Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Laatste dorpsderby met Engels spelend UDO (zo) levert ASC de punten op

Rurh gold artikelbanner
Rumling bouw artikel

Derde klasse A (zondag) – ,,We hebben ons hier net geïnstalleerd bij de dug-out van ASC en nu tikt na 56 seconden mijn zoon Ralph van Zandwijk de bal van dichtbij al achter de UDO-doelman voor de 0-1 na een schitterende voorzet van een ASC-speler. Dat belooft wat voor de rest van deze laatste dorpsderby waar lekker wat volk op af is gekomen. Ik zie dat die knaap er zin in heeft vanmiddag. Ik kan het weten want van jongs af aan ga ik altijd naar hem kijken”, aldus de trotse vader Van Zandwijk. Uiteindelijk stond na ruim negentig minuten voetbal op een prima bespeelbare grasmat de 1-2 eindstand op het scorebord waarmee UDO vijftiende en hekkensluiter bleef met 10 punten. Dorpsgenoot Ajax-Sportman-Combinatie klom hierdoor naar de elfde plek met 19 punten en met nog een wedstrijd minder gespeeld.

2 (Small)

Van Zandwijk, in het dagelijks leven locatiedirecteur op het Visser ’t Hooft Lyceum Rijnsburg en wonende in Oegstgeest: ,,Het leuke van zo’n derby is toch dat de spelers elkaar goed kennen en er altijd een bijzondere sfeer hangt. Zeker deze laatste derby nu de zondagtak van UDO geen standaardelftal meer zal kennen in de nabije toekomst brengt aardig wat volk op de been. Van de spelers heb ik er ook de nodige bij ons op school mogen begroeten.” Hij verwees ook naar het artikel ‘Voor de laatste keer UDO-ASC?’ op deze website waar verslaggever Ruud Fraij in gesprek was gegaan met de voorzitters Luuk van der Zon van UDO en Hans Schiphorst van ASC. Van der Zon wees voor de aftrap om 14.00 uur op het zonovergoten Sportpark De Voscuyl nog terecht op de voorwedstrijd van de F-jes van beide clubs en de feestelijke aankleding van het kantineterras met vele ballonnen in de bekende clubkleuren.

Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Sepa green artikelbanner
Knijnenburg artikelbanner
Geco artikelbanner

5 (Small)

Wat zal Van der Zon hebben gedacht na die intikker van Van Zandwijk na 56 seconden? In het interview met Fraij liet hij nog duidelijk weten dat ‘de laatste plaats geen plek is waar UDO thuishoort’ en dat ‘je een derby niet wil verliezen, zeker deze laatste niet’. Maar ASC kon in het veld na die eerste minuut ook niet echt doorpakken, hoewel ze meer druk zetten dan UDO waar de lijnen zeker nog niet helder waren. Het was in de 17e minuut de rappe UDO-rechtsbuiten Fabien van Wamel die zijn directe tegenstander in de luren legde en voor het eerste gevaarlijke schot op Ragnar Oosterhof, de 45-jarige invaller-doelman van ASC, zorgde. Even later moest hij middels een spagaat, waar turnster Nadia Comaneci de vorige eeuw patent op had, met zijn voet op de doellijn redding brengen op een snoeihard schot van UDO-aanvaller, Pascal Franken. Maar daar bleef het verder bij.

4 (Small)

Bij de roodzwarten probeerde middenvelder Sean Goebel al schreeuwende, wijzende en pratende de lijnen uit te zetten. Halverwege de eerste helft was hij ook twee keer dichtbij een tweede treffer met vlammende afstandsschoten maar hij vond beide keren de attent keepende doelman Michael van Nijnatten op zijn weg. ASC was duidelijk de bovenliggende partij en legde meer lijn in het spel waar UDO het spel vooral zag bestaan uit hoge voorzetten, verloren duels en het zoeken naar het juiste ritme. Bij ASC gingen veel passes naar de aalvlugge jonge buitenspeler Teije Rutten. In de 32e minuut schoot hij van rechts, onhoudbaar voor Van Nijnatten, van grote afstand diagonaal de bal in de linkerbovenhoek. Deze 0-2 betekende zijn vijfde van het seizoen alweer. En kort voor het rustsignaal was hij zelfs niet in staat om voor de 0-3 te zorgen bij een Oegstgeester dot van een kans.

6 (Small)

Wat heeft UDO-trainer Erik van Manen in de rust tegen zijn spelers gezegd? Van het team dat 8 november uit bij ASC met 1-0 stonden er nu toch ook weer zeven binnen de lijnen? Maar de doelpuntenmakers Harm-Jaap Boerma met zes, en Ozcan Bayram en Jeffrey van Velzen, beiden met drie, ontbraken in deze dorpsderby. En bij ASC zat topscorer en middenvelder Ruben Dutrieux op de bank en gezien zijn gezicht begreep hij weinig van deze beslissing. Vader van Zandwijk: ,, Dit vertoonde spel doet mijn ASC-hart goed en zeker als ik zie hoe er steeds beter wordt gebald. Na een lekkere vloeibare versnapering in de rust, ga ik het vanaf de andere zonnige kant van het veld maar eens verder bekijken de tweede helft.”

UDO trapte voor de tweede helft af en was direct fel in alle duels. Het was een UDO waar de supporters van de geelzwarten de hele eerste helft op hadden gewacht en naar uitgekeken. Na vijf minuten was ASC-trainer Raymond Noordam de slappe rentree van zijn mannen meer dan zat: ,,Duels mannen, ik wil duels zien. Kom op dan!” Het ASC-spel verbeterde niet echt ondanks zijn verbale bemoeienissen. Hij liet daarom in de 55e minuut de ervaren Dutrieux al warm lopen. Even later begon het wisselen en aan beide kanten werd er maximaal ingegrepen. Behalve de 35-jarige en ervaren Dutrieux, die meer rust op het middenveld bracht, kwamen twee beloftevolle jonge spelers van ASC 2 ook nog binnen de lijnen.

3 (Small)

UDO-trainer Van Manen bracht zelfs drie jonge spelers in, hij zette het team tactisch wat anders neer en liet met opportunistisch spel richting de Oegstgeester ‘spionkop’ bij het kantineterras zien waar de geelzwarte supporters voor waren gekomen, een thuiszege in de laatste dorpsderby. Toch liet Van Zandwijk zijn vader trillen toen hij na een prachtige actie op de UDO-doelman stuitte. Even later was het zelfs de ASC-aanvoerder en laatste man Wouter Strijker die een perfecte voorzet van linksbuiten Rutten bijna op de UDO-doellijn staande niet in het vijandelijke doel kon tikken.

 

UDO zette er nog een stevig fysiek en verbaal tandje bij, het spel werd er zeker niet fraaier door, maar er werd gestreden voor elke meter waarna de bal weer hoog in de zestien van ASC werd gepompt. Een paar keer werd het spannend, maar de ASC-verdediging stond er als de Griekse god Ajax, onoverwinnelijk. En waar het even mis dreigde te lopen was het doelman Oosterhof die alle hoge ballen klemvast pakte. Maar één keer, in de 85e minuut, kon dat niet op de rand van de zestien waar hij niets anders kon doen dan de bal wegstompen. Maar… dat laatste balcontact was net buiten het penaltygebied. Waar alles wat UDO was een rode kaart claimde, gaf scheidsrechter Van Booma terecht een gele kaart. Aanvoerder Bas Nieuwenburg pakte zijn verantwoordelijkheid en de vrije trap krulde hij prachtig in de rechter bovenhoek, 1-2.

7 (Small)

Waar UDO bleef drukken, was het ASC dat de kansen kreeg. Dat kwam vooral omdat ze met Jerome Rousseau, Van Zandwijk en Dutrieux balvaste spelers hadden. Uit goede combinaties van deze spelers kreeg de achttienjarige invaller Sam Tas nog twee prachtige kansen. Waar de eerste keer de bal net naast ging, was het de buitenkant van de UDO-paal die in de extra tijd een grotere nederlaag kon voorkomen. En ook Dutrieux kon in de slotminuut toch niet zijn zesde seizoenstreffer laten noteren. Na enige minuten extra tijd floot de scheids voor het einde van deze dorpsderby. Zou hij beseft hebben dat het een historisch fluitsignaal kan worden als dit echt de laatste dorpsderby van UDO en ASC blijkt te zijn?

8 (Small)

De spelers, voor de wedstrijd ook al gezamenlijk voor een leger persfotografen op de kiek gegaan, omhelsden en feliciteerden of troostten elkaar, afhankelijk van de kleur van het gedragen tenue bij het verlaten van het veld. Applaus, schouderklopjes en waarderende blikken waren hun deelgenoot op weg naar de kleedkamers. UDO-voorzitter Van der Zon liet voor de wedstrijd al weten dat er veel oud-spelers op deze wedstrijden zouden afkomen. Hoeveel zouden er nog terugdenken aan de eerste dorpsderby zondag 10 januari 1972? ASC was toen decennia het boegbeeld van het Oegstgeester voetbal waar het in de dertiger jaren zelfs in de hoogste landelijke competitie speelde tegen o.a. Feyenoord. Een vijftienhonderd toeschouwers kwamen er op deze eerste dorpsderby af. Het ging gelijk op en de angst om te verliezen regeerde. Maar het leukste is dat een Leids dagblad toen meldde dat ‘dit leidde tot echt Engels voetbal vol strijdlust en passie’. In 44 jaar is er toch niet veel veranderd. UDO won toen uiteindelijk met 1-0 en mocht zich 34 jaar na hun oprichting eindelijk de kampioen van Oegstgeest noemen.

Voor UDO resteren er nu nog zeven wedstrijden om zich veilig te spelen, wat nog een hele klus zal worden want de nummers dertien, veertien en vijftien degraderen direct naar de vierde klasse. De nummers elf en twaalf komen in aanmerking voor een promotie- en degradatiecompetitie met alle periodekampioenen van de vierde klasse. Met deze tegenstanders thuis (Bernardus, Graaf Willem/Vac, Van Nispen) en uit (Alphen, Meerburg, Rijnland en zondag 20 maart SJZ) wacht de mannen van UDO-trainer Van Manen nog een loodzwaar programma. Of is met deze laatste dorpsderby van de zondagtak van UDO het geen issue meer? We zullen het blijven volgen!

UDO – ASC 1-2 (0-2). 1. Van Zandwijk 0-1, 32. Rutten 0-2 en 85. Nieuwenburg 1-2. Scheidsrechter: Van Booma. Toeschouwers: 400

UDO: Van Nijnatten, Lichtenbeld (82. Teeuw), Van Buul (70. Van der Zon), Nick Bakker, Marnix Franken, Nieuwenburg, Van Wamel (66. Neuteboom), Koeckhoven, Vergeer, Pascal Franken en Menno Bakker.

ASC: Oosterhof, Strijker, Goebel, Kroft, Kuipers, Van Zandwijk, Rousseau, Buijze (59. Tas) Schouten (69. Dutrieux), Rutten (82. Poort) en Akerboom.

1 (Small)

Foto’s: met dank aan lichtenbeldfoto.nl!!!

 

 

 

 

Slingerland artikelbanner
Gerard Bol artikel

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten