Licht bijna uit bij Valken’68

-

Nacompetitie- Het werd dinsdagavond een nachtmerrie voor de ploeg van Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen. Na een 1-1 ruststand werd met 2-4’verloren op sportpark ’t Duyfrak in het eerste nacompetitieduel tegen BVCB. Door de als een mokerslag aangekomen nederlaag is degradatie naar de tweede klasse akelig dichtbij gekomen. Het Valkenburgse trainersduo zal de manschappen vooral mentaal moeten opfrissen om nog een kans te maken op overleven.
Ondanks de afstraffing blijft Lex Heemskerk strijdlustig. De verdediger: ,,We moeten de knop weer snel omzetten, we weten in ieder geval wat ons te doen staat. Vandaag hebben we het zeker niet goed gedaan”, klonk hij strijdlustig na afloop. De Valken speler had net als zijn collega verdedigers een bijzondere lastige avond tegen de snelle en rappe voorhoede van de Bergschenhoekse ploeg. De gastheren werden in een drieluik een tweede wedstrijd bespaard. CSW verloor zijn tweede wedstrijd op rij waardoor Valken’68 zich kon voorbereiden en focussen op dit treffen tegen BVCB.
De Hoekse gasten, als goede tweede geëindigd achter het ongenaakbare Feijenoord av in de tweede klasse D, was dinsdagavond simpelweg een maatje te groot voor de Valkenburgers. De ploeg van Melvin Boel, die over een aantal bovenmodale tweede klasse voetballers beschikt won in een enerverende wedstrijd dik verdiend. Trainer Van Duijn vooraf: ,,We gaan echt niet in hun val lopen.”
De gasten waren zeker niet naar Valkenburg afgereisd om de kat uit de boom te kijken. De bezoekers, onder leiding van de sterk fluitende scheidsrechter Duarte, begonnen messcherp aan het duel wat direct al resulteerde in een buitenspelgoal . Na ruim een kwartier spelen deelden de gasten de eerste rake dreun uit. Een fantastisch afstandsschot van de 20-jarige Mike van der Steen kon alleen door het net achter doelman Erwin van der Nagel worden gestopt: 0-1.  De snelle Yousif de Kock had het even later nog erger kunnen maken voor Valken. Vrij voor Van der Nagel miste de rappe en behendige aanvaller de kans om de marge te vergroten.
De eerste echte kans voor de thuisploeg betekende wel meteen de gelijkmaker. Matthijs de Mooij vond in de zestien Rens van Klaveren. Diens voorzet werd met de hand beroerd door een verdediger. Sven Boonstoppel voltrok het vonnis vanaf de stip: 1-1. Met wat geluk had Valken een minuut later zelfs op voorsprong kunnen komen uit een scrimmage. Beide ploegen streden voor elke meter waarbij de scheidsrechter nog wel eens vermanend moest optreden bij de pittige overtredingen over en weer. Vooral Arjan Haasnoot moest nog weleens aan de noodrem trekken, soms op het randje.
De uitstekend spelende gasten misten vlak voor rust de kans om een voorsprong te nemen. Kevin Paqué prikte na een fraaie aanval centimeters naast waardoor er bij rust dus evenwicht was met de 1-1. Na de pauze bleven de ploegen het pakweg 150-koppig publiek vermaken met attractief voetbal. Van der Nagel moest evenwel als eerste reddend optreden na een hard schot van uitblinker Rob Rutten. De Valken goalie was even later wel kansloos op de treffer van de uitblinker die een uitstekende aanval over rechts fantastisch binnen binnenschoot: 1-2.
Paqué had twee minuten later de 1-3 moeten maken, maar de speler miste de opgelegde kans. Faybian Hertstein, koud in de ploeg, verlengde knap een lange pass op Rutten die met een beauty doelman van der Nagel voor de tweede maal passeerde en de derde treffer voor de gasten aantekende. De wedstrijd leek beslist, doch een eigen doelpunt van Ethan Scheimann bracht de spanning weer volledig terug met nog twintig minuten op de klok. De verdediger kopte een vrije trap feilloos in de kruising. Valken, dat onder luide aanwijzingen van Van Duijn bleef knokken, had kort daarop alle pech van de wereld dat het schot van Boonstoppel na tweemaal binnenkant paal te hebben geraakt geen doel trof.
Twee minuten later was het echt  gebeurd met de thuisploeg. De  aalvlugge De Kock mocht ongehinderd oprukken door de volledig stuk gespeelde laatste linie en schoot beheerst de 2-4 binnen. Dat de 2-5 achterwege bleef, was vooral te danken aan BVCB dat slordig omging met de geboden kansen. De wissel van Dick van der Toorn voor Rens van Klaveren veranderde niets aan het wedstrijdbeeld. De ploeg uit Bergschenhoek speelde een dijk van een wedstrijd en won dan ook op gerechtigde wijze van een teleurstellend Valken.
Het wordt nu puzzelen voor het Valkenburgse trainersduo. Wellicht wordt zaterdag in de return wel het juiste puzzelstukje gevonden. Al geven de criticasters van de thuisploeg geen cent meer voor een goede afloop. Toch ziet rasoptimist Heemskerk nog wel degelijk mogelijkheden voor de return. ,,We moeten dan wel beter de flanken benutten. We hadden verwacht dat die gasten vandaag anders zouden spelen. We zijn daar vandaag niet slim mee om te gaan. Bovendien was bijna iedere kans een doelpunt.”
Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel; Heemskerk, Van der Plas, Driebergen, Haasnoot, De Ridder, Schaap, Van Delft, Boonstoppel, De Mooy, Van Klaveren.