HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseAchtergelaten 'fighting spirit' kost Valken ˈ68 de kop

Achtergelaten ‘fighting spirit’ kost Valken ˈ68 de kop

-

Eerste klasse B (zaterdag)- Nu het einde van de competitie met rasse schreden nadert, komt ook het degradatiespook weer om de hoek kijken. Het spook waart, na de gevoelige 1-0 nederlaag, vanaf afgelopen zaterdag bij gastheer en concurrent Forum Sport rond op Valkenburgse bodem. Ze moeten er niet aan denken bij Valken dat het vlaggenschip eruit vliegt. Zeker niet, nu volgend seizoen een handvol versterkingen aan komt “waaien”.

Fighting spirit staat bij trainer Jaco van Staalduinen en zijn mannen hoog in het vaandel. Onder zijn bewind haalde de ploeg, na de winterstop acht punten uit de laatste vier wedstrijden tot aan het bezoek aan Voorburg. En juist tegen een concurrent hadden de geelroden hét handelsmerk van de ploeg achtergelaten op het ˈt Duyfrak. Valken verloor in een zwakke en vooral futloos gespeelde eerste helft het belangrijke zes punten duel. Na de wedstrijd, die twee totaal verschillende gezichten kende, vroeg vriend en vijand zich verbaasd af, of na rust nog wel dezelfde ploegen op het veld hadden gestaan.

Was het gastheer Forum Sport dat in de eerste helft op het voetbalpark ˈt Loo de lakens uitdeelde, na de thee waren de rollen volledig omgedraaid. Het lukte de ploeg van Van Staalduinen, spelende zonder de zieke ‘stofzuiger’ Erwin de Ridder en de geblesseerde Joeri Driebergen,  in een sterk gespeeld tweede bedrijf echter niet de kleinst mogelijke achterstand nog weg te werken. ,,Als we  na  rust er één hadden ingeschopt hadden we de wedstrijd ook nog gewonnen”,  klonk het niet helemaal overtuigend uit de mond van de Valken-voorzitter Jaap Janssen na afloop. ,,Ik had overigens niet het idee dat ik voor rust naar Valken stond te kijken.” Na het binnenkomende resultaat van Volendam zakte de stemming van de toch al niet blijde bestuurder nog verder weg. De nummer dertien won verrassend van ARC en heeft Valken’68 in het vizier.

De bezoekers diende slechts als veldvulling in de eerste helft. De thuisploeg mocht zich onder aanvoering van  vormgever Matthijs Seilberger, ooit spelend voor Voorschoten’97,  naar hartenlust uitleven. En als de ploeg van Van Staalduinen balbezit had, lukte het maar zelden om het speeltuig naar een speler van dezelfde kleur te passen. Aanvallend viel er weinig tot niets te noteren bij geel rood, alleen de kans in de openingsfase werd door de verder goed leidende arbiter om zeep geholpen, nadat de voordeelregel niet werd toegepast.

De thuisploeg van trainer Andre Lourens had door de improductiviteit van zijn gezelschap alle reden tot klagen. De sterk keepende Erwin van der Nagel hield zijn ploeg vooralsnog op de been. Na een klein half uur moest Van der nagel alsnog de gang naar het net maken. Spits Mike de Graaf schoot een lage voorzet van Robin Diets, ook ex-speler op sportpark Adegeest, binnen in de korte hoek. Een tiental minuten daarvoor had Seilberger met een geplaatst schot het aluminium al getest. De kans werd hem geboden door Michael Jongenburger, die door  de Valkenburgers geen strobreed in de weg werd gelegd. Ook na de achterstand bleven de gasten angstig en zonder bezieling spelen, en mocht zich gelukkig prijzen dat het vizier van de Voorburgers slecht stond afgesteld.

,,Dit is niet des Valkens”,   had de oefenmeester zijn ploeg in de rust voorgehouden. De boodschap was kennelijk goed overgekomen. De vechtlust en motivatie was terug bij zijn keurkorps en won na rust vrijwel alle persoonlijke duels. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg zijn ploeg steeds meer de overhand en  Forum Sport was geen schim meer van de eerste vijfenveertig minuten. In de counter bleven de moe gestreden gastheren evenwel gevaarlijk. Valken zette aan voor een slotoffensief en kreeg voldoende kansen op de verdiende gelijkmaker.

De uitblinkende doelman van de gastheren, die na de wedstrijd tot man of the match werd gekozen, hield zijn ploeg met enkele knappe reddingen overeind. Vooral zijn reflex na de kopbal van Arjan Haasnoot in de slotfase was formidabel. Punten halen is nu een must voor de Valkenburgers, zeker om het spookbeeld niet in een nachtmerrie te laten eindigen. ˈt Duyfrak zal  ook volgend jaar het decor van een  eersteklasser blijven, viel te beluisteren in het optimistische Valkenbugse kamp. Dat is dan wel weer de juiste spirit.

Basisopstelling Valkenˈ68: Erwin van der Nagel,  Herman Binnendyk,  Mark van der Plas,  Arjan Haasnoot,  Lex Heemskerk,  Matthijs de Mooy,  Dick van der Toorn,  John van Rijn,  Robbert van Delft,  Ronald Kuyt,  Sven Boonstoppel.

Note redactie: er volgt nog een podcast van Ton de Vries met een Valkenburger!