeges – momenteel op een achtste plaats.

Randy Wolters (Go Ahead Eagles) begon 2016 met een nederlaag tegen Fortuna Jong PSV (1-2), maar afgelopen maandag droeg hij bij aan de 1-2 zege op Telstar door de 0-1 binnen te prikken. Bij Telstar stond oud-FC Lisse doelman Wesley Zonneveld onder de lat, Katwijker Cor Varkevisser zat niet op de reservebank bij de Velsenaren. In de duels met Almere City (0-2 winst) en RKC Waalwijk (2-1 verlies) ontbrak Varkevisser ook al.

Nick Coster, oud-Alphense Boys en nu RKC Waalwijk, leed wel een behoorlijke nederlaag bij koploper Sparta Rotterdam (5-2), maar tegen Telstar (2-1 winst) en Achilles ’29 (1-1) werd niet verloren. Voormalig UVS’er Sven Verlaan maakte bij zijn club FC Den Bosch in de afgelopen weken geen speelminuten. Zonder de Leidse verdediger wisten de Brabanders niet te winnen van Fortuna Sittard (1-1), FC Volendam (0-0) en FC Emmen (1-0 verlies).

Buitenland

In Griekenland speelde voormalig FC Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues twee competitieduels met PAOK Saloniki. Tegen Xanthi (1-1) en AEK Athene (1-0) werden de drie punten niet gepakt. Ook de bekerwedstrijd tegen Panionios (1-1) leverde geen zege op.

Katwijker Aleksandar Bjelica heeft zijn debuut gemaakt voor zijn club KV Mechelen. De verdediger, die in de jeugd voor VV Katwijk en Quick Boys uitkwam, maakte deze winter de overstap van Helmond Sport naar de Belgische Pro League. Met Mechelen verloor Bjelica zijn debuutwedstrijd tegen Westerlo (3-2). Tegen Racing Genk werd een week later gelijkgespeeld (1-1).

Binnenkort volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read