HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseWeer rode kaart en weer een nederlaag voor FC Rijnvogels

Weer rode kaart en weer een nederlaag voor FC Rijnvogels

-

Derde divisie (zaterdag)- FC Rijnvogels leek hard op weg om drie broodnodige punten bij te schrijven na een prima gespeelde eerste helft. De 0-2 voorsprong werd in de blessuretijd van de eerste helft echter teruggebracht door Capelle en in de tweede rondgang ging het alsnog geheel en al fout voor de Katwijkers. Eerst werd Bright Ampong resoluut heen gezonden na een niet al te slimme overtreding (pootje haken, red.), waarbij de scheidsrechter overigens wel had kunnen volstaan met een gele prent. Door de man minder moest de ploeg van Hein van Heek terug en het liep niet goed af. In het slotkwartier scoorde de bloed ruikende opponent twee keer en zo bleef FC Rijnvogels zestiende. Daarnaast liep de concurrentie verder weg en de nacompetitie voor lijfsbehoud komt toch ernstig in de buurt. Was een nederlaag nodig? Zeker niet, maar als dit en als dat telt nu eenmaal niet.

Beide ploegen bevonden zich vooraf in een compleet andere situatie. FC Rijnvogels won de eerste twee wedstrijden na de winterstop, maar de laatste drie wedstrijden gingen verloren. Capelle had juist zes punten kunnen bijschrijven in vier dagen tijd en presteert al vanaf de winterstop uitstekend. Toch liet het spelbeeld geheel wat anders zien dan de laatste uitslagen aangaven. De bezoekers kwamen prima van het startblok af en binnen de tien minuten had de bal zomaar een of wellicht zelfs twee keer op de stip gekund. Al na twee minuten ging Romano van der Stoep niet vrijwillig onderuit in de zestien, maar dat vond scheidsrechter Van der Burg wellicht te vroeg om al te bestraffen. Even later werd Arno Dijkstra in kansrijke positie van een kans afgehouden en de meegereisde Katwijkers claimden opnieuw een pingel. Het thuispubliek kwam zo met de schrik vrij, maar zag wel dat de gasten het betere van het spel bleven behouden.

Zo testte Niels van Veen doelman Bradly van der Meer en kreeg een puike voorzet van Jom Havenaar geen passend vervolg. Capelle mikte eenmaal op de paal, maar toen was de vlag al terecht omhoog gegaan. FC Rijnvogels bleef heersen en de ploeg van Winand van Loon stelde daar maar weinig tegenover. Pas rond de twintigste minuut zag Peter Messemaker wat Capellenaren van dichtbij, maar de sluitpost hoefde niet echt op te treden. Olaf van de Sande maaide over de bal heen en Tim Vincken, ex-Feyenoorder, mikte een keer op het dak van het doel.

Halverwege de eerste helft kwam FCR op een verdiende voorsprong. Een goed genomen hoekschop van Van der Stoep kon fraai worden ingekopt door Pieter van der Breggen en zo moest Capelle toch meer uit de schulp kruipen. Alvorens dat zover kwam was het evenwel al 0-2. Nu nam Van der Stoep een corner vanaf de andere kant en dit keer knikte Mart Spierdijk uitstekend binnen. De nummer twintig bekroonde daarmee een puike wedstrijd.

Op de tribune was er hoorbaar vrees voor de 0-3 en misschien al definitieve knock-out. Dijkstra kwam van dichtbij in de buurt van die score, maar de topscorer had niet zijn beste dag van dit seizoen. FC Rijnvogels leek met 0-2 te kunnen gaan rusten, maar in de extra tijd-terecht bijgeteld overigens- viel alsnog de aansluitingstreffer. Daarvoor had Messemaker overigens al een uitstekende redding op zijn naam gebracht na een vlammende vrije trap van Wilmer Kousemaker. De 1-2 kwam op naam van Van der Sande die geheel vrijstaand kon binnentikken na doorkoppen van aanvoerder Kai Fens-Wouter Soomer werd afgetroefd- op een vrije trap van Gerrit-Jan Rothman. FC Rijnvogels stond nog wel aan de juiste kant van de score, maar het tegendoelpunt kwam wel uiterst ongelegen.

Na de rust was er aanvankelijk nog weinig aan de hand en de bezoekers kregen best veel ruimte om nieuwe aanvallen op te zetten. De 1-3 kwam echter niet in de buurt en na de rode kaart voor Ampong werden de bordjes verhangen. Het was al de vijfde rode kaart voor FC Rijnvogels dit seizoen. Eerder kregen Messemaker en Jaap van Duijn al direct rood en Spierdijk en Ricardo de Vlugt hadden met twee gele kaarten in een wedstrijd ook al eens vroegtijdig de douches moeten opzoeken.

Capelle drong nu meer aan, maar dat resulteerde nog niet in erg hachelijke momenten. Die kwamen er later zeker wel. Messemaker redde zeker drie keer op prima wijze, maar in het slotkwartier moest de goalie capituleren. Eerst werd Joey Zandbergen op de flank uitgespeeld en de centrale verdediger kwam te laat om de voorzet eruit te halen. Fens scoorde-dat deed hij ook al op de Kooltuin- de 2-2. Later lette Mitchell Theuns in het mee verdedigen niet op en zo kon Kousemaker zich tot matchwinnaar kronen.

In de slotfase probeerde FC Rijnvogels nog iets te forceren, maar de dreun was te hard aangekomen om nog potten te kunnen breken. Komende dinsdag kan er misschien al wel wat kleur terug komen op de Katwijkse wangen in de invalwedstrijd tegen FC Lisse. Die ploeg doet na dit weekend echter weer volop mee om de titel en er kan dus ook zomaar een vijfde nederlaag op rij uitrollen voor de formatie van Van Heek.

Capelle- FC Rijnvogels 3-2 (1-2). 23. Van der Breggen 0-1, 34.Spierdijk 0-2, 45.+3 Van der Sande 1-2, 75. Fens 2-2, 80. Kousemaker 3-2. Scheidsrechter: Van der Burg. Toeschouwers: 600.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, J.Zandbergen, Spierdijk, Soomer (86.Beyersbergen), Van der Breggen, Van der Stoep (89.Kaya), Theuns, Dijkstra, Van Veen, Havenaar (56.Ten Hoope).

Foto’s: Piet van Kampen