dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseWedstrijd duurt net iets te lang voor RCL (plus podcasts)

Wedstrijd duurt net iets te lang voor RCL (plus podcasts)

-

Nacompetitie- RCL heeft een wonder nodig om zaterdag 11 juni in de finale te staan voor een ticket naar de eerste klasse. In de eerste confrontatie tegen ook al competitiegenoot Westlandia werd op eigen veld met 0-3 verloren. De return volgt op dinsdag 7 juni in het Westland.

Op de slotdag van de reguliere competitie speelde RCL zich naar de nacompetitie en dat ging ten koste van de titel voor de ploeg van Theo Verbeek. SVC’08 profiteerde en speelde zich zo naar de eerste klasse. Diezelfde weg ligt nu wagenwijd open voor Westlandia, dat RCL vooral in de laatste minuten pijn deed. Op dat moment was de score pas 0-1 en leken er nog mogelijkheden in te zitten om met perspectief richting de terugwedstrijd te gaan voor RCL. Het liep anders. Invaller Remco van de Ark prikte op aangeven van de sterke spits Joost van Schie de 0-2 binnen en even later ging het leder voor de tweede keer op de stip. Scheidsrechter Roozeboom had opzettelijk hands gezien en het presentje werd vanaf elfmeter vakkundig uitgepakt door middenvelder Jasper van Dijk. Met de 0-3 eindstand lijkt het sprookje zo goed als uit voor de Racing Club.

RCL_Westlandia_103_050616

Beide ploegen waren in de openingsfase aan elkaar gewaagd en het was vooral aftasten geblazen. Trainer Stefan Luykx had dit keer gekozen voor een driemansvoorhoede met Nick Permanand op rechts, Nick Guijt in de punt van de aanval en Tommy Sinteur moest vanaf de linkerflank gevaar stichten. Thom Wijnalda, recent ogenschijnlijk zwaar geblesseerd geraakt op een training, was er al weer bij. De spits nam aanvankelijk plaats op de bank, naast onder meer Robin Brasker, Jonas Farih en Kai Vijlbrief.

Opvallend was dat er veel positiewisselingen waren aan de kant van de Leiderdorpers. Zo wisselden Sinteur en Permanand regelmatig van positie, maar dat was ook van kracht bij de beide backs. Zo begon Frank Hillebrandt op rechts en Mickey Tromp op links, maar plaatsgebonden waren ze allerminst.

Marvin Vollebregt was de eerste die Andrew Bontje testte als doelman. Met de vingertoppen kon een doelpunt worden voorkomen. Even later was het al wel raak voor de bezoekers. Routinier Van Schie vond Dennis Verbeek en die haalde droogjes uit. Uiteraard was dit niet het gewenste scenario voor de roodwitten, maar de tik leek spoedig aardig te zijn verwerkt.

Halverwege de eerste helft kwam Permanand door op rechts en de van een slepende blessure teruggekeerde vleugelspeler vond Guijt. Zijn inzet werd echter gesmoord door een van de verdedigers. Niet veel later werd Hillebrandt in de luren gelegd en schoot Youri van Beek voorlangs. Daarop was het weer de beurt aan RCL, maar een kopbal van Ali Barokzay was te krachteloos om de gelijkmaker af te dwingen. Bijna kon Permanand kort daarop profiteren van geklungel bij de nummer twee uit 2C. Was dat gelukt dan had Nick van Bemmel of Guijt een vrije doortocht gekregen richting sluitpost Rowdy Janssen.

RCL_Westlandia_104_050616

In de slotfase van de eerste helft verspeelde RCL een grotere kans om de uitwedstrijd nog met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Van Beek kwam door over links en Barokzay ging in de fout. Naderhand zou aan Westlandse worden verklaard dat er sprake was van een schwalbe, maar dan was deze wel uitstekend uitgevoerd. De zwak ingeschoten strafschop van Van Schie werd gekeerd door de andermaal weer sterk keepende Bontje. RCL kwam zo goed weg, maar de strafschop kreeg een vervolg. Centrale verdediger Barokzay had nog wat commentaar in huis aan het adres van de scheidsrechter en dat leverde hem direct zijn tweede gele kaart op. De tekst zou uitermate mild zijn geweest, maar slim is anders. RCL moest dus door met tien man en vriend en vijand waren het er wel over eens dat deze gebeurtenis cruciaal was voor het vervolg van de tweestrijd.

Trainer Luykx besloot bij aanvang van de tweede helft twee keer te wisselen. Sinteur en Guijt werden bedankt voor bewezen diensten en Wijnalda nam zijn vertrouwde positie aan het front weer in. Max Glasbeek werd linksback en RCL probeerde in een 4-4-2 opstelling de schade te herstellen. De thuisploeg kwam goed uit de startblokken en Van Bemmel kreeg een schietkans, waarbij de bal echter hoog over ging. Even later slalomde Wijnalda door de Westlandse verdediging, maar op het laatste moment werd de topscorer gestuit.

Geleidelijk aan zette Westlandia vervolgens meer druk en er kwamen achtereen kansen voor Verbeek en Van Schie. Ruud Bijl probeerde het met een ‘stiffie’, maar in alle gevallen kwam Bontje als winnaar uit de strijd. Tweemaal leek hij geklopt, maar bracht Hillebrandt nog redding. RCL kon nog wel een paar keer gevaarlijk worden via de uitbraak, maar de ware overtuiging ontbrak. De grootste kans kreeg Wijnalda op aangeven van Permanand, maar de kopbal was niet hard genoeg dan wel geplaatst.

RCL_Westlandia_123_050616

Toch leek de ontmoeting uit te draaien op 0-1 en dat zou niet onverdienstelijk zijn geweest. Het liep, zoals al beschreven, anders en RCL betaalde derhalve de tol voor het feit dat het te lang met tien man had moeten spelen. De warmte werd de thuisploeg te machtig en enkele spelers waren ook volledig aan het einde van hun Latijn.

Al met al een domper voor de roodwitten om het seizoen zo te moeten eindigen. Uiteraard is er nog een minimale kans om alsnog de finale te bereiken, maar daar geloofde vrijwel niemand meer in na afloop. Toch is het raadzaam om de interviews na afloop toch nog even mee te pikken. Permanand en Luykx kwamen aan het woord.

RCL-Westlandia 0-3 (0-1). 16. Verbeek 0-1, 89. Van de Ark 0-2, 90.+2 Van Dijk 0-3. Scheidsrechter: Roozeboom. Toeschouwers: 350.

RCL: Bontje, Hillebrandt, Barokzay, Van Westrienen, Tromp, Leugering, Van Bemmel, Nagtegeller (66.Farih), Permanand, Guijt (46. Wijnalda), Sinteur (46.Glasbeek).

RCL_Westlandia_124_050616

Foto’s: met dank aan J.P.Kranenburg

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read