Krakerrrr van de Week: Valken’68-Neptunus, in gesprek met Ronald Kuijt

Hoofdklasse en eerste klasse Interviews Valken’68 Valken '68 Voorbeschouwingen
Brasserie Park
Mooi artikelbanner

Door een 2-2 gelijkspel thuis tegen Voorschoten’97, we noteren 9 mei 2015, handhaafde Valken’68 zich rechtstreeks in de eerste klasse (seizoen ’14-’15). HVC’10 werd het kind van de rekening en de Valkenburgers konden opgelucht, maar wel uitgeteld vakantie gaan vieren. Ook nu komt het weer aan op de slotdag en wederom is ’t Duyfrak het decor voor een ongetwijfeld heet middagje. Dit keer is Neptunus/Schiebroek de opponent en de Rotterdammers hebben evenveel punten, maar een iets beter doelsaldo (-15 om -16).

CSW heeft eveneens een zelfde puntenaantal en een doelsaldo van -9. Onder Valken’68, dat elfde staat, bivakkeert Volendam met 27 punten, terwijl WV-HEDW op vijfentwintig punten staat. De Amsterdammers lijken drie punten te kunnen bijschrijven, daar het reeds gedegradeerde Alexandria’66 een speelbal is van elke tegenstander. Volendam speelt thuis tegen Vitesse Delft (uitgespeeld) en CSW reist af naar Voorburg waar Forum Sport wacht, dat ook al klaar is voor wat betreft de prijzen. Het kan dus nog alle kanten op voor Valken’68, maar het meest wenselijke scenario is uiteraard ‘gewoon’ winnen. In dat geval is Valken’68 er weer bij in 1B volgend seizoen. Onze redactie sprak met routinier Ronald Kuijt over de positie van de ploeg van Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen.

Het koppel Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen hebben Valken'68 weer aan de praat gekregen. Op tijd?
Het koppel Arie van Duijn (l) en Jaco van Staalduinen (r) hebben Valken’68 weer aan de praat gekregen. Op tijd?

Staat er al spanning op bij de meest ervaren speler van het elftal? ,,Laat ik zeggen dat het wel al leeft. Veel hangt af van deze pot en dat wisten we eigenlijk al na onze 1-2 winst bij ARC, twee weken terug. Natuurlijk hadden we dit weekend Argon op het programma staan, maar daarvan wisten we dat het een loodzware klus zou worden. Met wat rekenwerk konden we dus voorzien dat we het nu nog steeds in eigen hand hebben. Gisteravond werd er al buitengewoon fanatiek getraind. Normaal gesproken wordt er, zeker op donderdag, ook met veel inzet getraind. Maar nu vlogen de stukken er nog meer af. Iedereen is zich ervan doordrongen dat dit onze laatste wedstrijd moet zijn. Dan hebben we het alsnog prima gedaan en kunnen we toeleven naar volgens seizoen, waarin de selectie een kwaliteitsinjectie zal krijgen. Dan moeten we om andere posities gaan spelen.”

Geco artikelbanner
Knijnenburg artikelbanner
Sepa green artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

Het kan echter ook nog volledig mis gaan of Valken’68 zal zich veilig moeten gaan spelen via de nacompetitie. ,,Daar zijn we helemaal niet mee bezig. Mocht het fout gaan en we zullen door moeten voetballen om ons alsnog veilig te spelen dan is dat een knauw, maar dan nog hebben we genoeg karakter in het team om het naar een goed einde te brengen. Maar zoals ik al zei, we gaan voor de winst en dus voor lijfsbehoud. Niks minder.”

De winst in Alphen is binnen. Wordt Neptunus ook geklopt en is het na zaterdag zomervakantie voor de Valkenburgers?
De winst in Alphen is binnen. Wordt Neptunus ook geklopt en is het na zaterdag zomervakantie voor de Valkenburgers?

Tegen Argon verloor Valken’68 met 4-0. Afgetekend en kansloos zou je zeggen. ,,Dat vind ik dus niet. Een verslaggever schreef dat het een kansloze missie was, maar dat vind ik erg negatief. In de eerste helft hebben we weldegelijk partij kunnen bieden aan Argon en zij wisten zich niet goed raad met ons. De paal stond de gelijkmaker in de weg. Na de rust was het een ander verhaal, maar het had anders kunnen lopen.”

Dat Valken’68 zich in de gevarenzonde bevindt, heeft alles te maken met de povere resultaten van voor de winterstop. Er kwam een trainingswissel en sindsdien pakten de Valkenburgers veel meer punten. ,,Het is te makkelijk om alles op de trainerswissel te schuiven. Gerard de Geus had een visie voor ogen en ging daarvoor. Helaas pakten we er niet veel punten mee. De speelstijl is nu veel realistischer en sluit meer aan bij de spelersgroep. Het is duidelijk dat Van Duijn en Van Staalduinen die voorkennis gebruikt hebben. Ik heb echter ook veel geleerd van De Geus en ben onder zijn leiding fit geworden na mijn operatie in de zomer. Verder is het verleden tijd en er wordt niet meer over gesproken. Het verschil in punten tussen voor en na de winterstop is duidelijk, maar ook in de tweede seizoenshelft hebben we her en der gemorst en hadden we al veilig kunnen zijn.”

Kuijt wordt nog steeds gezien als een drijvende kracht en een belangrijke steunpilaar. Wel piept en kraakt het hier en daar. ,,Ik heb afgelopen zaterdag voor het eerst negentig minuten gespeeld. Ja, dat merkte ik wel de dagen er na, maar dat is al een tijdje zo na wedstrijden. Vaak speel ik een uur tot zeventig minuten. Dikwijls moet ik er met kramp af en ik weet eigenlijk niet zo goed hoe dat komt. Wel gaat het sinds de winterstop een stuk beter en ik hoop dat ik de wedstrijd zaterdag ook vol kan maken. Verder mag duidelijk zijn dat ik niet meer de snelste ben, maar ik kan anderen wel rustiger laten spelen en daarin heb ik ook mijn waarde. Opgeteld bij mijn ervaring kan ik dus nog mee en het is in die zin prettig dat de trainers hebben gevraagd of ik nog door wil gaan. Volgend jaar zal ik, zo heb ik besloten, ben ik er ook nog bij. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer dat in de eerste klasse is en er dan ook gerichte versterkingen bij zijn gekomen. Heb ik zin in.”

Gevalletje kramp. Afgelopen zaterdag speelde Kuijt zijn eerste wedstrijd wel uit."
Gevalletje kramp. Afgelopen zaterdag speelde Kuijt zijn eerste wedstrijd wel uit.

Valken’68, dat in de optiek van Kuijt de laatste maanden compacter speelt en meer gebruik maakt van de snelheid voorin, moet het zaterdag wel stellen zonder een aantal vaste pionnen. Mark van der Plas, Dick van der Toorn, Joeri Driebergen en Herman Binnendijk zijn geschorst en of Matthijs de Mooij (uitgevallen tegen ARC, red.) fit genoeg zal zijn blijft een vraagteken. ,,Hij heeft gisteravond voorzichtig wat mee getraind en zal donderdag getest worden. Een race tegen de klok dus.”

In de eerste ontmoeting in Rotterdam was Kuijt er niet bij. Hij moet het van horen zeggen hebben. ,,Ik was geblesseerd destijds. We hebben daar een hoop kansen gehad en de winst zat erin. Ik weet ook dat ze kort voor tijd gelijk maakten en dat Erwin van der Nagel, onze doelman, scoorde (!). Het zal zaterdag spannend worden. Maar met of zonder kramp, we gaan maar voor een scenario: winnen en een feestje bouwen.”

Voor de liefhebber het verslag van de heenwedstrijd:

Dubbel gevoel Valken’68 na spektakelstuk in Rotterdam

Foto’s: met dank aan G. van der Nagel

 

Seven gifts artikel
Gerard Bol artikel