dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseDerby duurt net te lang voor FC Rijnvogels

Derby duurt net te lang voor FC Rijnvogels

-

Hoofdklasse A (zaterdag) – ,,Hoe is het mogelijk dat we tot een kwartier voor tijd op deze tribune met elkaar denken aan drie punten voor onze roodwitten en dan gaat het toch weer mis? Vorige week was het in de laatste tien minuten dat het mis ging waardoor we met een gelijkspel naar huis konden gaan, maar deze 0-1 eindstand gescoord diep in blessuretijd door Noordwijk doet mij meer pijn. Ik had het als trouw Rijnvogels-supporter nooit verwacht en zeker niet met deze selectie die ik een tandje hoger inschat dan vorig seizoen. Is het nou een zaak van conditie of van iets wat tussen de spelersoren zit? Ik weet het niet, daarvoor ben ik een leek uit Sneek, maar dat laat ik graag over aan trainer Hein van Heek en zijn assistent Huig Hoek. Voor volgende week uit bij Swift heb ik er vol vertrouwen in dat het wel lukt om met drie punten terug te komen op ons sportpark ‘de Kooltuin’. Wij hebben daar toch echt wel de spelersgroep voor”, aldus de trouwe thuissupporter op de goed gevulde tribune van FC Rijnvogels.

In deze hoofdklasse A is FC Rijnvogels zeker één van de ploegen die het competitieverloop in het linkerrijtje zou moeten kunnen bepalen. Maar na twee wedstijden staat er voor de boys van Van Heek en Hoek uiteindelijk maar één punt op de teller. Noordwijk trok hier de positieve lijn mee door met een tweede zege na eerder AFC met 2-0 te hebben verslagen. Het lijkt erop dat Noordwijk een soort van angstgegner gaat worden voor de roodwitten. Dit was namelijk de vierde nederlaag in de laatste vijf ontmoetingen waar het ene gelijke spel tot stand kwam doordat een 4-1 voorsprong thuis tien minuten voor tijd onnodig uit handen werd gegeven wat daardoor resulteerde in een 4-4 eindstand.

Er is bij de thuisploeg in de selectie zeker veel veranderd na de degradatie uit de derde divisie want van de wedstrijd FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys, waar Joost Leonard nog voor de uitploeg het net wist te vinden, waren alleen spits Arno Dijkstra en verdediger Bright Ampong nu nog over als basisspeler. Deze laatste was ook tegen Noordwijk, zeker in de eerste helft, de grote aanjager met zijn nauwelijks te stuiten rushes waarmee hij voortdurend voor gevaar in de Noordwijkse defensie zorgde. ,,Het lijkt net alsof er een muur op je af komt. Die knaap is van graniet denk ik zo. Als ik hem zo zie ballen, moet ik altijd aan Ulrich van Gobbel van Feyenoord denken”, sprak de roodwitte supporter met een glimlach toen hij zijn favoriet op het goed bespeelbare kunstgrasveld weer voorbij zag snellen.

En om maar in de vergelijkingen te blijven, bij de uitploeg was het de lange en immer gevaarlijke centrumspits Emiel Wendt die sterk deed denken aan Horst Hrubesch van HSV die ze bij de oosterburen niet voor niets ‘das Kopfballungeheuer’ noemden. Hij was het die in de derde minuut al het scorebord in beweging had kunnen brengen, maar net miste. Na ongeveer een kwartier sprong ieder met een roodwit hart op toen Ampong in de zestien werd gestuit. ,,Pingel, leg neer die bal!”, schreeuwde de trouwe thuissupporter. Maar scheidsrechter Ruud Bossen, jawel hij van het profvoetbal in eerdere jaren die vandaag zijn allerlaatste wedstrijd floot, was onverbiddelijk en wuifde alle protesten op charmante wijze weg.

Het was duidelijk de thuisploeg die met keurig verzorgd veldspel de wedstrijd die eerste helft naar zich toetrok. Naast Ampong waren Ricardo de Vlugt en zeker Luuk Slegt de meest opvallende spelers. Deze laatste speelde kort voor zijn verdediging als een echte stofzuiger en breker een zeer verdienstelijke wedstrijd. En waar Rijnvogels-aanvaller Leonard zijn geschampte kopbal net langs de verkeerde kant van de paal zag scheren, was het Wendt die enige kansen voor Noordwijk ook niet kon verzilveren. Opvallend was het dat Noordwijk al tien minuten voor de rust alle tijd nam bij de spelhervattingen. De supporter had er duidelijk zijn ideeën over die hij hoorbaar niet onder stoelen of tribunebanken verstopte: ,,Ze proberen ons uit het spel te halen met dat langzame gedoe. Kom op jongens de beuk erin, jagen…!”

Met een 0-0 floot Bossen af voor de rust en Van Heek en Kees Zethof, de nieuwe trainer bij Noordwijk, brachten hun teams ongewijzigd weer binnen de lijnen. Het was Dijkstra die voor de thuisploeg de toon zette door direct net naast te schieten. Zou FC Rijnvogels erin slagen om nu wel door te pakken nadat ze de eerste helft goed hadden gespeeld? ,,Goed spelen is leuk, maar drie punten maken me nog blijer”, sprak de Rijnvogels-supporter met een grootse tegeltjeswijsheid. Het was weer Dijkstra die na een klein kwartier de 1-0 op zijn voetbalschoen had maar ook nu was het weer ‘net niet’. En bij zijn inzet blesseerde hij zich ook nog na de ‘ontmoeting’ met de Noordwijkse doelman.

Van Heek wisselde met nog twintig minuten te gaan Dijkstra en De Vlugt voor de verse invalkrachten Romano van der Stoep en Jaap van Duijn. Zijn beste actie was een strak afstandsschot dat op de dak van het Noordwijkdoel belandde. En dat moment dat Van Duijn zich onsterfelijk had kunnen maken, werd hij door Bossen teruggefloten voor buitenspel op advies van zijn assistent met de vlag. Een vrij veld lag voor Van Duijn beschikbaar en vele supporters van de thuisploeg waren het niet met Bossen eens en zouden alleen hierdoor al zeker niet op zijn afscheidsreceptie komen.

Juist in dat laatste kwart van de wedstrijd was het Noordwijk dat het spel bepaalde, gevaarlijker werd en de kansen kreeg. Invaller Ronnie de Roode, vorig seizoen nog spelend voor FC Boshuizen, kon tot twee keer toe de bal niet over de doellijn bij FC Rijnvogels krijgen. Spits Wendt leek kort voor tijd de beslissende treffer te scoren maar doelman Jeffrey Verkerk ronselde met een katachtige reflex de bal van dichtbij uit het doel, over de lat. Hij redde zeker in deze wedstrijdfase diverse keren op spectaculaire wijze en werd daardoor terecht door de supportersvereniging van FC Rijnvogels na afloop uitgeroepen tot ‘man of the match’.

Maar de vrije trap van Thomas Reynaers, de beste man aan Noordwijk-zijde, diep in blessuretijd werd door Wendt nu wel op waarde geschat, 0-1. Ook in de resterende minuten blessuretijd kwam er geen verandering in deze stand. ,,Man, man, man ik kan wel janken. Gaan we weer de kuikenbak in terwijl ze zo lekker balden die eerste helft. Het is net alsof de wedstrijd twintig minuten te lang duurt. Kijk maar naar die jonge Joey Lauhouh, die zat volgens mij helemaal stuk op het eind. Dan moet het volgende week maar gaan gebeuren”, liet de thuissupporter beschouwend weten na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. ,,En zeg maar tegen die Bossen dat ik niet op zijn feessie kom na de wedstrijd, ik moet dit even stil verwerken thuis met een goudgele rakker”, voegde hij zijn buurman op de tribune toe terwijl hij aanstalten maakte om te vertrekken.

Uithuilen en opnieuw beginnen voor de boys van Van Heek en Hoek. En dat moet dan komende zaterdag uit bij het Amsterdamse a.v.v. Swift maar gebeuren. Drie punten zijn in deze fase van de competitie zeer belangrijk voor de stand op de ranglijst, maar meer nog voor het zelfvertrouwen van deze ploeg die echt veel voetbalmogelijkheden in zich heeft.

Met dank aan Piet van Kampen voor de foto’s.

FC Rijnvogels – v.v. Noordwijk 0-1 (0-0). 90.+3. Wendt 0-1. Scheidsrechter: R. Bossen. Toeschouwers: 621.

FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, Staal, Slegt, Dijkstra (69. Van Duijn), De Vlugt (68. Van der Stoep), Leonard, Wijmer, Lauhouh, Lugtigheid (76. Van der Breggen) en Ampong Zweistra.

v.v. Noordwijk: Rondeltap, Ten Hoope, Brocker, Le Congé, Van der Neut, Reynaers, Westdijk (90.+4. Manuputty), Van der Krogt, Michel, Wendt en James (62. De Roode).