HomeZaterdagVierde klasseWarmunda wint ‘de slag’ tegen Stolwijk maar zeker nog niet ‘de oorlog’

Warmunda wint ‘de slag’ tegen Stolwijk maar zeker nog niet ‘de oorlog’

-

Nacompetitie- ,,We hebben verdiend gewonnen (0-1), maar voor hetzelfde geld loopt het net even anders af in de zesde minuut van de extra speeltijd in de tweede helft. Maar gelukkig bleef de grensrechter naar de hoekvlag wijzen en werd het een hoekschop voor Stolwijk en geen strafschop door een iets later gemaakte overtreding in onze zestien. De scheidsrechter wees al naar de stip, nou dan is mijn Warmondse hartslag even niet meer te registreren”, aldus de zeer betrokken Warmunda-supporter staande in de regen langs de lijn met wat meegereisde familieleden.

S 2 (Small)

Je leest het goed… ‘meegereisd’ want er stond een mooie bus op het parkeerterrein die selectie en supporters, deze laatsten voor € 5,- voor een retourtje, naar sportpark Stolwijk bracht. Blijkbaar kwam dat daar in de Krimpenerwaard niet veel voor. Een verslaggever die drie lokale omroepen door de wedstrijd heen bediende van live sfeermomentjes eindigde steevast zijn eerste verslag met de vermelding ‘dat ze zelfs met de bus waren gekomen’. Het leek ook wel een beetje op het bekende televisieprogramma ‘Het familiediner’ want welke speelfitte Warmunda-spelers zouden er uit deze bus stappen?

Dat waren zondagmiddag niet de zeer balvaste en robuuste centrumspits Nick Smith en de creatieve en aalvlugge vleugelspeler Sam Hassani, de Amin Younes van Warmunda, beiden goed voor vijf doelpunten maar ook beiden langdurig geblesseerd. En de zeer ervaren en immer rappe vleugelspeler Patrick Kalkema, al goed voor drie voltreffers dit seizoen, en middenvelder Bilal el Kourami, die al zeven doelpunten kon noteren, kwamen wel de spelersbus uit maar konden niet starten door hun ziekbed afgelopen week. Voor Warmunda-trainer Alan Campfens was het even puzzelen, maar met een brede selectie waren geschikte invallers zeker beschikbaar. Een oud-collega van hem bij Ter Leede had Stolwijk ook al eerder bekeken en wedstrijdanalyses gemaakt. Zo meldde hij vooraf: ,,Hun laatste competitiewedstrijd uit bij NOCKralingen wonnen ze met 0-6 en kreeg hun nummer zes, aanvoerder Peter Baauw, zelfs rust voor vandaag.”

S 6 (Small)

Beide teams speelden in het seizoen 2014-2015 ook al tegen elkaar in de vierde klasse. Stolwijk werd toen vijfde en promoveerde via de nacompetitie naar de derde klasse. Daar waren ze dit seizoen twaalfde geworden met 28 uit 26 en met Bodegraven veroordeeld tot het spelen van deze nacompetitie. Vooraf was de Stolwijk-gastheer in de bestuurskamer zeer duidelijk in zijn voorspelling: ,,Natuurlijk gaan we vandaag uit van winst. Al scoorden we dit seizoen maar 38 keer, we zitten nu in een flow want de meeste punten hebben we in 2016 gepakt. We zijn zo laag geëindigd doordat we tegen ASW en Ommoord, de gedegradeerde teams, negen punten hebben verloren. Niet te geloven toch?” Stolwijk-trainer Bert Potuyt deelde het enthousiasme en optimisme wat in de bestuurskamer ver boven het N.A.P. was: ,,Met deze jonge en lange zestienjarige doelman Harvey van der Stelt, een B-junior nog, hebben we van zijn zes wedstrijden in het eerste er maar één verloren. We gaan ervoor door vandaag weer een lekker resultaat neer te zetten.”

Iedereen die Warmunda-bloed in de aderen heeft, hoopt zo op promotie want hun cluppie speelde altijd in de vijfde en de vierde klasse op zondag. ,,Reken maar dat Warmond op zijn kop staat als we 29 mei na het laatste fluitsignaal ons in de derde klasse hebben gespeeld”, sprak de Warmunda-supporter met een flonkering in zijn ogen. Boven die ogen waren na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Buitenman echter direct al gefronste wenkbrauwen zichtbaar want het was de thuisploeg die duidelijk het initiatief nam. Vooral Rik van Eijk was op rechts met zijn rushes ongrijpbaar. In de vijfde minuut was het Baauw die met zijn schot dan ook bijna voor de op dat moment verdiende 1-0 zorgde.

Warmunda-topscorer Niels Dijkstra, met negen doelpunten, zag zijn schot in de twaalfde minuut op de doellijn met de voet gekeerd worden door de jonge doelman van de thuisploeg. Het spel ging vervolgens op en neer en het zag er even naar uit dat Warmunda-verdediger Martijn Zierikzee het veld moest verlaten na een blessure in het gezicht. Maar het betere verzorgende werk van Cees Hooymans zorgde ervoor dat zijn neus werd opgelapt en hij het spel kon hervatten. Dat alles speelde zich in het doelgebied van Arthur van Dam af. En aan deze twintigjarige doelman was het halverwege de eerste helft te danken dat de bekende brilstand gehandhaafd bleef. Schoten van aanvaller Tim Zijderlaan, tot twee keer toe, en vrije trappen-specialist Mark Hoogendoorn werden door hem met verve gepareerd.

S 10 (Small)

Het was duidelijk zicht- en hoorbaar dat het ergens om ging, want binnen de lijnen werd vanaf het begin met de mond door de twintig veldspelers ook alles uit de kast gehaald om de tegenstander af te troeven. En de supporters van de beide ploegen deden ook de spreekwoordelijke duit in het voetbalzakje. Trainer Campfens was voortdurend bezig Warmunda naar voren te coachen. Het geschreeuwde woord ‘vooruit’ was uit zijn coachvak geregeld te beluisteren. Stolwijk-aanvoerder Baauw was ook voortdurend bezig om ‘zijn’ spelers op de goede plek te zetten, hetgeen in deze pot zeker niet ten goede kwam aan zijn eigen spel.

,,Man, ik telde hem al toen Dijkstra bij die tweede paal van Stolwijk opdook na die schitterende voorzet van rechts van Vasco Esman”, aldus de bijna juichende Warmunda-supporter. Maar via een Stolwijk-been werd het lederen monster tot hoekschop verwerkt. En twee minuten later vreesde hij het snerpende fluitje van de scheidsrechter toen pal voor doelman Van Dam de bal tegen de verticaal gestrekte arm van een Warmunda-verdediger kwam. Maar Buitenman zwaaide resoluut alle Stolwijkse smeekbedes en verzoeken om een pingel weg. Na zes minuten extra speeltijd, door o.a. de eerder genoemde blessurebehandeling, verdwenen de teams door de alsmaar toenemende regenbuien in de kleedkamers. Het was duidelijk dat Warmunda in de tweede helft uit een ander vaatje zou moeten tappen als ze minstens één punt mee in de bus terug naar Warmond zou willen nemen.

Na de aftrap was het Stolwijk dat direct druk zette. De Warmunda-supporters gingen er eens goed voor staan in de regen langs de lijn of onder de grote parasols voor de kantine pal achter het doel van hun doelman, want Patrick Kalkema stond nu binnen de lijnen. Gelegenheidsspits Fred Pont, die het de eerste helft allemaal ‘net niet’ had, was in de kleedkamer achtergebleven. Hij werd in de spits nu vervangen door Esman en die omzetting was een gouden greep. Ook al waren de eerste kansen in de tweede helft er voor de thuisploeg via hun jonge spits Nick Stoppelenburg en weer via een fantastische vrije trap van Mark Hoogendoorn, het was middenvelder Sjoerd Winkelman die in de 58e minuut de blauwwitten op een verdiende 0-1 zette. De Warmunda-supporter: ,,Prachtig man, wat een doelpunt na dat schot van de linkerkant en wat een wereldpartij speelt Sjoerd toch. Je ziet hem vanmiddag echt overal op het veld. Wat is hij gegroeid dit seizoen.”

S 8 (Small)

Kalkema was duidelijk de kruipolie in de machine die ‘Warmunda’ heette. De 39-jarige rechtsbuiten was immer aanspeelbaar, zorgde voortdurend voor dreiging, kon bijna twee keer zelf scoren en stelde ook Dijkstra en Esman in staat om de voorsprong uit te breiden wat ze evenwel niet lukte. Esman liet uit weer een prachtige pass van rechts van Kalkema in de slotminuut het Stolwijkse doelnet bollen, maar deze inzet werd afgekeurd door een terecht ‘gevalletje van buitenspel’. Over de middenlijn bleef Warmunda bij elke aanval loeigevaarlijk, maar vanaf de  69e minuut was elke Stolwijkse voorzet gevaarlijk doordat trainer Potuyt de stormram Marco Verkaik inbracht. Zijn inzet maakte een hoop los bij de thuissupporters en met Engels voetbal in de polder zocht men met hoge ballen de gelijkmaker. Zo’n hoge bal plopte in de 87e minuut zelfs op de lat boven Warmunda-doelman Van Dam. ,,Hoeveel minuten nog denk je?”, vroeg de Warmunda-supporter voor de dertiende keer aan mij. Want met de zes minuten extra speeltijd en het akkefietje over de hoek- of strafschop voor Stolwijk kort voor tijd bleef het zo spannend tot het laatste fluitsignaal.

Waar de roodzwarten de hoofden bogen, even gingen zitten of elkaar vragend aankeken vlogen de blauwwitten elkaar, de begeleiders op het veld en de supporters bij het verlaten van het mooie kunstgrasveld om de schouders. Een eerste stap van promotie naar de derde klasse was gezet. Zondag 29 mei thuis op sportpark Overbos moet de selectie van trainer Campfens het af kunnen maken om een kroon te zetten op een uniek voetbalseizoen. De Warmunda-supporter: ,,Laat ik duidelijk zijn, in onze vierde klasse A stak kampioen Kickers’69 er met kop en schouders bovenuit. Maar wij hebben ze uit toch mooi geklopt en we zijn na 20 september 2015 ongeslagen en toch met vijftien punten achterstand als tweede in deze poule geëindigd. We gaan ervoor komende zondag.” Of Warmunda erin slaagt om promotie te realiseren, is onzeker. Wat wel zeker is, dat is dat het de laatste wedstrijd wordt van Potuyt als Stolwijk-trainer. Komend seizoen zal hij trainer zijn van de zaterdag vierdeklasser Bergambacht in zijn woonplaats.

Het is in ieder geval op deze plek goed om te melden dat deze scheidsrechter Buitenman de stevige pot tot een goed einde kon brengen door de prima support van zijn grensrechters Noordermeer en Neijts (deze laatste had ik dit seizoen ook al als zeer vakkundige scheidsrechter bij Leidsche Boys aan het werk gezien). En dat mag ook wel eens geschreven worden.

Stolwijk – Warmunda 0-1 (0-0). 58. Winkelman. Scheidsrechter: I. Buitenman. Toeschouwers: 175.

Stolwijk: Van der Stelt, Rietveld, Visser (46. Van Vliet), Mark Hoogendoorn, Frank Hoogendoorn, Baauw, Van Eijk, Both, Van Niekerk, Zijderlaan (69. Verkaik) en Stoppelenburg (75. Richter).

Warmunda: Van Dam, Zierikzee, Solleveld, Van Winsen, Arnst, Kest, Esman, Winkelman, Pont (46. Kalkema), Kramer (75. El Kourami) en Dijkstra.