HomeZaterdagDerde klasseKaraktervol Hazerswoudse Boys boekt winst op teleurstellend Lugdunum

Karaktervol Hazerswoudse Boys boekt winst op teleurstellend Lugdunum

-

Derde klasse A (zaterdag)- De Leidse Kikkers van Lugdunum moesten op bezoek bij de Boys uit Hazerswoude. Geen duel om des keizers baard, Hazerswoudse Boys vecht tegen degradatie en Lugdunum wil hogerop dus er stond iets op het spel.

Trainer Manfred van den Bosch kende de nodige personele problemen en moest een elftal de wei insturen zonder Roy van Leeuwen, Justin Meijer, Stan van Meurs, Robin de Ruiter en Pim Schoonwater. Hij had dus een gegronde vrees voor een moeilijke pot. Beide teams kenden elkaar goed van de titanenstrijd van vorig seizoen die eindigde in een titel voor de Boys.

Trainers Jan Wansink en Henk de Cler konden niet beschikken over Tim de Cler, die met Feyenoord op stage is als aankomend trainer en in warmer oorden vertoeft. Een aderlating  voor de groenwitten want die konden naast Patrick Heijmans wel een tweede ervaren rot in het veld gebruiken. Ook de beide heren (Wansink/de Cler) geloofden in hun kansen, maar voorspelden wel een lastige pot gezien de vechtlust van de Hazerswoudse Boys.

Na de aftrap werd al snel duidelijk dat de Boys begonnen in een 4:4:2 formatie met de snelle Leo de Ruiter en Vito Martens voorin en een blok erachter. Beide spitsen hadden de opdracht om het centrum dicht te zetten bij balverlies en bij balbezit de ruimtes aan de zijkant open te laten zodat de middenvelders eroverheen konden komen en er bezetting was voor de goal. Echter, Lugdunum paste zich niet echt aan en speelden regelmatig 1:1 achterin waardoor er een man meer-situatie ontstond op het middenveld. Binnen drie minuten leek die tactiek  zich uit te betalen en scoorde Lugdunum de 0-1 echter die werd afgekeurd door scheidsrechter Verhoef wegens buitenspel na een resoluut vlagsignaal.

Lugdunum was de ploeg met het meeste balbezit, heeft veel creatieve spelers die ook veel van positie wisselen  zowel op het middenveld als voorin. Echter het baltempo lag te laag om Hazerswoudse Boys uit elkaar te spelen, ook werd te vaak de oplossing gezocht door de as waar het potdicht zat. Toch wisten de gasten in het eerste kwartier een aantal kansen te creëren, waarvan er één aanval eindigde met een vermeende handsbal die niet gehonoreerd werd door de arbiter van dienst.

Door de speelwijze van Lugdunum werd Hazerswoudse Boys ver teruggedrongen en stonden de twee spitsen op een eiland. De bedoeling van trainer van den Bosch was dat Menno Nieuwhof dichter bij de twee spitsen zou spelen zodat ze met zijn drieën de achterhoede van Lugdunum zouden bestoken. Echter door de grote ruimtes was dit vaak moeilijk te belopen. Toch konden de Boys met enige regelmaat uit breken en een snelle aanval op zetten met wat kansen en corners tot gevolg. Die stilstaande situaties leverden regelmatig gevaar op voor het doel van Lugdunum.

Vanuit het niets opende keeper Kevin Wassenaar van Lugdunum met een lange bal op de weg sprintende Adam Atif die ineens voor keeper Joren van Dijk kwam te staan. In plaats van een simpele schuiver langs keeper van Dijk koos Atif voor een passeeractie die verkeerd uitpakte en eindigde in een achterbal daar waar eigenlijk de 0-1 op het scorebord had moeten verschijnen.

Een duur foutje naar later bleek, nadat keeper Wassenaar in de 25e minuut mistastte bij een corner waarbij de kopbal van Nieuwhof van de doellijn gekopt werd door routinier Heijmans, was het in de 34e minuut toch raak. Een indraaiende vrije trap vanaf rechts door Rens Louwers werd ingekopt door de meegekomen Ruud Plaisier die vrij kon inkoppen omdat keeper Wassenaar weifelde en op zijn doellijn bleef staan. Een tik voor de bezoekers en een opsteker voor de Boys. Het spel golfde zo heen en weer met wat speldenprikjes aan beide kanten. Tot op slag van rust Sabir Serray besloot om, na een opstootje, Vito Martens pootje te haken en dus direct rood kreeg van de leidsman.

Dus moest Lugdunum de tweede helft met tien man de achterstand  zien goed te maken. De gasten gingen na rust meer risico nemen door achterin constant 1:1 te spelen. Hierdoor ontstond steeds meer ruimte voor Hazerswoudse Boys waardoor er de nodige hachelijke momenten ontstonden voor de goal van Lugdunum. De Boys hadden de wedstrijd eerder op slot kunnen gooien maar faalden bij de afronding.

In de 60e minuut was er een vlammend schot van de zeer actieve Ozan Isitir voor de 1-1 maar die werd  katachtig gepareerd door keeper van Dijk.  Hij hield zijn ploeg daarmee op de been. Lugdunum drong aan zonder echt gevaarlijk te worden, speelde in een te laag tempo om de Hazerswoudse muur te kunnen slechten. Lugdunum begon door de tijdsdruk te veel de lange bal te hanteren, zeer tegen de zin van de Cler die zich verbaal liet gelden. Ze speelden daarmee de Boys in de kaart,  er ontstonden diverse kansen vanuit de omschakeling. De Ruiter deelde al een waarschuwing uit door de bal tegen de buitenkant van de paal te schieten. In de 41e minuut viel het doek voor Lugdunum. Een uitbraak over links met Menno Nieuwhof die de bal voor de goal bracht naar de vrijstaande Martens, die de 2-0 binnenschoot. Einde wedstrijd: een heuse opsteker voor Hazerswoudse Boys en een zware domper voor de Leidenaren.

Opstelling Hazerswoudse Boys: Van Dijk, Ruud Plaisier, Moerland, van Aalst, Louwers, Kastelein (vd Voort), Windhorst (Rens), de Ruiter, Nieuwhof, Martens, Koen Plaisier (Sol).

Lugdunum: Wassenaar, C. Isitir, Brandt, Serray, Heijmans(Ajar), Vrede, Schaafstra, Atif, O. Isitir, Brooks (Duprie), Gajadien (Harleman).

Auteur: Ronald Rosdorff