vrijdag, april 19, 2024
HomeZaterdagDerde klasseWVC geeft FC Rijnland in tweede helft een beslissende voetballes

WVC geeft FC Rijnland in tweede helft een beslissende voetballes

-

Derde klasse A (zondag)- Er zijn van die voetbalwedstrijden bij de profs en de amateurs waar alles samen komt zoals deze zondagmiddag met heerlijk voetbalweer op het sportpark aan het Sportpad in Roelofarendsveen. Trainer Paul Pikaar van FC Rijnland was voor zijn huidige missie de coach van s.v. Alkmania, met SVOW de partner voor de huidige fusieclub. Zijn aanwezigheid op het voetbalcomplex maakte op deze laatste wedstrijddag dan ook één feest van herkenning en begroeting los. De laaggeplaatste thuisploeg zat na de 5-0 winst vorige week tegen hekkensluiter MMO vast en zeker in een flow waar FC Rijnland Warmunda met 3-0 kansloos naar huis had gestuurd. Met een flinke uitzege zou FC Rijnland de winterstop als derde en mogelijk zelfs als tweede kunnen ingaan. En waarom ook niet, in deze derde klasse A is immers toch van alles mogelijk? Maar na een 0-1 voorsprong voor de Leidse ploeg kort voor de pauze was het louter WVC dat in de tweede helft het spel dicteerde met een dik verdiende 3-1 eindstand tot gevolg.

Door afkeuringen waren er deze zondag drie inhaalwedstrijden in de derde klasse A. FC Rijnland nam in deze klasse een vierde plek in met 22 uit 12 met kansen op meer, maar dan moest toch eerst het jonge team van trainer Mohamed Bougrine worden verslagen. En de thuisploeg wilde zeker vandaag afstand nemen van de onderste plaatsen. Hoe zouden beide verenigingen deze winterstop ingaan? De uitploeg werd gesteund door een grote schare meegereisde trouwe, hoorbaar, Leidse supporters. Zij hadden zich tactisch rondom het veld opgesteld waar de spionkop van WVC, met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, achter het doel van hun doelman Michael van Nijnatten voor de kantine zich voortdurend liet horen. ,,Het lijken die twee ouwe mannetjes van de Muppetshow wel die daar. Maar het zijn er wel een paar meer”, sprak de Rijnland-supporter met duidelijke Leidse tongval terwijl hij zijn plekje aan de lange zijde opzocht.

De drie koningen brachten ruim tweeduizend jaar geleden bij de stal in Bethlehem goud, wierook en mirre mee maar deze 22 spelers brachten in de eerste helft alleen maar terecht uitgedeelde gele kaarten door de goed leidende scheidsrechter Westhoff mee. Was dat het meest bepalend die eerste helft? Ja, want het vertoonde spel van beide kanten verdiende absoluut geen schoonheidsprijs. Het woordje ‘balbezit’ werd door beide elftallen met hele kleine letters geschreven. Hoe de immer offensieve Leidse vleugelverdediger Rob van Noort op rechts ook op kwam, het leidde niet tot een beslissende doorbraak.

In deze eerste helft was het trainer Bougrine die vanaf de eerste minuut luid coachend vanaf de zijlijn zijn manschappen aanstuurde. Zeker de voorwaartsen Roy Weenink, Roelof van Beek, Lars Verdel en Stijn Rietbroek kregen van hem te horen hoe ze moesten lopen en waar ze moesten gaan staan. Maar zijn boodschap werd niet echt gehoord want het was pas in de 35e minuut dat WVC gevaarlijk werd. Het was topscorer Weenink met tien doelpunten die van 25 meter net naast schoot. Maar met alle belangen die er waren, kon de neutrale supporter dat zeker niet aflezen aan het vertoonde spelbeeld.

Met nog één minuut te spelen voor de rust was het Rijnland-aanvoerder Giovanni Koelink die met links weer een schitterende dieptepass liet vertrekken richting Danny Kromwijk, de rappe linksbuiten. Waar alle Leidse supporters dachten dat zijn schijnbewegingen weer op niets zouden uitlopen, perste hij er bijna op de achterlijn staande een voorzet annex schot uit en… met een schitterende boog verdween deze over WVC-doelman Van Nijnatten heen, 0-1. Dat was Kromwijks vierde treffer al weer van het seizoen. En deze werd door alle groengelen gevierd alsof de derde of tweede plaats al was bereikt. Kort erop werd er voor de thee gefloten door de scheidsrechter.

Wat er in de rust door beide trainers is gezegd tegen hun spelers weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat Boudewijn Kamphues, de Leidse topscorer van de laatste seizoenen, nog steeds geblesseerd is en in februari hoopt weer speelmeters te kunnen maken. In de pauze liet hij nog wel even op het veld zien dat hij het gulden schot in de bovenhoek zeker nog niet was verleerd.

Beide teams kwamen ongewijzigd op het veld. Wat hadden ze van hun trainers Bougrine en Pikaar meegekregen? Het ging weer gelijk op waarbij er het eerste kwartier na rust ook geen uitgespeelde kans beklapt kon worden door welke supporter dan ook. Bij de thuisploeg werd de jonge verdediger Chris van Ruiten, die het zeer lastig had met de kwikzilverachtige vleugelaanvaller Kromwijk, in de 58e minuut vervangen door routinier Sander Gelmers. En een minuut later was het weer Weenink die vanaf zestien meter met een schot pas voor de tweede keer gevaarlijk werd.

Blijkbaar was dat, in combinatie met de nog immer luidkeels coachende Bougrine, het teken voor de ommekeer in de wedstrijd. Want in de 61e minuut schoot dezelfde speler vanaf bijna de identieke plek als een paar minuten ervoor de gelijkmaker tegen de touwen achter de verbaasde Leidse doelman Jan-Willem Besselse. Het gaf WVC zichtbaar voetbalvleugels want op het middenveld werd FC Rijnland voortdurend overlopen en bij tegenaanvallen kwam de thuisploeg er elke keer met vijf spelers razendsnel uit. Een belangrijke rol daarbij had Rietbroek. De jonge rechterspits had prachtige rushes langs de lijn, opgejut door de spionkop van de thuisploeg die nog luidruchtiger achter de eigen ploeg ging staan.

Waar de Leidse clubgrensrechter Per Chrispijn in de 78e minuut vlagde voor buitenspel liet de scheidsrechter doorspelen. Besselse kon van dichtbij een snoeiharde kopbal van Rietbroek nog meesterlijk met één hand pareren, maar de vrijkomende bal was natuurlijk voor Weenink. Praktisch op de doellijn staande kon hij de 2-1 intikken, zijn twaalfde treffer alweer dit seizoen. Wat kan voetbal na zo’n voortkabbelende wedstrijd dan toch ineens mooi zijn. Dat laatste kwartier kregen de tot op heden zeker niet verwende supporters van alles te zien en te horen vanaf het goed bespeelbare grasveld. Pikaar bracht vier minuten later zijn hele reservebank in het veld met Maik de Rooij, Pablo Luiten en David Mink voor de goed spelende Mark Cerdijn, Koos Habraken en Joop Oomen. Maar dit leverde de Leidse ploeg geen echte uitgespeelde kansen op. Wel zag de verder onzichtbare Wim de Bolster vier minuten voor tijd zijn vrije trap van 25 meter snoeihard op de rechter WVC-doelpaal belanden.

Maar twee minuten voor tijd liet Rietbroek het sportpark bijna ontploffen van enthousiasme, wat de thuissupporters betrof, want na een prachtige imitatie van de bewegingen van Wiel Coerver met kappen, draaien, kappen en draaien schoot hij de 3-1 prachtig in. Dat was zijn tweede treffer dit seizoen en een hele mooie ook. En FC Rijnland dan? ,,Ze kunnen blijven spelen tot zonsondergang, maar als het zo blijft gaan krijgen ze er geen een meer bij”, aldus de teleurgestelde Leidse supporter die daarmee het tegenvallende spel van FC Rijnland haarscherp analyseerde. Dat Bougrine in de slotminuut nog Marvin Bouwmeester en Joppe Huigslot inbracht voor Luc Gies Broesterhuizen en Kjell Hoogenboom was meer om de bezoekers in hun spel te ontregelen, maar dat hadden ze zelf al aardig gedaan deze zondagmiddag.

Door de 5-0 winst van KDO op hekkensluiter MMO en de 1-1 van ASC thuis tegen Aalsmeer deze middag bleef FC Rijnland op een verdienstelijke vierde plaats in de derde klasse A staan met 22 uit 13 (25-21). De wedstrijden om de Koetshuis Cup in poule D hebben ze alle ook al gespeeld met het resultaat van 9 uit 4, dus de volgende cup-ronde is reeds binnen. Dat wordt nu eerst genieten van een goede winterstop met vast een stevige voorbereiding op de tweede competitiehelft. Op 29 januari is Kickers’69 uit weer de eerste tegenstander. Daar werd thuis met 2-1 van gewonnen. En deze wedstrijd uit bij WVC dan? De Leidse supporter: ,,Haal er de leerpunten uit en voor de rest, lekker snel vergeten zou ik zeggen.” Wat dat betreft, geef ik hem terecht het laatste woord na deze onderlinge confrontatie.

WVC – FC Rijnland 3-1 (0-1). 44. Kromwijk 0-1, 61. Weenink 1-1, 78. Weenink 2-1 en 86. Rietbroek 3-1. Scheidsrechter: R. Westhoff. Toeschouwers: 175.

WVC: Van Nijnatten, Van Ruiten (58. Gelmers), Van der Meer, Enthoven, Hoogenboom (89. Bouwmeester), Koeckhoven, Van Beek, Gies Broesterhuizen (89. Huigsloot), Weenink, Verdel en Rietbroek.

FC Rijnland: Besselse, Van Noort, Cerdijn (82. Mink), Heemskerk, Oomen (82. Luiten), Habraken (De Rooij), De Haas, Koelink, Kromwijk, De Bolster en Van Leeuwen.