HomeZaterdagDerde klasseGoudhaantje Roy Dijkstra kopt Oegstgeest naar een p/d-plek

Goudhaantje Roy Dijkstra kopt Oegstgeest naar een p/d-plek

-

160514_57_VVZ_VVO_1_2 (Kopie) (Small)

Derde klasse A (zaterdag)- Soms heeft een trainer een gelukkige hand van wisselen. Dat heet dan een gouden wissel. Zaterdagmiddag was dat zeker het geval bij het voor de V.V. Oegstgeest belangrijke duel tegen Zwammerdam, waar invaller Roy Dijkstra ver in de extra tijd de winnende en gouden treffer binnen kopte. Bescheiden en onbewogen nam aanvaller Dijkstra na afloop de knuffels en felicitaties van zijn ploeggenoten en supporters in ontvangst.

De gouden treffer van de invaller maakt het verschil tussen degradatie en nacompetitievoetbal. Trainer Laurens van der Voort bracht met nog twintig minuten te spelen, en bij een 1-1 stand,  de op het laatste moment opgetrommelde Dijkstra binnen de lijnen, en zal daar geen moment spijt van hebben gehad. De negentig minuten waren inmiddels verstreken, en degradatie leek onafwendbaar voor de Oegstgeestenaren, zeker na de verrassend hoog uitgevallen overwinning van concurrent N.S.V.´46 op Lugdunum (4-0). Het Oegstgeester goudhaantje dacht er anders over en kopte in de vierennegentigste minuut uit de vrije trap van Guido Leugering zijn ploeg alsnog naar de p/d-plek. Bij de winnende treffer ging de anders zo betrouwbare Zwammerdam doelman Wouter van Valen volledig in de fout.

vvZ-vvO 005 (Small)

De weinig echte hoogtepunten van het povere duel op de uitstekend bespeelbare grasmat ontstonden in de openingsfase en de ongemeen spannende slotfase. De gasten kwamen al in de derde minuut op voorsprong. De boomlange Jurgen Bouwman kopte de bal in de voeten van de vrijstaande Joep van Tulder. Tegen diens strakke schuiver in de benedenhoek was doelman Van Valen kansloos (0˗1). De vroege voorsprong werd hartstochtelijk gevierd door de bezoekers, wellicht iets te uitbundig, want lang kon de equipe van de scheidende trainer Van der Voort niet genieten van de voorsprong. Nog in dezelfde minuut schoot Jaap Reijer Peters de thuisploeg alweer langszij (1-1).

Van der Voort: ,,Dit had nooit mogen gebeuren, we gaven bij de gelijkmaker veel te veel ruimte weg.” De thuisclub met de sterk spelende middenvelder Kevin Ruiter en vooral na rust de behendige buitenspeler Mitchell Bons was de beter voetballende ploeg. De Voscuyl-brigade speelde onsamenhangend en te onnauwkeurig. Spelers vinden met dezelfde kleur shirt was vaak  te veel gevraagd voor de bezoekers. De van een blessure teruggekeerde Joep Zenden was de gangmaker bij de gasten. De paar mogelijkheden die beide ploegen kregen waren vooral weggevertjes van beide defensies. Zo redde doelman Kevin Sip zijn  ploeg voor een achterstand door alert mee te voetballen. De droomkans voor Bouman, na een miskleun van de Zwammerdamse doelman, had de 1-2 moeten zijn. De centrumspits wilde kennelijk niet onderdoen voor Van Valen en raakte het leder maar half. De rush richting vijandelijk doel van Zenden werd ruw onderbroken door een verdediger van de thuisclub wat slechts geel opleverde.

In de rust had trainer Van de Voort er op gehamerd dat er hoe dan ook moest worden gewonnen. Immers, NSV’46 stond al voor tegen Lugdunum. Het betoog leverde direct na rust met de stevige wind in de rug twee kansjes op na uitstekend genomen hoekschoppen. De beter spelende gastheren verzuimde vervolgens afstand te nemen van de bezoekers. Vooral vleugelaanvaller Bons maakte het de laatste linie van de bezoekers knap lastig. Toch was het aan de andere kant bijna raak. Van Valen ging de fout in en moest worden gered door een van zijn verdedigers. De actie van Bons die achteloos een paar verdedigers het bos in stuurde had meer verdiend.

vvZ-vvO 006 (Small)

Met nog ruim een kwartier te spelen bracht trainer van der Voort Roy Dijkstra binnen de lijnen. In de vierennegentigste minuut gebeurde het wonder, De ‘verloren zoon’ kopte de vrije trap langs de ver uit zijn doel gekomen Van Valen tegen de touwen. Vervolgens had Van Tulder de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar hij faalde alleen voor de doelman. Na het laatste fluitsignaal was de ontlading heftig in het Oegstgeester kamp. De matchwinnaar was na afloop begrijpelijk de gevierde man. ,,Bij de vrije trap van Leugering had ik totaal geen oog voor de doelman alleen de bal was op dat moment voor mij het belangrijkste. Dat de doelman veel te ver uit zijn doel was gekomen zag ik later. Het was overigens wel een heerlijk gevoel. Volgend seizoen speel ik sowieso weer selectievoetbal ( de plooitjes zijn gladgestreken ). Ik zou nu eigenlijk met het tweede meespelen en bij het eerste op de bank zitten, mijn conditie laat nog veel te wensen over. Nu op naar de nacompetitie. We gaan dit over de streep trekken, zou toch zonde zijn als het nu nog misgaat , zeker met al die goede spelers die er in het nieuwe seizoen bij komen.”

Trainer van de Voort was niet opgelucht maar wel blij. ,,Er komen nog een paar wedstrijden waarin we volle bak moeten gaan. Het was zeker niet best dit keer,  er stond veel druk op de ploeg. Iedereen was ervan overtuigd dat er gewonnen moest worden. Hoe we zouden winnen was niet belangrijk, als er maar werd gewonnen. Mijn spelers hebben hun uiterste best gedaan. Ik wil me er niet achter verschuilen maar we misten wel vier basisspelers. We hebben dit ook weer overleefd en zullen het getankte vertrouwen moeten benutten in de nacompetitie.”

Basisopstelling Zwammerdam: Wouter van Valen,  Milan Spruyt,  Jan van Dorp,  Sander Schmand,  Dennis van Jaarsveld,  Kevin Ruiter,  Jordi de Groot,  Nick v.d. Berg,  Justin Bons,  Jaap Reijer Peters,  Mitchell Bons.

Basisopstelling Oegstgeest: Kevin Sip,  Maurice Giliams,  Steven Apcar,  Dylan Dijkstra, Guido Leugering,  Steven Gijselman, Joep Zenden,  Thijmen Kruider,  Joep van Tulder,  Jurgen Bouwman,  Jesper Cuvelier.