Volendam wint Haring & Wittebrood Toernooi

Jeugdvoetbal
Brasserie VIS artikelbanner
Mooi artikelbanner

De leukste voetbalzondag van het jaar

Het 28e Haring & Wittebrood Toernooi, een sportief evenement in het kader van Leidens Ontzet, is afgelopen zondag gewonnen door FC Volendam. Na een zinderende finale tegen HC & CV Quick stond na tweemaal tien minuten 0-0 op het scorebord. Strafschoppen  moesten de beslissing brengen. Volendam was ‘cooler’ dan Quick,  dus ging de beker  met-inderdaad- de grote oren  naar het palingdorp.

,,Gezelligheid en discipline tekenen al jaren dit toernooi”, vertelde DoCoS-bestuurslid Ton van Zijp. ,,Ook vandaag weer. De organisatie staat als een huis, alles loopt op rolletjes, er is geen wanklank te horen.” Er zijn de nodige toernooien in Leiden en omgeving, maar het Haring & Wittebrood Toernooi van rksv DoCoS  staat garant voor de leukste voetbalzondag van het jaar, zo meent men in de Leidse Morsch.

Sport2000 artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Geco artikelbanner
Knijnenburg artikelbanner

De jeugd onder 13 jaar (de D’s) kwamen in twee poules binnen de lijnen van DoCoS

A:

·          UVS

·         Voorschoten ’97

·          vv Valken ’68

·         vv RCL,

.          vv Wilhelmus

·         rksv DoCoS

B:

·         FC Volendam

·         rkvv Meerburg

·         HC & CV Quick

·         vv Ter Leede

·         VVSB

·         vv Foreholte

 

Onder ideale weersomstandigen vonden de ontmoetingen (2×10 minuten, inclusief wisseltijd) plaats en exact volgens de planning. De toernooicommissie heeft ook dit jaar aan alles gedacht: ijs (uit de Weipoort), popcorn, suikerspin voor de kleineren en iets groteren, broodjes haring en hamburger. En wie geschminkt  in de clubkleuren wilde aanmoedigen werd op zijn/haar wenken bediend.

Enthousiasme

‘Die gassies,werd er gezegd, kunnen tegenwoordig allemaal leuk voetballen. Beter dan in onze tijd.’ Dat klopte ook, elk wedstrijdje werd een feestje om naar te kijken. De jeugd heeft al inzicht, is trapvast, blokkeert waar nodig, zet voor en maakt een aanval af. ,,Geen wonder”, verklaarde de man die eerder over de ‘gassies’ sprak. ,,Wanneer je ziet hoe goed de jeugd wordt begeleid, de trainers hebben allemaal cursussen bij de KNVB gevolgd, en zijn zelf ook enthousiast. Wanneer je dat goed kan overbrengen, krijg je de partijtjes die je hier ziet.”

Voorafgegaan door het uniform geklede arbitrale trio betraden de teams de arena, stelden zich op de middenlijn op, tossten, gaven elkaar een ‘high five’ en gingen er op los. Bij overtredingen werd er niet geappelleerd, ging er een jochie in een duel tegen de grond dan werd hij meteen overeind geholpen. Zag het er even serieuzer uit, werd de wedstrijd meteen stilgelegd en gekeken of er sprake was van een blessure.

Spanjaarden

De prijsuitreiking- stipt volgens het spoorboekje om 16.45 uur- werd verricht door sportwethouder Paul Dirkse, die zich er niet met een Jantje van Leiden afmaakte. Dirkse vroeg waarom het toernooi naar Haring & Wittebrood was genoemd, vertelde over de Spanjaarden, het beleg en ontzet en concludeerde dat op een dag als deze ‘iedereen winnaar’ is.

Er werd nog een keer rondgegaan met schalen met blokjes kaas, schijven worst en andere hartige versnaperingen, ter begeleiding van een laatste consumptie. Om 17.00 uur ging het DoCoS complex dicht en begonnen de vrijwilligers aan hun finale: alles werd spic ’n span in orde gemaakt.

Wie schitterde ? De 3 October Vereeniging.  Met 14.000 leden, de grootste vereniging van Leiden, schitterde door afwezigheid. Een slechte beurt.

 

Foto 1

·         Aan de lunch met haring en wit/bruin brood.

Foto 2

·         De allesbeslissende strafschop van FC Volendam.

Foto 3

·         De winnaars uit palingdorp Volendam. In de achterhoede Ton van Zijp (met bril) en sportwethouder Paul Dirkse.

 

If Not Now
Rebel Horeca artikelbanner