Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Voor de laatste keer UDO-ASC?

Brasserie Park
Rurh gold artikelbanner

Derby’s vormen vaak de voetbalkrenten in de pap. Spelers kennen elkaar van de pupillentijd, van school of het uitgaansleven en dus is er meer te verliezen dan alleen de punten: de eer van de club staat op het spel. Zo leeft het bij de voetballers, maar bestaat dat gevoel ook bij de desbetreffende besturen? Leidenamateurvoetbal sprak met de voorzitter van ASC, Hans Schiphorst, en Luuk van der Zon, voorzitter van UDO. Zondag staat wellicht de laatste wedstrijd in competitieverband tussen de clubs op het programma. Of de zondagtak van UDO  volgend jaar een standaardteam inschrijft is nog ongewis en zo kan zondag  een traditie ten einde komen in Oegstgeest.

Derbygevoel

ASC preses Schiphorst kent de derbygevoelens en de daarbij horende rivaliteit niet zo: ,,Natuurlijk is het bijzonder tegen de buren te spelen. Je ziet wat meer bekende gezichten dan anders. Ik kijk vooral met plezier naar een partij voetbal. Tegen wie er gespeeld wordt is voor mij niet zo relevant. Natuurlijk is het jammer dat UDO zondag waarschijnlijk ophoudt te bestaan en we zullen ze gaan missen.“  Van der Zon houdt zich vooralsnog op de vlakte: ,,Het is nog niet zeker dat we op zondag stoppen met prestatief voetbal. De mening van de spelers speelt hierin een grote rol. Dit echter terzijde. Bij mij merk ik toch wel dat ik de wedstrijd tegen de buren anders benader dan tegen een willekeurige club. Ik ken Hans natuurlijk goed, ook uit de tijd dat hij bij ASC voetbalde tegen ‘onze’ Jos Witteman. Daar zaten legendarische wedstrijden bij. Van de Ajax Sportman Combinatie willen we winnen en we gaan ze de punten niet toestoppen uit een gevoel van solidariteit.”

Rabobank artikelbanner
Sepa green artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

Featured_asc_4

Degradatiestrijd

ASC is absoluut nog niet veilig en drie punten zouden zondag meer dan welkom zijn. Als geen ander beseft Schiphorst dat handhaving in de derde klasse van groot belang is: ,,Met alle respect, maar spelen in de vierde klasse is een ander verhaal. Als jouw vlaggenschip in de derde klasse speelt heeft dat toch een voorbeeldfunctie en een aanzuigende werking op de jeugd en andere potentiële  leden zoals studenten.” ASC laat dit seizoen bij tijd en wijle alleraardigst voetbal zien, maar het is niet altijd effectief. ,,Misschien moet er wat zakelijker en een tikje minder frivool gevoetbald worden. Voor wat mijn woorden waard zijn natuurlijk: ik ben geen kenner.”

Ook Van der Zon staat voor zijn club: ,,Inderdaad, we staan met UDO onderaan. Ik denk echter niet dat het de plaats is waar we thuis horen. Neem de laatste wedstrijd tegen Nicolaas Boys. We verloren, maar de manier waarop is te treurig voor woorden. Hierover zwijgen lijkt me beter. ASC zal de punten absoluut niet cadeau krijgen; dat is onze eer te na.” Geruchten als zou de selectie van UDO er met de pet naar gooien en lachend van het veld stappen doet Van der Zon af als absolute onzin: ,,Onze jongens gaan elke week het veld op om hun huid duur te verkopen. Dat zal zondag niet anders zijn.”

 

Zoals het er nu naar uitziet zullen er drie ploegen rechtstreeks degraderen. Daar hoort ASC niet bij. ,,Nee”, zo spreekt Schiphorst zijn overtuiging uit. ,,Daar hoort mijn, onze, club niet bij. Wij spelen volgend jaar gewoon weer in de derde klasse.” Dat gunt zijn collega hem van ganser harte: ,,Natuurlijk. Ik was ook de eerste die hem feliciteerde toen ASC uiteindelijk toch in de derde klasse mocht blijven afgelopen seizoen. De wedstrijd van zondag staat toch echt op zichzelf. Een derby wil je niet verliezen.”

De fusie

Terwijl het fusieproces in Leiden nauwelijks van de grond lijkt te komen, worden er in Oegstgeest spijkers met koppen geslagen. Commissies bestaande uit leden van UDO en Oegstgeest zijn volop bezig alle consequenties van een fusie in kaart te brengen. En consequenties zijn er vanzelfsprekend volop. ,,Over een fusie moet je niet licht denken”, zegt Van der Zon. ,,De zeven commissies buigen zich over de cultuur van de clubs, de toekomstige structuur, de locatie, de accommodatie en noem maar op. We zitten echter in een luxe situatie, we hoeven niet te fuseren, maar we doen het omdat dat het verstandigste is.  Na de samensmelting vormen we een heel krachtige club die naar buiten toe een vuist kan maken. De jeugd van beide clubs speelt op een zeer redelijk niveau. Worden die samengevoegd, dan kunnen we zelfs een stapje omhoog maken en dat maakt het ook aantrekkelijk om hier te voetballen. De  lokroep van onder andere de grote ‘bollen- en duinclubs’ is dan ook makkelijker te weerstaan. Een belangrijk detail voor het welslagen van de fusie is of ook de gemeente Oegstgeest haar medewerking zal verlenen aan de plannen. Voor de fusie club is het een harde wens om de accommodatie aaneengesloten te realiseren. Spelen op twee accommodaties is in de toekomst geen optie.

IMG_3213 (Small)

Samenwerking

Samenwerking is er al jaren tussen de beide verenigingen: ,,Sommige jeugdteams bestaan voor de helft uit Oegstgeest voetballers en de andere helft uit UDO spelers. Op dit moment zijn we beiden gezonde verenigingen met zo’n vijfhonderd tot zeshonderd leden. Bij elkaar vormen we een vereniging waar niemand omheen kan.”  Vervolgend: ,,Op de sites van de clubs treft de lezer met grote regelmaat uitnodigingen aan om op een avond kennis te nemen van de stand van zaken. De leden komen zo niet voor voldongen feiten te staan. Misschien het meest opvallende van het proces tot nu toe is de bereidwilligheid en het ontbreken van harde standpunten van een van beide clubs. De situatie in Leiden lijkt in een impasse te verkeren. Men lijkt zijn hakken in het zand te zetten wat betreft het behoud van accommodatie, naam of clubkleuren. De voorzitter van UDO relativeert het belang van dat soort zaken: ,,Die aspecten hebben we nog even gelaten voor wat ze zijn. Er zijn veel belangrijker zaken te regelen. Wat betreft de naam en de clubkleuren, daar komen we wel uit hoor. Dat zijn de belangrijkste zaken niet bij een fusie.”

Voor iedereen die het aloude en roemruchte ASC een warm hart toedraagt wordt 2017 een wel heel bijzonder jaar. Niet alleen omdat de club 125 jaar bestaat, en daarmee met voorsprong de oudste club uit de regio is, maar misschien meer nog vanwege de ingebruikneming van het nieuwe complex. Het huidige onderkomen aan de Duivenvoordestraat mag dan een gevoel van weemoed en nostalgie oproepen, het is niet meer van deze tijd.

Overveerpolder

,,De competitie start in september 2017 op het nieuwe complex op de Overveerpolder. Dat is geen streven, dat is een harde datum”, stelt voorzitter Hans Schiphorst met zekerheid. ,,Wij zijn al volop bezig met de planning. Met ‘wij’ bedoel ik de commissies die in het leven zijn geroepen om een ander te realiseren. Het enthousiasme van de leden om zitting te nemen in een van deze commissies is groot. Na jarenlang gesteggel wat betreft ons huidige terrein mogen we dan eindelijk onze ideeën kwijt over het clubhuis, de inrichting daarvan, het gras, de horeca etc. We gaan intern ook weer een soort fusie aan met onze cricketers en dus is er volop werk aan de winkel.”

Schiphorst ziet het als een groot pluspunt dat zo veel leden er tijd en energie in willen steken. ,,Zo creëer je een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een breed draagvlak. Dat is van onschatbare waarde bij zo’n grote operatie.”

Zevenhonderd leden

Een grascommissie; het zal wellicht wat wenkbrauwen doen fronsen.  De voorzitter van ASC licht het toe: ,,Voor buitenstaanders is gras gras en niet meer dan dat. Wij willen echter een toplocatie betrekken die goed is voor de komende tientallen jaren. Als je je gaat verdiepen in grassoorten voor een voetbalveld dan waan je je soms in een speelgoedwinkel: de keus is enorm. Wij willen het beste.” Een strak geschoren gazonnetje onder de voetbalschoenen, wat een weelde voor de voetballers van ASC en de bezoekende teams. Nu is het een drama, logisch, de club heeft zevenhonderd leden en gevoetbald wordt er maar op een veld. Nog een seizoen doorbijten en behelpen.  Met het vooruitzicht van een meer dan schitterend complex zal men het ongemak nog even voor lief nemen. Vanzelfsprekend is er op de website van ASC nog veel meer te vinden over deze materie.

 

Seven gifts artikel
Van Marwijk artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten