donderdag, maart 28, 2024
HomeVierde klasseVoorschoten'97 (zo)Voorschoten’97 (zo), uithuilen en opnieuw beginnen in de derde klasse!

Voorschoten’97 (zo), uithuilen en opnieuw beginnen in de derde klasse!

-

,,Het zit er echt niet in tegen dit Concordia vandaag. We staan met 0-1 achter en dat moet voldoende zijn om in de tweede klasse zondag te blijven. Maar het spel dat onze jongens op het kunstgras leggen ziet er echt niet uit. En ik moet eerlijk zeggen, het had net zo goed 0-3 kunnen zijn want op het middenveld worden we aan alle kanten overlopen en weggetikt”, aldus de oude groengele supporter nadat hij van zijn stoeltje langs de zijlijn van het kunstgrasveld opstond om in de kantine aan de overkant van ‘de straat’ een goudgele rakker te gaan scoren met zijn groepje leeftijdsgenoten. Druk pratend en gebarend liepen ze gezamenlijk op na het rustsignaal van scheidsrechter Verhoeve.

Deze supporter had, net als vele andere thuissupporters, een unheimisch gevoel na het vertoonde spel bij deze hele broze ruststand. Het was voldoende, maar niets wees er op dat Voorschoten’97 zou gaan scoren of dat Concordia zou gaan verzwakken. En dat klopte want na een klein beetje extra tijd werd er met een 0-6 eindstand afgefloten. De supporter van de thuisploeg: ,,Het heeft er geen moment in gezeten. Laten we wel wezen dat deze tweede klasse denk ik toch een tikkeltje te groot was voor hoe wij speelden. Uithuilen, verjongen en de selectie verbreden en in de derde klasse volgend seizoen tegen heerlijke bekende tegenstanders opnieuw beginnen. Ik verheug me nu al op potjes als tegen FC Rijnland en MMO. En compliment aan dit lekker ballende Concordia want ze hebben hun sportieve plicht tot het laatste fluitsignaal vervuld.”

V97 Concordia 1 (Small)

Dat de thuisploeg de verplichte strafschoppenserie na afloop ook nog met 3-4 verloor, konden de vele supporters die langs de lijn hier nog getuige van waren ook best begrijpen. ,,Als De Boertjes, Seedorfjes en Stammetjes al misten vanaf de elf meter wat moet je dan van onze gozers verwachten. Die zitten er echt helemaal doorheen”, sprak de supporter terwijl hij een passerende invaller bemoedigend op de schouders klopte met een blik van ‘ik begrijp je helemaal man’. Concordia was vorige week als periodekampioen van de derde klasse al zeker van promotie naar de tweede klasse waar Voorschoten’97 weer terug gaat naar waar het vorig seizoen vandaan kwam, de derde klasse. Zonder te voetballen kreeg s.v. Charlois met deze eindstand vandaag de promotie naar ook de tweede klasse in de schoot geworpen. Daar werd door menig aanwezige Rotterdamse supporter luidkeels over gezongen. ,,En die strafschoppen moeten van de K.N.V.B. voor het geval er onregelmatigheden worden geconstateerd”, sprak een ‘reglemententijger’ naast mij aan de lijn.

Dit Concordia deed me, zeker in de tweede helft, denken aan de geoliede voetbalmachine die coach Valeri Lobanovsky in de vorige eeuw van zijn Dynamo Kiev had gemaakt, een winnaarsteam. Concordia-trainer Wim van Zinnen, oud-profvoetballer van Feyenoord en N.E.C., heeft met deze jonge en technisch zeer balvaardige selectie zeker kansen om zich staande te houden in de tweede klasse. Hij traint dan ook nog één van de oudste clubs van Nederland, in 1885 al opgericht, die zeker niet voortsuddert in dezelfde klasse. Want vanaf 2004 zijn ze, spelende tussen de eerste en de vierde klasse, vier keer gedegradeerd en vier keer gepromoveerd. Delft heeft er in ieder geval een goed voetballende tweedeklasser bijgekregen.

V97 Concordia 2 (Small)

Dus geen ‘feestavond’ bij spelers, supporters en bestuur van de groengelen. Aan de aanmoedigingen van de thuissupporters heeft het deze middag op sportpark Adegeest zeker niet gelegen. Het lag ook niet aan het veld, want doordat het hoofdveld de gelijkenis met de omgeving van de voetbalstadions in Quatar prima kon doorstaan, werd er uitgeweken naar het kunstgrasveld. Dus iedereen moest de toegangspoort uit om op ‘de straat’ te gaan drinken. Want glas langs de lijn mag niet van de K.N.V.B. Maar wat zegt de Voorschotense A.P.V.  dan over het op ‘de straat’ lopen met een bierglas of bierfles in je hand? Ik ben benieuwd!

En de wedstrijd dan? Een buitenspeldoelpunt in de 6e minuut door topscorer Niels van den Berg vanaf links ingeschoten en een kopbal op de lat in de 35e minuut van de lange en ervaren centrumspits Eildert van Dijken na een schitterende vrije trap van Frank van den Heuvel waren de enige momenten dat de groengele hartslag versnelde. Verder was het echt armoe troef wat het vertoonde spel van de thuisploeg betrof. Het kunstgras werd zeker niet benut want menig pass werd op het strottenhoofd van een medespeler aangespeeld, ‘vuurpijlen’ werden naar voren geknald in de hoop dat ‘tie een keer lekker viel’, gecombineerd met ongelofelijk veel onnodig balverlies. Dit alles leidde tot hoorbare verbale ongenoegens tussen de spelers onderling. En dat gaf de technisch zeer balvaardige Delftenaren natuurlijk een extra stimulans.

Opvallendste spelers bij de uitploeg waren aanvaller Koen de Vries en de middenvelders Willem Groenewegen en zeker Remco de Ruiter. Deze laatste regeerde als een vorst op het middenveld gelijk Wim van Hanegem in zijn gouden dagen. Deze Van Hanegem speelde trouwens vroeger bij Xerxes / D.H.C. aan de Brasserskade waar de zwarthemden van trainer Van Zinnen nu hun thuisbasis hebben. Maar het was een andere Concordia-middenvelder, Evert Vrijhof, die op slag van rust na twijfelend en dus verkeerd ingrijpen van de ervaren vleugelverdediger Robert Toret voor de meer dan verdiende 0-1 zorgde.

V97 Concordia 3 (Small)

Bij aanvang van de tweede helft bleek Voorschoten’97-trainer Huib van Oostrom Soede te vertrouwen op zijn basisteam. Dat vertrouwen zat zeker niet bij de meeste thuissupporters tussen de oren. ,,Nog 45 minuten te gaan en geen Delfts doelpunt meer tegen? Ik geloof er niet in mijnheer, dit Concordia gaat gewoon door, geloof mij maar”, aldus de groengele supporter. Een snoeihard schot van vleugelspits Radenko Nikic door de prima keepende Laurens Waling van onder de lat tot corner gestompt was in de 59e minuut het laatste grote Voorschotense wapenfeit. Want de Delftse ploeg walste aan alle kanten over Voorschoten’’97 heen. Dat leidde tussen de 63e en 75e minuut tot vier doelpunten van Concordia, waar De Ruiter drie keer verantwoordelijk voor was.

Zeker na de 0-2 werd het grimmiger en fysieker in het veld. Het Voorschotense onvermogen werd vertaald in steviger verbaal en fysiek gedrag wat goed kon gedijen doordat de scheids niet altijd even consequent floot of de voordeelregel niet toepaste. Maar het werd gelukkig toch rustiger binnen de lijnen. Had het vizier van de Delftse basisspelers en invallers op scherp gestaan dan was een 0-10 absoluut mogelijk geweest. Maar het belangrijkste was dat de uitploeg met verzorgd spel en voetballende oplossingen de aanwezigen verraste.

In de laatste tien minuten mocht rechtsback Rens Reiff mee naar voren en wat blijkbaar niet veel was gebeurd bij deze ‘Stijn Vreven’ van Concordia… in de slotminuut scoorde hij koel de 0-6. Dus het gejuich na deze treffer was niet van de lucht. Deze tweede helft besefte je als neutrale toeschouwer enigszins hoe de 82 doelpunten in de reguliere competitie voor Concordia tot stand moeten zijn gekomen.

Het laatste fluitsignaal klonk. ,,We hadden wel vier pingels moeten hebben vandaag”, riep een bedroefde oudere supporter richting ieder die het maar wilde horen. ,,Ach, laten we maar gewoon eerlijk zijn. Als je er ruim zestig tegen krijgt dit seizoen dan weet je dat je het moeilijk krijgt. En uiteindelijk beslist ook vandaag de scheids”, aldus de weer naar de kantine vertrekkende supporter. ,,Want een droge mond weet ik maar op één manier vochtig te maken”, hij keek me glimlachend aan, schudde me de hand en stak met andere maten weer ‘de straat’ over op weg naar de kantine.

Sprak Johan Cruijff ooit al niet de historische woorden ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’? Aan de technische leiding, bestuur, spelers en begeleiders van de zondagtak van Voorschoten’97 de taak om het baalgevoel van vanmiddag om te bouwen tot kansen voor volgend jaar in de derde klasse. Want op deze degradatie na dit seizoen viel voor vele aanwezigen helemaal niets af te dingen.

Voorschoten’97 – DSV Concordia 0-6 (0-1). 45.+1. Vrijhof 0-1, 63. De Vries 0-2, 64. De Ruiter 0-3, 71. De Ruiter 0-4, 75. De Ruiter 0-5 en 90. Reiff 0-6. Scheidsrechter: A.J. Verhoeve. Toeschouwers: 150.

Voorschoten’97: Lamrabette, Toret, Van Veen, Van der Wijngaard, Adriaanse, Hogewoning, Nikic, Hilders (64. Kers), Van Dijken, Van den Berg (64. Elligens) en Van den Heuvel (83. Mulder).

DSV Concordia: Waling, Reiff, Overes, Nederlof (46. Van der Burg), Bertels, Vrijhof, Groenewegen (67. Van Dijk), De Ruiter, Van Nieuwkerk (67. Bouwer), Van de Brugge en De Vries.

V97 Concordia 4 (Small)

Foto’s: met dank aan Martin van Oostveen

Gerard Bol
Gerard Bol
Spraakmaker, ook actief voor RTV Katwijk, gaat volledig op in verslaggeving. Duizendpoot, aanstekelijk enthousiasme, gek op rubriek Latje Trap.

Must Read