Leidenaren brengen bluf terug bij ADO Den Haag

Interviews algemeen
Drankenhandelleiden artikelbanner
Brasserie VIS artikelbanner

Vorige week plaatste het Leidsch Dagblad, mediapartner van LAV, een uitgebreid artikel over ADO Den Haag en meer in het bijzonder over Fons Groenendijk en Jeffrey van As. Voor wie het niet las hierbij alsnog de mogelijkheid om even in de keuken te kijken van de goed draaiende Hagenezen.

Na eerder Feyenoord en Ajax al puntenverlies te hebben toegebracht, wilde ADO Den Haag zaterdavond ook PSV in Eindhoven een loer draaien. Dat lukte niet door teveel persoonlijke fouten, maar het seizoen blijft tot nu toe geslaagd bij de geel-groenen. Met Fons Groenendijk aan het roer lijkt het zelfvertrouwen in de Hofstad geen grenzen te kennen. ,,Ik loop al even mee, maar de fighting spirit die in deze ploeg zit, ben ik nog niet eerder tegengekomen.”

Hoe anders was dat toen de Leidenaar in februari van dit jaar de aan de kant geschoven Zeljko Petrovic opvolgde. Onder de goedlachse, maar een tikje chaotische Montenegrijn had ADO Den Haag veertien van zijn laatste zeventien wedstrijden verloren. Niets was er nog over van de Haagse bluf die de volksclub zo kenmerkt. ,,Een lastig moment om in te stappen. We moesten de boel als het ware reanimeren. Niet eenvoudig als je onderaan staat. En zeker niet als je dan ook nog je eerste wedstrijd – uit bij Go Ahead Eagles, één van je grote concurrenten – verliest. Maar we hielden vast aan onze manier van werken en dat heeft zich uitbetaald”, aldus Groenendijk, die met zijn ploeg als elfde eindigde en zelfs op een haar na de play-offs om Europees voetbal miste.

Voorthuijzen artikelbanner
Sport2000 artikelbanner
Rabobank artikelbanner
Sepa green artikelbanner

Met ‘we’ doelt hij niet alleen op de technische staf, maar zeker ook de man die verantwoordelijk was voor zijn aanstelling: stadsgenoot Jeffrey van As. De oud-prof, die in de jeugd bij Roodenburg speelde, was nog niet begonnen als manager voetbalzaken bij de Hagenaars of hij nam de trainerswissel als rigoureuze maatregel. ,,Er moest iets gebeuren. Maar hoe pak je dat aan? In je eentje speel je niets klaar. Ik heb geen zin om na te trappen, maar ik merkte wel dat er heel wat negativisme in de groep zat en de klik met de trainer er niet meer was. Dan moet je ingrijpen. Er was behoefte aan structuur. Fons paste perfect in de profielschets. Een trainer die in de top heeft gewerkt, met jonge jongens kan omgaan en ervaring heeft bij clubs die tegen degradatie vechten.”

Dat laatste is Groenendijk, die begin juni zijn aflopende contract in Den Haag met twee jaar verlengde, wel toevertrouwd. ,,Ik heb bij Willem II, Excelsior en in Roemenië (waar hij technisch directeur en assistent-trainer bij Universitatea Cluj was, RT) al eerder met dat bijltje gehakt. En ik ben nog nooit gedegradeerd, ook niet als speler trouwens. Ik denk dat ik wel iets teweeg kan brengen binnen een groep.”
Het heeft er alle schijn van dat Groenendijk dit seizoen eens niet hoeft te knokken voor handhaving. Na een stroeve start, met drie nederlagen op rij, heeft ADO Den Haag de weg omhoog geleidelijk aan gevonden en praktisch halverwege het seizoen is de club zelfs terug te vinden in het linkerrijtje. Een luxe die zorgt voor ontspannen gezichten in het Cars Jeans Stadion. Zo blijkt deze vrijdagmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje, voorafgaand aan het duel met PSV, als Groenendijk wordt ondervraagd door Alberto van der Spiegel van het ADO Journaal. De ras-Hagenees, met bijbehorend accent, hoopt als verstekeling mee te mogen op trainingskamp naar het Turkse Belek, begin januari. ,,Ik ben flink afgevallen Fons. Ken ik niet bij jâh in de koffûh?”

Vanuit een hoekje van de persruimte kijkt Van As gniffelend toe. ,,Er is rust binnen de club. Toen ik hier in januari begon, was dat wel anders. Ze hadden net die rechtszaak tegen ‘de Chinezen’ (ADO Den Haag is in handen van het Chinese United Vansen, RT) achter de rug. Inmiddels zijn de banden aangehaald. Het bezoek dat we deze zomer met de selectie aan China hebben gebracht, heeft daar zeker aan bijgedragen. Veel kwam voort uit wederzijds onbegrip, mede ingegeven door cultuurverschillen. De verhoudingen zijn nu helder. Natuurlijk is er inspraak, maar alles wat voetbal gerelateerd is, wordt hier beslist.”

De rol van de omstreden Wang Hui, die bij de overname in juni 2014 gouden bergen beloofde, is uitgespeeld en United Vansen voldoet keurig aan zijn betalingsverplichtingen. Toch begon ADO met een ‘achterstand’ aan het seizoen. Van As: ,,Het duurde lang voordat het Chinese geld vrijkwam. Daardoor hadden we pas laat de selectie rond. Jongens als Wilfried Kanon, Nasser El Khayati en Erik Falkenburg hebben we in de loop van de zomer vastgelegd.”

,,Eigenlijk waren we in de eerste weken van het seizoen nog in voorbereiding”, vult Groenendijk aan. ,,En als je dan meteen goede ploegen als FC Utrecht, Heerenveen en AZ treft, die bovendien al veel verder zijn, kun je zomaar drie keer op rij verliezen. Dat was ingecalculeerd. Een bewuste keuze ook. We hebben geen concessies gedaan aan de kwaliteit die we wilden en wisten dat we nog tijd nodig hadden om te groeien.”
De Leidenaars willen graag doorpakken met ADO, maar beseffen dat er meer voor nodig is om structureel mee te draaien in de top-10 van de eredivisie. Van As: ,,We hebben de elfde begroting, dus dan weet je genoeg. En we zijn wel eens jaloers op clubs als NAC, Willem II en FC Twente, waar het bij thuiswedstrijden altijd ‘volle bak’ is. Daar willen wij ook naartoe en daarbij richten we onze pijlen ook op de Leidse regio, ook wat het bedrijfsleven betreft. Al blijft dat een lastig verhaal.”

Bron: Leidsch Dagblad (Robert Toret)

 

Seven gifts artikel
Slingerland artikelbanner