HomeZaterdagDerde klasseZwaarbevochten overwinning voor FC Rijnland

Zwaarbevochten overwinning voor FC Rijnland

-

Derde klasse A (zondag)- Na de promotie naar de derde klasse vorig seizoen is FC Rijnland bezig aan een sterk seizoen onder leiding van Paul Pikaar. Zondagmiddag werd Nicolaas Boys op eigen terrein met 2-1 verslagen en daardoor is de Leidse ploeg nu al veilig en dus is er sprake van een evenwichtig seizoen zonder kopzorgen van degradatie en nacompetitieplekken. Een positie in de top zeven behoort zelfs zeker tot de mogelijkheden.

Eerder dit seizoen speelde de formatie van Pikaar gelijk tegen Nicolaas Boys (1-1) in een door de wind gejaagde wedstrijd. Waar er in Eindhoven om 16:45 werd afgetrapt voor misschien wel de ontknoping van de eredivisie, rolde de bal om 14:00 voor het eerst op Sportpark De Morsch.

Op een slecht bespeelbaar veld was er voor de neutrale toeschouwer weinig te beleven. Nicolaas Boys was veelal in balbezit maar echte kansen werden er niet gecreëerd, niet geheel onverwacht van de ploeg uit Nieuwveen want de ploeg scoort moeizaam dit seizoen. Hetgeen niet geldt voor de ploeg uit Leiden. Na 20 wedstrijden stond de teller inmiddels op 41 doelpunten. Al met al was de blanco ruststand volkomen logisch.
De tweede helft moest anders worden ingevuld, wist ook middenvelder Giovanni Koelink. ,,Aan wilskracht en inzet geen gebrek in onze selectie maar de eerste helft was ondermaats.” De ploeg van Pikaar bleef ook in de tweede helft strijden voor elke meter, maar toch was daar na 55 minuten spelen de achterstand. Een lange bal kon niet goed verwerkt worden en kwam voor de voeten van de spits uit Nieuwveen. Die wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal strak de kruising in. Met een 0-1 achterstand greep Pikaar in, met drie wissels achter elkaar ging de ploeg één op één spelen. Het verzorgde positiespel wat de ploeg doorgaans laat zien kwam niet uit de verf op het slechte veld in de Mors. De lange bal richting balvaste spits Boudewijn Kamphues werd na een uur spelen vast recept.

Na 75 minuten betaalde dit zich uit in een mooie gelijkmaker van Koelink. De thuisploeg bleef aandringen voor meer en de lange ballen zorgden voor steeds meer dreiging bij het Nieuwveense doel. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was daar de bevrijdende 2-1. Het was Kamphues die goed het overzicht behield en Jeffrey van der Pompe instelling bracht. Een beheerste afronding volgde. Tot het einde hielden de Leidenaren vol en dus staat de teller op 35 punten, gemiddeld bijna anderhalf punt per duel. Een belangrijke en zwaarbevochte overwinning vond ook Koelink. ,,Het spel was misschien niet goed vandaag, maar we hebben gestreden voor elke centimeter. Deze drie punten zijn te danken aan de wilskracht van het hele elftal. Kenmerkend voor ons team.”

Volgende week staat de formatie van Pikaar stil, op 3 april wordt er gestreden tegen SJZ in Zoeterwoude. Bij winst is zelfs de vierde plek nog niet uit zicht voor de nieuweling in de derde klasse. Koelink ziet met vertrouwen de wedstrijd tegemoet. ,,Van te voren hadden we dit nooit verwacht, je hebt altijd een doelstelling en voor ons was dat handhaving in de derde klasse. Nu kunnen we met een beetje geluk misschien zelfs de nacompetitie halen. Dat zou helemaal wat zijn.”

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Drost, Van Leeuwen, Heemskerk, De Groot, Cerdijn, Koelink, Van der Pompe, Kromwijk, Kamphues, De Rooij.