Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

André Lourens: ,,Bouwen aan een herkenbaar elftal bij Voorschoten’97”

Catsanddogs artikel
ALV artikelbanner

Voorschoten’97 zocht een opvolger van Dirk-Jan Ente en vond die in de persoon van Groninger André Lourens. Na bijna twintig jaar Forum Sport, daarom in Voorburg een legende genoemd, getraind te hebben ging Lourens in op de uitnodiging van de club uit Voorschoten. ,,Bij Forum Sport heb ik niet alleen het eerste getraind, maar ben ook betrokken geweest bij de jeugdopleiding als technisch coördinator. Het beleid van de club was om vooral met eigen jeugd te werken en een enkeling die van buitenaf instroomde. Zo creëer je een herkenbaar elftal voor je clubmensen. Dat kweekt een band en saamhorigheid. Dat is ook het uiteindelijke doel van Voorschoten, maar daar zijn we dit jaar ver vanaf.”

Een waar woord van de nieuwe oefenmeester. Op de transferlijst die te vinden is op de site van leidenamateurvoetbal.nl ontwaren we maar liefst zeventien nieuwe namen en vertrokken elf spelers waaronder een paar sterkhouders. Dat lijkt dus een hele cultuuromslag voor Lourens. ,,Het is inderdaad een totaal andere situatie dan ik bij Forum Sport kende. Dat geeft niets, voetbal is voetbal en een selectie samenstellen uit een grote groep is iets wat ik vanzelfsprekend al jaren gedaan heb.”

Nuancerend: ,,Die zeventien nieuwe spelers zijn niet allemaal potentiële basisspelers hoor. Er zitten jongens bij die lang niet gevoetbald hebben bijvoorbeeld door studie of blessures. Dat er kwalitatief uitstekende voetballers bij zitten staat buiten kijf. We hebben drie weken hard getraind en sommigen komen al boven drijven. Ook de eigen jeugd van Voorschoten klopt nadrukkelijk op de deur. Ik ben blij dat een Peer van Paasen gekozen heeft om te blijven. Sommige jongens worden helemaal gek gemaakt met fraaie beloften als ze twee goede wedstrijden hebben gespeeld. Vervolgens maken ze een te grote stap naar een ‘grotere’ club om daar te verpieteren. Laat ze eerst maar eens een structureel goed seizoen draaien!”

Knijnenburg artikelbanner
Brasserie buitenhuis
Rabobank artikelbanner
Sepa green artikelbanner

Voorbeelden in alle geledingen van het voetbal zijn er (helaas) te over. Over het aanvoerderschap is Lourens ook helder: ,,Richard Bakker is mijn aanvoerder. Het is een ervaren voetballer met een natuurlijk overwicht, een fitte en sterke vent die centraal gaat spelen. De komende bekerwedstrijden moeten meer duidelijk maken met wie ik op tien september als basis begin.”

Die wedstrijden zijn echte graadmeters. Met Valken’68, Foreholte en FC Boshuizen heeft Voorschoten’97 bepaald geen kinderachtige opponenten getroffen. Daar is Lourens blij mee. ,,Ik neem die wedstrijden heel serieus. Natuurlijk is het geen competitie en natuurlijk is verlies geen drama en kun je enigszins experimenteren met een spelsysteem. Het is echter wel zo dat ik elke wedstrijd serieus neem en wil winnen. Verliezen wijst je wel op verbeterpunten.”

Trouw en loyaal zijn kunnen we zonder terughoudendheid karaktereigenschappen van Lourens noemen. Twintig jaar trainer bij Forum Sport en twintig jaar onderwijs op een z.m.o.k. school en voetballer bij R.C.S. R.V.C en DEVJO waar hij telkenmale een aantal jaren voetbalde. Toch tekende hij bij Voorschoten voor een jaar. ,,Je kunt als nieuwe trainer niet al te ver vooruitkijken. Passen we bij elkaar? Mijn gevoel zegt ja, maar de realiteit kan anders zijn. Dit jaar wil ik me nadrukkelijk ook met de jeugd bemoeien. Dat is het beleid van de club en ik heb er affiniteit en ervaring mee. Ik ga hier met het grootste plezier aan de slag.”

Gekomen: Danny van den Berg (Zwaluwen), Qendrim Gashi (GHC), Soufiane Boukhidous (FC Boshuizen), Enrico de Geus (Stompwijk’92), Sven Tourné (Woubrugge), Tommy Jimenez (DHC), Achmed Faridi Blazquez (GHC), Peer van Paasen, Justin van Wijk en Jurgen van der Hulst (allen eigen jeugd), Donovan Valies (JOS/Watergraafsmeer), Chris de Lange (Katwijk), Ilias Bahri (ARC), Shanton Giel (WIK), Franklin Owel (Valken’68), Jordy Manuputty (Noordwijk), Tim Koning (Noordwijk).

Vertrokken: Sipan Khalid (Roodenburg), Richard Guffens (stopt), Bas Beijersbergen (FC Boshuizen), Bob den Hollander (Oegstgeest), Kasper Michel (Noordwijk), Jeffrey Loozen (GHC), Steven Knijnenburg (Noordwijk), Jim van der Krogt (Noordwijk), Casper Koreman (Lugdunum), Richard Guffens (LSVV’70), Lars Verlaan (UVS).

Note redactie: het interview vond plaats voor de eerste bekerwestrijd van Voorschoten’97, op bezoek bij FC Boshuizen. De Leidse ploeg trok met 2-0 aan het langste eind.

Rebel Horeca artikelbanner
Slingerland artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten