‘Dompteur’ Van den Berg bewaart lekkerste voor het laatst

Derde klasse
Mooi artikelbanner
Brasserie Park

Leidschendam- Op tweede Pinksterdag pakte HVV op eigen veld de laatste strohalm tegen concurrent Voorschoten’97 door de ploeg van trainer Huib van Oostrom Soede met 3-2 te kloppen. De ‘kroonleeuwen’ ( zoals  men op de club genoemd wordt) kwamen daardoor op gelijke hoogte met de Adegeest-bewoners waardoor een beslissingswedstrijd noodzakelijk werd. Afgelopen donderdagavond, voor  pakweg 300 toeschouwers, troffen beide ploegen elkaar opnieuw. Het veld van gastheer RKAVV op Sportpark de Kastelenring was scherprechter in het rechtstreekse degradatieduel. HVV trainer Edmund Vriesde was vooraf hoopvol gestemd. ,,De winst van afgelopen maandag werkt zeker door en is in ons voordeel. Het gaat zeker goed komen.”

Niels van den Berg, de naam die donderdagavond veel over de lippen is gegaan, was de grote man bij de Voorschotenaren. De aanvaller, met een DoCoS-verleden, die met zijn vier treffers voor de totale doelpuntenproductie zorgde, schoot het optimisme van de Hagenaars finaal aan flarden. Hij hield het evenwel spannend door zijn treffers voor de verlenging te bewaren. ,,Wat is dit heerlijk, sprak de goalgetter na afloop.” ‘,,Ik had er overigens nog wel een paar meer kunnen of moeten maken. Dolbij en met veel vertrouwen gaan we de nacompetitie in.”

Coach van Oostrom Soede had zijn huiswerk goed gedaan. Messcherp had hij zijn ploeg de wedstrijd in gestuurd, iets wat hij zijn ploeg verweet na de nederlaag van afgelopen maandag.  ,,We begonnen daar veel te slap aan de wedstrijd en waren niet bij machte om ze af te stoppen. Bovendien maakten we gigantische fouten.”

Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Voorthuijzen artikelbanner
Sport2000 artikelbanner
Geco artikelbanner

Dat bij een beslissingsduel strijd en passie meestal de boventoon voert was donderdagavond niet anders. Hoogstandjes en vloeiende combinaties bleven evenwel achterwege. Het duel om niet rechtstreeks te degraderen bleef vanaf de eerste tot de laatste minuut boeien en verveelde geen moment. In het overigens pittige duel met veel overtredingen, zonder echter over het randje te gaan, kreeg Voorschoten handenvol kansen en de Hagenaars een handvol scoringsmogelijkheden. Dat het scorebord na negentig minuten een dubbelblanke stand aangaf was een klein wonder. Voorschoten doelman Abdel Kader Lamrabette en collega Daniël Voskamp tezamen met de falende aanvallers waren de oorzaak van de brilstand.

Zo raakte in de twintigste minuut Van den Berg vrij voor Voskamp de bal maar half. Nauwelijks een minuut daarna kreeg hij vrije doorgang maar zag zijn voorzet door alles en iedereen gemist worden. Kort daarop kreeg van den Berg opnieuw vrije doorgang maar ditmaal verdween de bal rakelings voorlangs. Na pakweg een half uur gingen de handen in de lucht van de supporters uit Voorschoten. De treffer werd echter geannuleerd door arbiter De Groot omdat de bal de achterlijn zou hebben gepasseerd alvorens er werd gescoord.

De gemiste volley van, jawel,  ‘leeuwentemmer’ Van den Berg had meer verdiend. Bij de ‘thuisspelende’ Hagenaars zorgde de snelle vleugelspeler Job Gerretzen voor wat gevaar. De uitblinker van afgelopen maandag werd door Voorschoten echter nu meer aan de ketting gelegd. Vlak voor rust kreeg HVV dé kans om op voorsprong te komen. Zo kopte Jaap Akerboom een afgemeten voorzet rakelings naast. Het tweede gedeelte was koud begonnen of de uitblinker aan Haagse zijde, Voskamp, behoedde zijn ploeg in kort tijdsbestek tot driemaal toe voor een achterstand.

Een knappe actie van Radenko Nikic, na een uur spelen, werd op het moment van afdrukken geblokt. Het laatste half uur was bloedstollend. Van den Berg punterde in vrije positie centimeters  naast. De gemiste kansen werd de ploeg van Oostrom bijna fataal. Lambarette, die beduidend minder aan de bak hoefde te komen dan zijn collega, moest ruim een kwartier voor tijd gestrekt naar de hoek. Bij Voorschoten maakte Frank van de Heuvel plaats voor Roy Elligens. De laatste grote kans in de reguliere tijd was weer voor Voorschoten, maar ook nu ging het feest niet door. Zo draaide de allerminst saaie 0-0 uit op een verlenging.

Waar doorgaans het venijn in de staart zit, waren de openingsminuten van beide helften in de verlenging cruciaal, waarin zoals gezegd Van den Berg de hoofdrol opeiste. Vanaf de aftrap kreeg de spits dankzij de uitglijder van de centrale verdediger en het enige foutje van de doelman van de Hagenaars een droomkans. De zwervende spits mikte echter in het zijnet.

Dezelfde speler maakte zijn ‘foutje’ goed door even later een strafschop te verzilveren. Het kostte de boosdoener de wedstrijd. Bij het met de  krachten smijtende HVV was de pijp nagenoeg leeg, maar hield de doelman zijn ploeg vooralsnog in de wedstrijd. In de openingsminuut van de tweede verlenging schoot Van den Berg op aangeven van Nikic de bevrijdende 0-2 binnen. Daarmee gooide Voorschoten het duel min of meer in het slot.

Het gedecimeerde HVV had zich verzoend met de nederlaag. De uitsluiting van Steens, waarmee de ploeg met negen man kwam te staan, was de de bekende druppel. Het gevolg was een open huis bij de ‘leeuwen’ waar Van den Berg allengs toesloeg met nog twee treffers.  De ploeg van Vriesde beloonde zich tussendoor nog wel met een eretreffer: 1-4.

Over de dikverdiende zege van de Voorschotenaren was vriend en vijand het roerend eens. Hoofdrolspelers Van den Berg nog maar eens aan het woord: ,,We zijn door onze trainer op scherp gezet. Het veel grotere veld bij RKAVV was zeker in ons voordeel waardoor de ruimtes groter waren. Het gaat de laatste wedstrijden sowieso lekker. Het was genieten geblazen.”

Gesproken over de betwiste strafschop was hij duidelijk. ,,Tijdens het wegdraaien in de zestien werd ik onderuit gehaald. Bij mij was het geen twijfel of het een strafschop was.” De vier doelpunten is niet het record dit seizoen van de Voorschoten-speler. Tegen BMT schopte hij er vijf in het netje. Het zal de aanwezige en druk noterende SJZ-trainer Rob van den Wijngaard niet zijn ontgaan. De coach in Zoeterwoudse dienst had komende zondag gewis liever HVV als tegenstander gehad.

Van Marwijk artikelbanner
Rebel Horeca artikelbanner