Voorschoten’97 (zo) verliest vooral van zichzelf en ook van Van Nispen

Voorschoten'97 (zo)
Brasserie VIS artikelbanner
Duke of Oz artikel

Derde klasse A (zondag) –  Als er één pil bestaat om een voetbalteam weer op de rit te krijgen, wil de bedenker ervan zich dan direct vandaag nog melden bij trainer Huib van Oostrom Soede van de zondagselectie van Voorschoten’97? Want na de kansloze uitnederlaag van 5-2 bij Van Nispen is deze spelersgroep met de trainer gelijk aangeschoten wild. Natuurlijk was de thuisploeg sterker en voetbalde veel slimmer. Maar de wijze hoe spelers van Voorschoten’97 in de wedstrijd zaten, of beter gezegd niet, was gewoon onthutsend om te zien zeker voor de meegereisde trouwe supporters. Een enorme boosheid, verbazing en machteloosheid vochten deze zondagmiddag op sportpark De Zilk dan ook zicht- en hoorbaar om voorrang bij deze Voorschoten’97-trainer staande naast de dug-out.

Gedegradeerd uit de tweede klasse was de zondagselectie van Voorschoten’97 er alles aan gelegen om een goed seizoen te draaien. Maar met drie punten uit drie was de huidige dertiende plek niet waar in de voorbereiding op dit seizoen aan werd gedacht. De thuisnederlagen tegen Alphen (2-6) en Stompwijk (3-4) zullen dan ook duidelijk hun sporen hebben nagelaten. Aan de warming-up lag het zeker niet want er werd scherp en fanatiek bewogen en gereageerd op elkaar. Dat beloofde zichtbaar een hoop tegen Van Nispen, dat na de uitzege vorige week op Alphen (0-1) in de bekende flow verkeerde. Een vijfde plek met negen punten uit vijf was daarmee hun voorlopige plek in deze derde klasse A.

vs-3-small

Sport2000 artikelbanner
Geco artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner
Brasserie buitenhuis

Trainer Van Oostrom Soede had in de basisopstelling een plek ingeruimd voor de verdedigers Niels Wassenaar, Vincent van Veen en Robert Toret en aanvaller Mike Nikic, allen zeer ervaren en ook stevige dertigers. Op de reservebank waren ook twee dertigers, Mohammed Kassi en Abdel Kader Lamrabette als mogelijke invallers beschikbaar. Belangrijk was vooral hoe scherp het vizier van de schutters Niels van de Berg en Nikic, beiden met vier doelpunten op de teller tot nu toe, was afgesteld. Deze twee spelers zijn namelijk in staat om vanuit het niets ineens de bal in het vijandelijke net te deponeren. Trainer René Ras van Van Nispen heeft een aanmerkelijk jongere selectie tot zijn beschikking en ook deze wedstrijd weer gesteund door de fanatiek meelevende ‘spionkop’ voor de mooie voetbalkantine.

Aan de omroeper op het sportpark lag het niet wat de gezelligheid betrof want waar het nog redelijk rustig langs de lijn was, daar zorgde het zonnetje later voor een groeiende aanwas van supporters van beide verenigingen, zorgde hij voor heerlijke muziek in de oorschelpen. Na de opkomst van de teams onder de klanken van de ‘Koning Voetbal-mars’ werd er na de nodige plichtplegingen om 14.09 uur na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Haripersad afgetrapt.

In de eerste minuut was het al bijna raak voor de thuisploeg, er werd zelfs een strafschop geclaimd wegens het wegduwen van een Van Nispen-speler. Maar twee minuten later was het wel raak. Middenvelder Koen Damen tikte de bal na een voorzet van rechts op maat beheerst en droog in de linkerhoek, 1-0. Kassi kon zich in de vijfde minuut bij Voorschoten’97 al warmlopen maar hij kon na enige tijd weer in de dug-out gaan zitten. Dat laatste deed Van Oostrom Soede zeker niet want hij was zichtbaar niet tevreden met hoe zijn jongens de strijd aan gingen, of beter gezegd juist te zwak aan gingen. Het was routinier Nikic die pas in de achtste minuut het eerste kansje kreeg, maar zijn schot van randje zestien ging over de achterlijn. ‘De ballen moeten dieper’, voegde Van Oostrom Soede zijn middenvelders en verdedigers geregeld toe. Dat was om de razendsnelle Van de Berg en Nikic met klassieke counters in stelling te kunnen brengen.

vs-4-small

De onzeker acterende Voorschoten’97-doelman Chris van der Mijn kreeg in de 18e minuut een voorzet ook niet klem en blesseerde zich ook nog daarbij, maar hij kon gelukkig het spel hervatten. Het was de thuisploeg waar de spelers elkaar in die fase zichtbaar beter vonden. Doelpuntenmaker Damen, Dick Verhoeven en spits Mike van Haaster lieten mooie driehoekjes zien. Er kwam steeds meer druk op het doel van Van der Mijn. Via een Voorschotense voet zag middenvelder Ferdy Smit zijn inzet zo op de lat belanden.

Voetballend had de uitploeg niets te vertellen, er kon geen enkele goede aanval worden ‘beklapt’ door hun supporters. Wat sommige spelers wel luidkeels konden ‘vertellen’ was de onvrede met het spel van hun ploeggenoten en mogelijk ook hun eigen speldeelname. Spits Frank van de Heuvel was daarbij geregeld niet mis te verstaan in zijn emotionele uitdrukkingen. De wedstrijd werd duidelijk fysieker met veel overtredingen op het middenveld, of kleine overtredingen die gelijk een Italiaans toneeldrama werden uitvergroot met zwaaiende gebaren en geschreeuwde ondertitels om het opgelopen onrecht kracht bij te zetten. De scheidsrechter had er zijn handen meer dan vol aan. Van Oostrom Soede moedigde in die wedstrijdfase zijn manschappen ook aan om ‘meer power in de wedstrijd te brengen zo ook om agressiever te voetballen’, maar dan wel met voetballende inzet.

Waar Voorschoten’97 maar bleef aanmodderen kregen ze een lesje effectiviteit van de Van Nispen-spits Van Haaster. In de 38e minuut profiteerde hij van een blunder van doelman Van der Mijn die bij het uitlopen halverwege zijn speelhelft de bal totaal miste, 2-0. En drie minuten later benutte hij een schitterende breedtepass door, niet in buitenspelpositie, de Voorschoten’97-doelman weer te passeren. Deze 3-0 was de vierde treffer alweer dit seizoen van deze balvaste spits. Tot het laatste fluitsignaal in de extra speeltijd bleven Voorschoten’97-spelers geïrriteerd zeker naar elkaar en de tegenstander reageren. Wat zou de rust en de kalmerende thee hun brengen?

In de tweede helft had Van Oostrom Soede wat geschoven in de opstelling. De 38-jarige centrumverdediger Van Veen werd als kopsterk aanspeelpunt voorin gezet en ook Van de Berg ging zichtbaar dieper spelen. Reservespelers Kassi en Wout Adriaanse mochten na een paar minuten ook al gaan warmlopen. Maar het vertoonde spel kon de trainer weer niet bekoren. Zichtbaar en hoorbaar voor iedereen was er zijn ergernis over hoe er werd gevoetbald.

In de 51e minuut zag zijn spits Van de Heuvel uit de draai zijn schot vanaf de zestien net over gaan. Dat was zijn laatste actie want met Tijmen Mulder werd hij drie minuten later vervangen. Scheldend en tierend verliet Van de Heuvel het veld waar hij bij de dug-out het rek met waterbidons doormidden probeerde te schoppen. Waar de Italiaan Pelle na de interland tegen Spanje uit de selectie werd gezet omdat hij zijn coach bij zijn wissel een hand weigerde te geven, zagen de toeschouwers even later Van de Heuvel op zijn kousen de dug-out verlaten richting kleedkamer.

De schrijver Joris van den Bergh zou aan zijn memorabele boek ‘De mysterieuze krachten in de sport’ zo een hoofdstuk kunnen toevoegen met wat er vanaf de 54e minuut op sportpark De Zilk gebeurde. Eerst tikte routinier Robert Toret na een scrimmage voor het Van Nispen-doel de 3-1 binnen. Er kwam meteen een positief gevoel bij Voorschoten’97 naar boven. Meer druk naar voren gecombineerd met gezond opportunistisch voetbal en zowaar… men wist elkaar ook met de bal makkelijker te vinden. Vier minuten later schoot Nikic vanaf de rand van de zestien de bal langs de muur in de rechter benedenhoek. Deze 3-2 was zijn vijfde treffer dit seizoen. ‘Kom op, we hebben ze liggen’, schreeuwde de ervaren verdediger Robert Toret dan ook naar zijn groengele voetbalcollega’s bij de aftrap van de spelers uit De Zilk.

Iedere toeschouwer rekende toen op een snel vallende 3-3. Maar uit het niets scoorde Dick Verhoeven een wonderschone 4-2 voor de thuisploeg, heel Voorschoten’97 verbaasd achter latend. Er werd achterin één op één gespeeld, er kwam weer veel gedoe binnen de lijnen en er was weinig voetbal waarneembaar en er waren wel vele blessuregevallen. Na de laatste wissel bij de uitploeg, Martijn Ton voor Bryan Hilders, was het in de 79e minuut Damen die na een schitterende actie van spits Van Haaster de 5-2 liet aantekenen, zijn derde dit seizoen. Bij Van Nispen werden door trainer Ras ook de drie wissels toegepast. De invallers Scott Nederstigt en Randy de Jong lieten nog twee bloedkansen op een hogere score onbenut. De jonge vleugelaanvaller Jesper Kloeke verliet in de slotminuut geblesseerd het veld waardoor Voorschoten’97 na enige minuten extra tijd ook nog met tien man eindigde.

vs-7-small

Los van het zeer terechte verlies is het schrijnend dat Voorschoten’97 maar een enigszins acceptabel niveau tussen de 54e en 63e minuut op de voetbalmat heeft kunnen leggen. Veel te weinig voor zo’n ervaren team dat toch duidelijke aspiraties heeft in deze derde klasse. Een dertiende plek op de ranglijst met drie punten uit vier (10-16) is waar ze nu staan. Zondag 16 oktober wacht de uitwedstrijd tegen WVC, twaalfde met vier punten uit vijf, dus daar liggen zeker mogelijkheden voor de Voorschotenaren. Maar dat er deze week eerst veel gesproken zal moeten worden met elkaar, dat was de meegereisde supporters meer dan duidelijk.

Van Nispen – Voorschoten’97 5-2 (3-0). 3. Damen 1-0, 38. M. van Haaster 2-0, 41. M. van Haaster, 54. Toret 3-1, 58. Nikic 3-2, 63. Verhoeven 4-2 en 79. Damen 5-2. Scheidsrechter: J. Haripersad. Toeschouwers: 175.

Van Nispen: Van Maris, De Groot, Van Westerop, Van der Linden, Smit (84. De Jong), Damen (80. J. van Haaster), Vleugel, M. van Haaster (88. Nederstigt), Verhoeven, Witteman en Meiland.

Voorschoten’97: Van der Mijn, Toret, Wassenaar, Van Veen, Mulder (54. Kassi), Hogewoning, Nikic, Hilders (78. Ton), Van de Heuvel (54. Adriaanse), Van de Berg en Kloeke.

 

Brasserie meelfabriek
OWN artikelbanner