dinsdag, april 23, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenKoetshuis Cup: Tegenvallend UVS via pingels langs Voorschoten'97 (zo)

Koetshuis Cup: Tegenvallend UVS via pingels langs Voorschoten’97 (zo)

-

Koetshuis Cup, knock-out fase- Na de eerste serie van vijf strafschoppen was UVS al onbereikbaar voor Voorschoten’97 waar Mike Nikic en Vincent van Veen hun inzet gekeerd zagen worden door de onderkant lat en de katachtige reactie van doelman Niels van der Burg. De thuisploeg was hierdoor na een heerlijke tweede helft en een uiteindelijke brilstand op sportpark Adegeest uitgeschakeld voor de kwartfinale van de Koetshuis Cup. UVS mag het in de maand april opnemen tegen de winnaar van het duel D.O.S.R. en Lugdunum. Het zal wat worden als het deze laatste ploeg wordt. Reken maar dat het de nodige emoties op gaat leveren op sportpark Kikkerpolder. Een ouderwets Leids voetbalavondje zou dan zomaar kunnen herleven. Nieuwkomer D.O.S.R. zal het echter vast zover niet willen laten komen.

Welke trainer maakt het nu mee, om binnen vier dagen met twee verschillende verenigingen tegen dezelfde tegenstander te mogen spelen? Huib van Oostrom Soede wel, want zaterdag 11 maart was hij als trainer van Te Werve, koploper in de zaterdag tweede klasse C, met 2-3 uit te sterk voor UVS en deze dinsdagavond zou hij zeker proberen met zondag derdeklasser Voorschoten’97 deze Leidse tegenstander een loer te draaien. Van Oostrom Soede: ,,We gaan zeker ons bekende spelletje spelen, lekker inzakken om er dan flitsend met de counter uit te komen.” Daarvoor kon hij een beroep doen op een redelijk ervaren basis wetende dat met drie achtereenvolgende competitieoverwinningen zijn jongens ook in de welbekende flow kunnen zitten.

De trainer van UVS benutte deze wedstrijd in de knock-out fase van de alom gewaardeerde Koetshuis Cup om jongeren, waaronder spelers van de JO19-1, speelminuten te geven. Dan is het ervaren en stugge Voorschoten’97 een ideale tegenstander om meters binnen de lijnen te maken. De ervaren William van Vliet ontbrak en Berend Verdoes begon in de dug-out omdat hij voor komende zaterdag uit bij Valken’68 is geschorst. Op het kunstgras van het tweede veld, men is nog druk bezig om het hoofdveld van een perfecte kunstgrasmat te voorzien, floot de prima en strak leidende scheidsrechter Remco van der Ploeg om 20.01 uur af en mocht de thuisploeg aftrappen.

Duidelijk in de aanvangsfase van deze pot was dat beide ploegen elkaar wat aftastten. Maar Wout Adriaanse, de linksback van Voorschoten’97, stoomde voortdurende langs het hek naar voren om de thuisploeg van aanvallende impulsen te voorzien. Maar veel leverde dat, behalve wat mooie sfeerbeelden, niet op. Het was Niels van den Berg die de eerste echte grote kans voor de thuisploeg kreeg en… miste. UVS zette er wel een doelpunt in de 15e minuut tegenover, maar de attent vlaggende assistent-scheidsrechter had terecht buitenspel geconstateerd. Een strak schot van Rick van der Maas, na een prachtige voorzet van Jesper Kloeke, werd bij UVS door een speler van de doellijn gehaald. Zou Van Oostrom Soede toch gelijk gaan krijgen?

UVS-spits Tolga Karpuz had absoluut zijn avond niet want hij miste diverse dotten van kansen en was in de tweede helft ook af en toe meer de tegenstander aan het observeren dan dat hij goed lette op de vele prima Leidse voorzetten. Zo miste hij na een prachtige voorzet van Marouane el Idrissi doordat doelman Abdel Lamrabette resoluut ingreep. Hamid Sarmartzada zag tien minuten voor de rust zijn inzet na een goede voorzet van geelgroene voetbalcollega Van den Berg net over het doel verdwijnen. En UVS dan? De goed spelende rappe rechtsbuiten Rob van der Plaat zag ook zijn inzet vanaf tien meter van het doel op de doellijn gekeerd worden. Bij de enthousiast meelevende supporters, over beide verenigingen verdeeld want bij een wedstrijd om de Koetshuis Cup spreken we niet over ‘kampen’, was er echt de gedachte: ,,Wie het eerste doelpunt maakt, kan de wedstrijd definitief naar zich toe gaan trekken.”

Voorschoten’97 zou dan zeker nog meer gaan inzakken en vanuit de counter levensgevaarlijk blijven, zeker als topscorer Nikic de gelederen zou komen versterken, en UVS zou met enkele jonge zeer balvaardige spelers er zeker in slagen om er nog één bij te maken. Daar dacht Karpuz einde eerste helft duidelijk anders over want in de 41e minuut miste hij weer een dot van een kans. Op slag van rust kwam wel zijn ultieme moment om de Leidse supportersharten sneller te laten kloppen. Hij snelde met de bal aan de voet de zestien in, werd in een greep vastgehouden waar judoka Henk Grol jaloers op zou worden, maar rukte zich los en lobde de bal over doelman Lamrabette een twintig centimeter naast de verkeerde kant van de rechter doelpaal.

Met 0-0 werd de rust bereikt en bij de hervatting van het spel kwam bij UVS Verdoes binnen de lijnen. Arie Salah, van de JO19-1, mocht kort na rust aanvoerder Bart van der Weijden vervangen. Hij ging door zijn enkel terwijl er geen speler in de buurt was. Gezien het belang van de wedstrijd komende zaterdag verliet hij het veld, ondersteund door de verzorger en kon Verdoes de aanvoerdersband overnemen. Of Van der Weijden op ’t Duyfrak zal kunnen spelen zaterdag is nu hoogst twijfelachtig.

Bij de thuisploeg kwamen in de tweede helft Nikic, Tijmen Mulder en Frank van den Heuvel binnen de lijnen. Er werd door beide team duidelijk uit een ander vaatje getapt, er was meer strijd, felle duels om de bal ontsponnen zich voor de zoekende blikken van de toeschouwers en beide doelmannen konden diverse keren beslissend ingrijpen. Van den Berg en Bryan Hilders zagen voor de thuisploeg hun inzetten gekeerd worden, waar de laatste een schitterende omhaal ook net over het UVS-doel zag verdwijnen.

Bij de Leidenaren waren het Axel Pison, de jonge Ayoub El Houari en de gedegen spelende rechtsback Lars Verlaan die de bordjes op het denkbeeldige scorebord net niet in beweging konden brengen. De grootste kans kreeg Nikic nog in de 71e minuut en waar iedereen dacht dat hij de bal zou afleggen naar een mee opgekomen groengele collega besloot hij voor een minder briljante oplossing… het werd een achterbal voor doelman Van der Burg. Ook de resterende kansen werden niet benut zodat voor de derde keer in deze tweede editie van de Koetshuis Cup een wedstrijd in 0-0 eindigde.

UVS mocht na de toss beginnen met de strafschoppenserie. Aanvoerder Verdoes nam zijn verantwoordelijkheid en schoot onberispelijk in, zo ook Van der Plaat, Pison en Karpuz waar Salah zijn inzet fraai gekeerd zag worden door Lamrabette. Nikic, topscorer met vijftien doelpunten in de reguliere competitie, nam de eerste strafschop en zag deze via de onderkant lat voor de lijn weer het veld in komen. Waar aanvoerder Bennie Hogewoning en de immer gedreven spelende rechtsback Robert Toret wel doel troffen, was het de routinier Vincent van Veen die doelman Van de Burg met een reflex zijn inzet tegen de lat zag verwerken (zie foto hierboven). Daarmee was de vijfde strafschop voor de geelgroenen ook niet meer nodig. UVS ging hierdoor naar de kwartfinale om de Koetshuis Cup.

Komende zaterdag 18 maart zal UVS, zonder Verdoes, uit bij Valken’68 zeker een revanche willen voor de eerder geleden nederlaag van 1-5. En Voorschoten’97 heeft dezelfde drijfveer zondag 19 maart in de thuiswedstrijd tegen Van Nispen waar ze uit met 5-2 in de kuikenbak gingen. Mooie uitdagingen voor deze teams die de aanwezige supporters een heerlijke voetbalavond hebben bezorgd met deze wedstrijd om de Koetshuis Cup. Ook een 0-0 score hoeft niet saai te zijn, zo werd maar weer eens bewezen.

Voor de foto’s en filmbeelden dank aan Johann Kranenburg en Jolanda Ciere.

Voorschoten’97 – UVS 0-0. Scheidsrechter: Van der Ploeg.

Basisopstelling Voorschoten’97: Lamrabette, Toret, Van Veen, Hogewoning, Adriaanse, Van der Maas, Sarmartzada, Kloeke, Hilders, Van den Berg en Gertsen.

Basisopstelling UVS: Van der Burg, Verlaan, Van Rest, Menken, Pison, El Idrissi, Van der Weijden, El Houari, Van der Plaat, Karpuz en Bekkering.