dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseStompwijk’92 countert een kansloos SJZ de wedstrijd uit

Stompwijk’92 countert een kansloos SJZ de wedstrijd uit

-

Derde klasse A (zondag) – ,,Ik heb het idee dat ik naar twee totaal verschillende wedstrijden van SJZ heb gekeken. De eerste twintig minuten speelden ze prima, druk zettend, ze lieten de bal soepel rond gaan en hielden het kunstgrasveld lekker breed. Maar wat er daarna gebeurde? Hun spel veranderde in louter lange halen naar voren, er kwamen gaten tussen de linies, veel onnodig balverlies en niemand was in staat om het voetbaltij te keren. Ik miste bij SJZ gewoon dé centrale man op het middenveld, een aanspeelpunt. Het sterk counterende Stompwijk’92 won na een 2-0 ruststand met 3-1, maar het had zeker het laatste kwartier wel 7-1 kunnen worden. Het was aan die prima keepende Niels van Diemen te danken dat deze uitslag niet op het scorebord kwam”, sprak de oudere voetbalkenner uit Zoetermeer met een groot Haags amateurvoetbalverleden.

Op het Stompwijkse multisportcomplex ‘De Meerhorst’ traden de spelers van SJZ in deze 39e  derby in het blauw aan. De thuisploeg droeg hun traditionele shirt met groenrode verticale baan en de daardoor praktisch onleesbare rugnummers. Wie heeft dit ooit bedacht? Bij deze derby was het publiek langs de lijn benieuwd wat het met het heerlijke voetbalweer zou gaan worden. Vorig seizoen won SJZ uit (3-4) en thuis (1-0). In dit laatste duel was spits Hans Coret de doelpuntenmaker en hij speelde nu tegen Stompwijk’92 zijn honderdste wedstrijd voor SJZ. Waar SJZ zich zeker wilde verbeteren na de 2-2 vorige week uit bij ASC wilde de thuisploeg onder leiding van trainer Erik van Manen natuurlijk de hatelijke nul wegpoetsen.

,,Maar dat waren wel nederlagen thuis tegen Warmunda (3-4) en uit bij Alphen (3-2), twee hele goede ploegen in deze derde klasse. Ik vind dat je pas na een achttal wedstrijden iets kan zeggen. We gaan lekker eens kijken wat het gaat worden”, sprak de voetbalsupporter met een goed gevoel. Met de uitspraak van de presentator op het veld, ‘we gaan er een verdomde mooie en fijne middag van maken’, trapte SJZ af na het eerste fluitsignaal van de bekende scheidsrechter Neijts.

De thuisploeg tapte direct uit het juiste voetbalvaatje. Middels een sliding van Guus de Goede kon de inzet van de immer zwoegende en sleurende centrumspits Nick Ammerlaan tot hoekschop worden verwerkt. Het was SJZ dat het spel dicteerde maar Enrico Geus, de nummer tien van Stompwijk, gaf met een Robbie Rensenbrinkachtige solo ook zijn visitekaartje af. En in de achttiende minuut kon de SJZ-doelman met zijn heup maar net de inzet van weer Ammerlaan tot hoekschop verwerken. SJZ had voorin veel balbezit maar het was elke keer de laatste actie waar het strandde. Toen floot de perfect leidende Neijts, al pratende had hij voortdurende contact met zijn assistenten langs de lijn, de spelers in het veld en waar het nodig was heetgebakerde oudere Zoeterwoudse supporters om ze op hun gemak te stellen, voor de ingelaste drinkpauze halverwege de eerste helft.

Zat er wat in die drinkbidons? Was het spelritme echt weg na deze korte drinkpauze? Niemand zal het ooit weten, ook SJZ-trainer Rob van den Wijngaard niet hoewel hij langs de lijn zich na de spelhervatting zicht- en hoorbaar ergerde aan het vertoonde spel van zijn ploeg na de onderbreking. Geus tikte drie minuten later subtiel de 1-0 in na een scherpe voorzet van links. Puntspeler Ammerlaan stond vier minuten later aan dezelfde kant compleet vrij en die kans moet je hem niet geven, 2-0. Koud één minuut later zag doelman Van Diemen ook nog een Stompwijkse inzet op de kruising belanden. En SJZ? Er werd zeer veel onnodig balverlies geleden, er kwamen gaten tussen de linies en vaak werd de bal maar de diepte in gejaagd waar de compact verdedigende Stompwijkers heer en meester waren.

De oudere voetbalsupporter analyseerde het haarscherp: ,,Ik mis bij SJZ het aanspeelpunt op het middenveld, iemand die de lijnen uitzet, die durft en de bal in de ploeg kan houden. Blijkbaar is er zo’n speler niet, mogelijk door blessures of een smalle selectie. Ik gis maar wat. Maar als ik SJZ-trainer was, zou ik niet tot de rust wachten om in te grijpen. Je moet wat omzetten om weer grip op Stompwijk te kunnen krijgen.”

In de rust zaten, op bankjes in het zonnetje, Zoeterwoudse supporters te morren met vragende gezichten. Er werd gesproken over blessures bij selectiespelers, schorsingen maar bovenal dat de SJZ-spelers het zo uit handen gaven na die drinkpauze. Zou de ervaren Frank Willemse er nu direct inkomen, hij liep zich immers warm? Uit alles bleek dat er niet veel vertrouwen was in een goede afloop van deze derby. Na het fluitsignaal van Neijts mocht de thuisploeg aftrappen en in dezelfde  minuut was het spits Ammerlaan die zijn stiftje net over de lat bij doelman Van Diemen zag verdwijnen.

En Willemse, ja hij kwam er direct na rust op links in voor de in het stuk niet voorkomende linksbuiten Danny Pieterse. Er kwam wat meer dreiging van bij de SJZ-aanvallen, maar Stompwijk bleef loeren op elke countermogelijkheid. Ammerlaan met de balvastheid en onverzettelijkheid van Frank Dumouge in combinatie met de snelheid van een TGV bleef voortdurend gevaarlijk. Van den Wijngaard bracht dus Lars van der Maat uit de eigen jeugd en de ervaren Hoogervorst binnen de lijnen in de 68e minuut. Maar het mocht niet baten, integendeel, binnen vijf minuten had Ammerlaan al voor de 4-0 kunnen zorgen maar hij vond eerst Van Diemen op zijn weg en bij de tweede grote kans schoot hij de bal net naast.

Vijf minuten voor tijd wist Ammerlaan eindelijk wel zijn tweede treffer te scoren, 3-0. Willemse tekende in dezelfde minuut met een fantastisch schot van twintig meter in de bovenhoek, onbereikbaar voor doelman Jordi Bennis, voor de 3-1. De voetbalsupporter: ,,Ik zie er echt geen slotoffensief van komen bij SJZ. Het is zichtbaar dat ze er gewoon zelf niet in geloven. En ik zie die invallers bij de thuisploeg ook al een paar keer voor die doelman opduiken. Die gozer van SJZ keept echt fantastisch. Als ze die niet hadden dan was het hier zeker dik verdiend 7-1 geworden. Zoals hij die vrije trap van weer die dekselse Ammerlaan onder de lat wegtikte, super.”

De prima leidende Neijts floot na een paar extra speelminuten af en het zal met deze derby vast en zeker een leuke derde helft hebben opgeleverd op sportpark ‘De Meerhorst’. Zondag 25 september is WVC thuis voor SJZ de tegenstander, dan moet er zeker beter gespeeld worden ook al verloor WVC zondagmiddag ook en wel thuis met 2-5 van ASC. ,,Vroeger toen ik voetbalde en training gaf bij het Haagse Ooievaars en later Laakkwartier maakten we dit soort wedstrijden ook wel eens mee. Dat was op de training de week erna dan gewoon goed de mouwen opstropen en elkaar scherp houden. En reken maar van yes dat het dan lukt. Ik heb met Haagse voetbalcracks samengewerkt in de vorige eeuw. Waarom zou wat toen goed werkte nu niet werken bij deze SJZ-selectie?”, sprak de voetbalsupporter de andere SJZ-supporters moed in bij het verlaten van het sportpark. En het Stompwijk’92 van oud-UDO-trainer Erik van Manen, zij gaan zeker in deze derde klasse A nog voor leuke verrassingen zorgen met hun speltype.

De pluim van de wedstrijd geef ik aan scheidsrechter Neijts. Als deze wedstrijd is gefilmd dan is het ideaal studiemateriaal voor a.s. en huidige scheidsrechters hoe je een wedstrijd moet lezen en als scheidsrechter positief in gesprek en contact kan blijven met alle sporters en omstanders. En dat mag ook wel eens worden geschreven.

Stompwijk’92 – v.v. SJZ 3-1 (2-0). 27. Geus 1-0, 31. Ammerlaan 2-0, 85. Ammerlaan 3-0 en 85. Willemse 3-1. Scheidsrechter: T. Neijts. Toeschouwers: 250.

Stompwijk’92: Bennis, S. van der Salm, B. van der Salm, Van den Bosch, D. van Marwijk, Luchtigheid, Van Viegen (82. Jacobs), Van der Linden, Ammerlaan, Geus (75. Van der Arend) en T. van Marwijk (87. Biegel Esteves).

SJZ: Van Diemen, Van der Hoeven, De Goede, Bos, Hulsbos (68. Hoogervorst), Versteegen, D. Coret (68. Van der Maat), Sleijser, H. Coret, Griffioen en Pieterse (45. Willemse).