HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasse28 mei 2016: Hoogtepunt voor fusieclub

28 mei 2016: Hoogtepunt voor fusieclub

-

En weer schreef FC Rijnvogels voetbalgeschiedenis. De fusieclub startte in 2004 in de eerste klasse en had in dat jaar nog wat moeite om aan dat niveau te wennen. Gaandeweg, naarmate het aantal vlieguren toenam, kwam de Katwijkse club dichterbij successen. In 2009 scheelde het een haar of de hoofdklasse was bereikt. De lat werd daarna telkens wat hoger gelegd, maar het wilde maar niet lukken om een volgende stap te maken. In het seizoen 2013/2014 was de ploeg van toen al Hein van Heek onaantastbaar en de zo gewenste titel werd in de wacht gesleept. In het eerste jaar hoofdklasse finishten de roodhemden als achtste en eigenlijk was men op de Kooltuin daar niet geheel tevreden over. Dit seizoen werd een vierde plek ingenomen, maar bovenal zorgde de eerste periodetitel ervoor dat 28 mei 2016 kon uitgroeien tot de grootste dag uit de clubgeschiedenis. Na de eerdere 1-0 nederlaag in Assen werd nu gewonnen van ACV. Na de rust bracht de complete aanval het thuispubliek in extase. Thomas Dijk (27), Thijs van Kruistum (26) en Martijn Tjon-A-Njoek (26) verschalkten Ben Wormmeester.

Het duel op de druk bezochte Kooltuin toonde in de eerste fase overeenkomsten met de eerste wedstrijd, op de kop af een week terug. de nervositeit was waarneembaar bij FC Rijnvogels en dat was niet anders dan op verplaatsing. ACV voetbalde makkelijk en Haaye Feenstra, Erik Eleveld en Yoran Popovic doken regelmatig de ruimte in en konden al snel gevaar stichten. Sander van der Horst moest al vroeg aan de noodrem trekken door Angelo Cijntje op pittige wijze te stuiten, alvorens er serieus gevaar zou dreigen. Het spel speelde zich vooral af op de helft van de gastheer en de aangename herrie rondom het veld verstomde al rap. Zeker nadat ACV op voorsprong kwam via de al genoemde Cijntje, die vermakelijke duels uitvocht met Thomas Dijk. Dat laatste dan voornamelijk na de rust, want de aanvaller kwam er in het eerste bedrijf nauwelijks aan te pas.

Dat was overigens niet enkel van kracht voor de linksbuiten. Ook Niels van Veen en Martijn Tjon-A-Njoek werden aan banden gelegd. Op het middenveld gingen nogal wat duels verloren en dus beloofde de achterstand niet veel goeds voor het vervolg. Nog voor de twintigste minuut kreeg de tweestrijd een andere wending. Popovic, vorige week sterk invallend en nu beloond met een basisplaats (evenals Dijk aan Katwijkse zijde overigens), reageerde op een actie van Sonny ten Hoope (de jongeling verklaarde later in zijn kruis te zijn getast door de rechtsback, red.) en kon vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Scheidsrechter Koekoek aarzelde geen moment en had niets van doen met de protesten.

Het maakte dat er plots hoop gloorde aan Katwijkse zijde. Om nu te zeggen dat de confrontatie direct kantelde, voert te ver door. FC Rijnvogels kon weinig bedenken om de tegenstander terug te dringen en bleef dus tegen een 0-2 achterstand aankijken, waarbij het resultaat in Drenthe dus al was meegeteld. Toch had Rob Zandbergen de gelijkmaker op zijn hoofd na een prima aanval van de thuisploeg. Van dichtbij kopte hij evenwel over. Later kwam Pieter van der Breggen nog in kansrijke positie, maar er werd niet meer gescoord voor de pauze.

In de rust werd er ruimschoots gespeculeerd over de troef die de Katwijkse staf zou gaan uitspelen. Zou Thijs van Kruistum worden gebracht? Er waren immers doelpunten nodig om het tij te doen keren. Zou er een verdediger worden ingeleverd? Het antwoord kwam niet veel later. Hein van Heek bracht de vertrekkende Sammy Zandbergen in voor de licht geblesseerde Wouter Soomer en voor hem zat het seizoen erop. Zandbergen viel al vrij snel op en opeens kreeg Rijnvogels vleugels. ACV moest terug en kwam er nog maar sporadisch uit.

De gelijkmaker kort na rust zorgde voor weer toenemende sfeer op het sportpark. Dijk scoorde en wist niet hoe snel hij weer terug moest naar de eigen helft om zodoende zo snel mogelijk jacht te maken op de 2-1. Van der Breggen, A-Njoek en de ingevallen Zandbergen kregen kansen en de krachten bij de tien Assenaren namen per minuut af. In het laatste kwartier kregen van Veen en vooral Van der Breggen uitgelezen mogelijkheden om er minimaal een verlenging uit te persen. Het geduld van de Katwijkse aanhang werd danig op de proef gesteld. Ondertussen had trainer Hans de Jong Erik Eleveld en Danny Menting, de doelpuntenmaker van een week terug, al moeten vervangen en het water sijpelde al over de rand voor de hoofdklasser uit de andere kant van het land.

Uiteindelijk hielden beide ploegen het niet meer droog. ACV werd onder de voet gelopen in het laatste kwartier en verzoop en vervolgens lieten de tranen aan Katwijkse zijde de vrije loop. Eerst scoorde de amper binnen de lijnen gebrachte Van Kruistum en daarna was het de beurt aan A-Njoek om de verlenging te voorkomen. De twee spelers hadden beiden zelfs nog een kans om ACV nog meer pijn te doen, maar over die gemiste kansen werd na afloop niet meer gesproken. Een grotere nederlaag voor De Jong en de zijnen zou ook al te gek zijn geweest, zeker gezien de openingsfase van de wedstrijd.

Het feest barstte vervolgens in alle hevigheid los en na een ontlading op het veld kreeg de polonaise een passend vervolg in de kleedkamer (via ons Facebook en Twitter-kanaal al ruimschoots belicht!). FC Rijnvogels is na twee seizoenen al uit de hoofdklasse en er werd andermaal een grote stap gezet in het amateurvoetbal. De club kan zich nu gaan opmaken voor o.a. Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en wellicht FC Lisse en Noordwijk. De tijd van Zuidvogels, LYRA en DUNO, met alle respect gesproken, ligt ver achter FC Rijnvogels..