UDO neemt met opgeheven hoofd afscheid na bezoek aan Meerburg

Derde klasse Meerburg UDO UDO interviews
Brasserie VIS artikelbanner
Mooi artikelbanner

Derde klasse A (zondag)- Meerburg werd vorig weekend kampioen en stond de afgelopen maanden in het brandpunt van de belangstelling. Zondag was het echter het bezoekende UDO dat alle aandacht verdiende. Aan een tijdperk van 78 jaar voetbal kwam er voor de club namelijk een einde aan het prestatieve voetbal op zondag.  Geen simpele beslissing die men nam en zeker geen ondoordachte. Voorzitter Luuk van der Zon hierover: ,,We hebben besloten om volgend seizoen met de A-selectie op zaterdag te gaan spelen. Dit is vooral ingegeven door signalen uit de spelersgroep en de bredere tendens naar de zaterdag in de KNVB regio West II. Ik denk nog steeds dat het de juiste beslissing is geweest. Het is echter een afscheid met gemengde gevoelens. Er komt een definitieve breuk met het verleden, het betekent het einde van een lange traditie.”

7 (Small)

Een einde kan ook een nieuw begin betekenen. Het team is gedegradeerd, de huidige zaterdagafdeling maakt een uiterst treurig en bijna meelijwekkend seizoen door. Bundel de krachten en maak een nieuwe start op de zaterdag met als doel promotie. Zo simpel ligt het echter niet. Van der Zon nog eens: ,,We zitten volop in het fusieproces met Oegstgeest. Dat geeft logischerwijs onduidelijkheid en roept vragen op, ook bij de spelers. Wat gebeurt er concreet volgend jaar? Wie wordt de trainer? Wanneer vindt die fusie daadwerkelijk plaats? In hoeverre kan en wil de gemeente meewerken? Op een aantal vragen hebben we op dit moment geen antwoord, maar die hopen we op heel korte termijn te geven. Mochten we samengaan, en dat verwacht ik, dan vormen we een krachtige en energieke club met ambitie. Met aanzienlijk meer dan duizend leden zijn we niet meer over het hoofd te zien en kunnen we ook beter opboksen tegen de aantrekkingskracht van de clubs uit de bollen- en duinstreek. Door het aantrekkelijk te maken voor de jeugd willen we het clubgevoel op de eerste plaats stellen. Zo behoud je ook spelers.”

Rabobank artikelbanner
Brasserie buitenhuis
Sport2000 artikelbanner
Sepa green artikelbanner

6 (Small)

Dat gevoel van warmte en genegenheid is zeker ook aanwezig bij aanvoerder Bas Nieuwenburg: ,,Ik ben begonnen toen ik twee turven hoog was. Ieder jaar heb ik er met het grootste plezier gebald. De club doet veel voor haar leden. We zijn een team met veel echte clubjongens. Het zal wennen zijn om de zondag niet meer te reserveren voor het voetbal.”

5 (Small)

Dat betekent niet dat Nieuwenburg bij UDO zaterdag gaat spelen. ,,Ik heb gesprekken gehad met UVS en wat ik hoorde klonk allemaal zo goed dat ik heb besloten het daar te gaan proberen. Met pijn in mijn  hart, dat wel. Ik ben echter 23 en ik krijg de kans om te kijken waar mijn grenzen liggen. Met zoiets moet je niet te lang wachten. Dit is een mooi moment.”  De voorzitter van UDO heeft hier een mening over en daarin klinkt de filosofie van de club uit Oegstgeest door: ,,Ik ken de plannen van Bas en ik gun hem alle succes. Ik heb hem wel gezegd dat hij ‘moet’ teugkomen op het oude nest als hij bij UVS niet slaagt. Hij is dan gewoon van harte welkom.”

3 (Small)

En dan werd er nog gespeeld ook. Zeker in de eerste helft voetbalde UDO lekker mee met de kampioen. Natuurlijk werd het klassenverschil duidelijk naarmate de wedstrijd vorderde. UDO compenseerde dat met hard werken en inzet. De krachten vloeiden allengs weg en Meerburg nam de touwtjes in handen en dat was nodig om de achterstand goed te maken. UDO had inderdaad brutaal de leiding genomen via twee heerlijke doelpunten. De thuisploeg was gemakkelijk op voorsprong gekomen toen invaller keeper Huub van der Maat treuzelde met wegwerken. Yoeri van der Voort snoepte hem de bal af en scoorde simpel. Patrick Vergeer maakte gelijk door de bal schitterend in de kruising te krullen. Vlak voor rust zette hij zijn club zelfs op voorsprong. Nieuwenburg rukte op langs de lijn, keek en zag Vergeer opduiken bij de tweede paal. Die kreeg de bal op maat en kon technisch prima de bal het doel in tikken. Meerburg krabde zich eens achter de oren en pakte de zaken beter aan. Via jongeling Jorge Bonekamp, Jeroen Verboon en Yannick de Groot bleek het uiteindelijk de bovenliggende partij.

1 (Small)

Foto’s boven: met dank aan lichtenbeldfoto.nl

Berustend stelde Nieuwenburg na afloop: ,,De story van dit seizoen lijkt het. Tegen Alphen stonden we met 2-0 voor en verloren we in de laatste seconden. Vandaag waren de goals van onze tegenstander weer typerend: er was slechts een uitgespeelde bal bij, de rest, ach, laten we er over zwijgen.” UDO voetbalde vandaag naar vermogen en dat was dik voldoende te noemen. ,,Zo voetballend,” besluit Nieuwenburg, ,,hadden we niet gedegradeerd.” En daar had hij gelijk in, voor wat het nog waard is.

Meerburg-UDO 4-2 (1-2) 3. Van der Voort 1-0, 30. 1-1 Vergeer, 40. 1-2 Vergeer, 52. Bonekamp 2-2, 81. J.Verboon 3-2, 88. De Groot 4-2.

Meerburg: Smit, Loos, Van Diemen, Weijers (60.Verboon), Van der meer, Van Vuren (81. Bovenlander), Laan, Bonekamp, De Groot, Van der Voort (12. Paap), Van Polanen.

UDO: Van der Maat, Pascal Franken, Lichtenbeld, Uittenbogaard, Marnix Franken (60. Isik), Koeckhoven, Den Elzen, Nieuwenburg (83. Van Buul), Vergeer, Habraken, Bakker (46. Teeuw).

Scheidsrechter: Verhoeve.

Toeschouwers: 150.

Foto: Van Vuren (door Ruud Fraij)

IMG_6394 (1) (Small)

Nog een afscheid:  Tien minuten voor tijd werd Joep van Vuren door trainer Ron de Roode gewisseld. Nee, een blessure of een tactische ingreep was daar niet de oorzaak van. Van Vuren nam na talloze jaren afscheid van het eerste van de club uit Zoeterwoude-Rijndijk. Meer dan 115 maal wist hij voor de club het net te vinden. Geen wonder dat hij op de schouders werd gehesen en hij na afloop door een erehaag van zijn teamgenoten en de spelers van UDO het veld af moest. Daar werd hij opgevangen door familie en vrienden die hem nog even uitbundig begroetten en bedankten. Een clubicoon nam afscheid. Als mens, medespeler en doelpuntenmachine zal hij gemist worden.

En nog een fraai moment: Cadeau van UDO aan kampioen Meerburg. Een fonkelnieuwe wedstrijdbal voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Links op de foto UDO-voorzitter Luuk van der Zon. Mooi gebaar!

4 (Small)

 

If Not Now
Rebel Horeca artikelbanner