Voorschoten’97 na HVV ook langs SJZ

Derde klasse SJZ (zo)
Duke of Oz artikel
Rurh gold artikelbanner

Nacompetitie- De clash tussen SJZ en Voorschoten ’97 is voor de verslaggever van LAV een feest van herkenning. De schrijver heeft het genoegen gehad om bij beide verenigingen trainertje te mogen spelen. Het betekende dat, voordat de verslaggever van dienst iedereen begroet had, de wedstrijd al was begonnen en SJZ direct de intenties liet zien, namelijk  VS’97 bij de strot grijpen en niet meer loslaten.

Al in de tweede minuut ging good old Joost Spierenburg (SJZ) er op links vandoor, leverde gelijk een voorzet af die door keeper Abdel Lamrabette werd losgelaten en de eerste kans van de wedstrijd was geboren. Het schot werd geblokt en VS’97 ging direct over tot een counter waarbij de aanval eindigde in het zijnet van SJZ. De kop was er af en het smaakte naar meer. Direct na de aanval van VS’97 kreeg SJZ een vrije trap te nemen vanaf de rechterkant. Spierenburg draaide de bal scherp in met zijn befaamde linkerbeen en bezorgde Guus van der Hoeven een enorme kopkans, die zijn uitwerking echter miste.

Beide teams begonnen in een 1:4:3:3 formatie. SJZ wilde duidelijk het spel maken en liet de bal van voet tot voet gaan met de intentie om VS’97 stuk te spelen. Ondanks dit veldoverwicht raakte VS niet echt van de kook. Het heeft de nodige ervaring in de ploeg en is ondertussen wel wat gewend. De twee centrale verdedigers van VS’97, te weten Vincent van Veen (ook actief in tijdperk verslaggever) en Jordy van der Wijngaard (geen familie van), speelden een degelijke pot en wisten een aantal precaire situaties vakkundig te elimineren.

Knijnenburg artikelbanner
Brasserie buitenhuis
Rabobank artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

In de zesde minuut werd de dreigende Spierenburg knap weggestuurd door Koen van de Meer. Met een voorzet probeerde hij Daniel Coret te bereiken, maar dat werd ternauwernood voorkomen. De verslaggever ter plaatse moest alle zeilen bijzetten om goed te beoordelen wat er allemaal in het veld gebeurde.

We kunnen rustig stellen dat SJZ in de eerste helft de bovenliggende partij was met het meeste balbezit maar als je de bal niet binnen drukt, gebeurt het aan de andere kant. En zo ook zondagmiddag. VS’97 begon steeds dreigender te worden met scherpe counters. Jordy van der Wijngaard schoof als laatste man steeds meer in, waardoor Kevin Bos gedwongen werd om voor zijn defensie te gaan spelen om door te dekken op de extra man op het middenveld. Voorschoten benutte het doorschuiven van Bos door steeds meer van achteruit het middenveld over te slaan en snel de spitsen te bereiken. Hierdoor kwam de defensie van SJZ meer in de problemen door de 1:1 tegen de snelle, gewiekste  spitsen  van VS’97. Daarbij fungeerde de sterke  Michael Kers als aanspeelpunt en werden de snelle Radenko Nikic en Niels van de Berg vaak gelanceerd in de vrije ruimte. Het was te bemerken dat VS’97 zich met die tactiek, het spelen van de vallende bal op de spitsen, onder de druk van SJZ kon uitspelen.

Trainer Rob van der Wijngaard (SJZ) koos bij afwezigheid van spits Frank Willemse (blessure) voor de beweeglijkheid van Koen van de Meer, om zodoende het centrum van VS’97 in de problemen te brengen. Van der Meer zakte regelmatig uit richting middenveld om in balbezit te komen en zo de ploeg aan het werk te zetten. Dat resulteerde in een aantal kansen voor SJZ.

Het spel golfde heen en weer. In de 26ste minuut werd een bal weg gewerkt uit het strafschopgebied van SJZ. De rechtsback van Voorschoten, Bryan Vink, ging onder de bal door en Joost Spierenburg kon vanaf de middellijn vertrekken richting keeper Lamrabette. Daar waar Spierenburg in zijn jonge jaren niet meer te achterhalen was geweest, gebeurde dat nu wel. Doordat bal op het laatste moment iets opsprong, werd Spierenburg  gedwongen tot het afkappen van de bal om met zijn mindere rechterbeen de bal in het doel te werken. Tergend langzaam rolde het leder buiten de palen, daar waar een breedtebal op de meegelopen Daniel Coret normaliter de 1-0 had betekend. Drie minuten later was Spierenburg opnieuw betrokken bij een aanval, zijn voorzet bereikte Martijn van Rijt die via het lichaam van een Voorschotenaar net naast schoot.

Echter, zoals gezegd, werden de counters van VS’97 steeds dreigender. Na ruim een halfuur speelde rechtsback Vink de bal in de vrije ruimte achter Guus van de Hoeven die de bal niet helemaal goed inschatte. Daardoor kon Kers plotseling op keeper Niels van Diemen afstormen. Ondanks dat de goalie Kers goed naar de buitenkant dwong, rondde Kers bekwaam af en zette VS’97 op een 0-1 voorsprong en deelde en passant een gevoelige tik uit aan de Zoeterwoudse gastheren.

Dit laatste woord namen de Zoeterwoudenaren wel heel letterlijk. Binnen drie minuten  stond er 0-2 op het scorebord. Hendriks stuurde met een lange bal Van de Berg weg langs de niet goed opgestelde Roy Versteegen. De jongeling liet zich verrassen waardoor de veel scorende puntspeler opnieuw in de boeken kwam. Hij liet keeper Niels van Diemen volkomen kansloos en scoorde fraai de 0-2. Dit was ook de ruststand, waarmee SJZ niet mocht mopperen want vlak voor de thee kregen Van de Berg en Kers (fraaie lob) nog de mogelijkheid om de voorspong uit te breiden.

In de tweede helft bleef Coret achter in de kleedkamer met een enkelblessure en werd vervangen door Mark Jan Vermeeren. De tweede rondgang gaf een zelfde spelbeeld. SJZ probeerde middels positiespel tot een aanval te komen daar waar VS’97 sneller de spitsen zocht om via een counter gevaar te stichten. Het spelbeeld veranderde dan wel niet, het niveau van de wedstrijd wel. Het werd slordiger waardoor potentiele kansen al in een vroeg stadium om zeep geholpen werden door een verkeerde eindpass  dan wel een verkeerde keuze.

Daardoor lukte het SJZ maar niet om die o zo belangrijke aansluitingstreffer te scoren en ervoor te zorgen dat VS in de tweede wedstrijd niet achterover kon gaan leunen en zich te bedienen van de counter, een gevaarlijk wapen. Diverse pogingen werden ondernomen zonder het gewenste resultaat. De bal, als door een magneet aangetrokken,  kwam diverse keren op het bepleisterde hoofd van Vincent van Veen waardoor het leek of hij met dubbelzijdig plakband was getooid.

De vesting met vier verdedigers en een blok ervoor met Hendriks, Hilders en van de Heuvel kon niet voldoende uit elkaar worden gespeeld door het team van Van den Wijngaard. In de eindfase van de wedstrijd kwam Spierenburg diverse keren zijn directe tegenstander Vink voorbij met een voorzet tot gevolg, echter de door SJZ vurig gewenste goal kwam niet tot stand.

Ook een schot van Peter Wansink, een belangrijke spil bij SJZ die dit keer zijn stempel niet kon drukken, werd moeizaam gestopt door Lamrabette en kon ook in tweede instantie niet gepromoveerd worden tot een treffer. Bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Meeuwenoord was er de logische opluchting bij Voorschoten’97 en de teleurstelling bij SJZ. Komende donderdag volgt er een tweede voorstelling in het boeiende theater wat “nacompetitie” heet. Het mag duidelijk zijn welke ploeg de beste papieren heeft om de reeks voort te zetten.

Opstelling SJZ: van Diemen, Versteegen, van der Hoeven, Bos, van Rijt, Hoogervorst, Coret (Vermeeren), Sleijser, vd Meer, Wansink, Spierenburg.

Opstelling VS’97: Lamrabette, Vink, vd Wijngaard, van Veen, Adriaanse, Hendriks (Elligens), Nikic, Hilders, Kers, vd Berg, vd Heuvel (vd Veldt).

Rebel Horeca artikelbanner
If Not Now