HomeDerde klasseDoCoSZonder overtuiging spelend DoCoS kan overtalsituatie niet in winst omzetten

Zonder overtuiging spelend DoCoS kan overtalsituatie niet in winst omzetten

-

Tweede klasse C (zaterdag)- Rond de klok van 14.15 uur had uw reporter ter plekke plaats genomen op de tribune om, gezien de weersverwachting, droog zijn verhaal te kunnen doen. Ik vond het al opvallend rustig om me heen, DoCoS speelde toch thuis? Toen ik er uiteindelijk achter kwam dat de thuisploeg haar wedstrijden niet op het hoofdveld afwerkt, baalde ik even. Zonde van zo’n fraaie tribune.

Kon DoCoS na de 2-3 nederlaag van vorige week tegen DSO de punten weer een keer in eigen huis houden of zou Honselersdijk hier een stokje voor steken en na de 1-1 van vorige week bij UVS nu de volle buit meenemen? Beide ploegen stonden voor de wedstrijd in de ruime middenmoot met een gelijk puntenaantal, 4 punten uit 4 wedstrijden, en in de onderlinge stand zou hier na de wedstrijd van zaterdagmiddag geen verandering in komen. Het werd uiteindelijk 2-2, een uitslag waar de thuisploeg het meest tevreden mee mocht zijn al zal dit voor de ploeg van de sympathieke trainer Nico van der Salm nog wel genoeg stof tot napraten geven.

Na een door beide ploegen aftastend begin, waarbij de Leidenaren vroeg druk zetten op de verdediging om de opbouw te verstoren, waren het de bezoekers die vanuit het niets op voorsprong kwamen. De eerste behoorlijke aanval werd door spits Tom van Veen direct tot doelpunt gepromoveerd en zo stond het met nog geen tien minuten op de klok 0-1. Na dit doelpunt was Honselersdijk de betere ploeg en kwam het meeste gevaar vanaf hun linkerkant en ontstonden er een aantal corners waar uiteindelijk niets mee werd gedaan. Het tweede gedeelte van de eerste helft was voor de thuisploeg en na ongeveer een halfuur spelen werd de eerste behoorlijke aanval ruim overgeschoten. Dit bleek een waarschuwing te zijn want nauwelijks een paar minuten later lag de bal in het net en was de stand weer in evenwicht, 1-1. Spits Chris van Empel, de beste man aan de kant van de thuisploeg, schermde de bal goed af in het strafschopgebied en via de kluts werd de bal uiteindelijk door Simon Joubij binnengeschoten.

Heel veel kansen waren er niet geweest in de eerste helft, maar de ruststand was uiteindelijk wel 2-1 in het voordeel van DoCoS. Nadat de bezoekers eerst nog tegen keeper Mitchel van Abswoude hadden aangeschoten lag de bal ineens aan de andere kant op de stip. Een verdediger van Honselersdijk probeerde de bal weg te werken alleen kwam deze ongelukkig tegen een eigen speler aan en zo kon een speler van de thuisploeg alleen op de keeper afgaan. Deze werd daarbij onreglementair gestuit door Michel van Giesen van de Westlanders en dat betekende naast een penalty ook rood voor de onfortuinlijke verdediger wegens het ontnemen van een scoringskans. De penalty werd onberispelijk ingeschoten door Van Empel. Het enige noemenswaardige van de laatste minuten van de eerste helft was een gele kaart voor Lars de Ruiter. De aanvaller hield volgens de scheidsrechter iets te lang de bal bij zich nadat er al gefloten was voor een overtreding.

Een niet geheel verdiende voorsprong voor de thuisclub, de tegenstander met een man minder dus dat kon niet meer misgaan, toch? ,,In de rust hebben we duidelijke afspraken gemaakt, blijf voetballen en zoek de vrije man”, gaf trainer Van der Salm na afloop aan. De Leidenaren hadden in de rust gewisseld. Tijn van Meegen had het veld geruimd en in zijn plek kwam Rick Siere. Honselersdijk begon agressiever en feller aan de tweede helft en DoCos had ‘het allemaal net niet’, zou de Leidse trainer later aangeven.

Ook deze wedstrijd liet zien dat een overtalsituatie niet altijd goed hoeft uit te pakken. De meeste toeschouwers waren nog onderweg naar hun plekkie langs het veld of de gelijkmaker lag al in het netje. Een paar minuten na rust stond het al weer gelijk, na een corner werd de 2-2 door Angelo Zwirs binnengeschoten.

Met een man meer kon de thuisploeg in de tweede helft niet echt meer voor gevaar zorgen. Een keer moest keeper Boy Zuijderwijck van de bezoekers met een katachtige reflex een poging onschadelijk maken en een afgeketst schot verdween via een been langs de verkeerde kant van de paal achter de achterlijn maar dat was het dan wel. Gezien het spelbeeld van de tweede helft was de terechte vraag, wie speelt er nu met tien man?

Onrustig bij balbezit, veel balverlies en slap zo kan de tweede helft in het kort worden samengevat. Van der Salm, ,, Afspraken werden totaal niet nagekomen. Er staat een sterkere selectie dan vorig seizoen en ik weet waartoe we in staan zijn, maar het komt er de laatste weken totaal nog niet uit. Daarnaast stralen we ook niet uit dat we onoverwinnelijk zijn en daar zal toch verandering in moeten komen”, aldus de oefenmeester.

Ondanks de numerieke minderheid was het eigenlijk wachten op een doelpunt van de bezoekers maar ook zij konden geen echte grote kansen meer creëren. Ook niet nadat DoCoS met tien man kwam te staan. De thuisploeg had al drie keer gewisseld toen Mitchel Klein hardhandig in botsing kwam met een tegenstander, de verwachting was dat de minimale schade een hersenschudding zou zijn en hij is uiteindelijk ook naar het ziekenhuis vervoerd. Mitchel, vanaf deze kant beterschap!

Het enige gevaar kwam nog voort uit een hachelijke situatie. De bal was ver op de helft van de tegenstander toen keeper Van Abswoude van de thuisploeg op niet misverstane wijze aan de scheidsrechter te kennen gaf wat hij er van vond en hij een gele kaart en een vrije trap in eigen strafschopgebied (ruim 70 meter verder) tegen kreeg. Deze werd uiteindelijk overgeschoten en zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Een puntendeling waar beide partijen al met al niet tevreden mee zullen zijn. De thuisploeg niet omdat zij een groot gedeelte van de wedstrijd een man meer hadden en hier niet goed mee wisten om te gaan en de bezoekers ook niet omdat zij op basis van tweede helft op meer recht hadden dan het nu behaalde punt.

Mijn complimenten gaan nog uit naar scheidsrechter Danny Korbee, die de wedstrijd op een rustige manier in goede banen leidde. De leidsman paste goed de voordeelregel toe en liet daar waar mogelijk de teams voetballen. Ook de communicatie met trainers en spelers was uitstekend.

DoCoS  –  Honselersdijk 2-2. 7. Van Veen 0-1, 30. Joubij 1-1, 43. Van Empel 2-1, 49. wirs 2-2. Scheidsrechter: Korbee. Toeschouwers: 125.

DoCoS : M. van Abswoude, M. van Voorthuijzen, D. Maaskant, S. Knijnenburg, S. Jouby, L. de Ridder, C. van Empel, T. Goebel (78. S. Ravensbergen), M. Klein, J. Overvliet (65. R. Peet) en T. van Meegen (46. R. Siere).

Honselersdijk : B. Zuijderwijk, R. vd Zijden, M. van Giesen, M. Bruggeling, B. Kok, L. de Brabander, A. Zwirs, J. Valster, T. van Veen, T. vd Meer (79. Y. Riepe) en N. Peters (90. P. Rubin).

Nagekomen bericht over de onfortuinlijke Mitchel Klein:

Bij een scan is een breukje in de schedel geconstateerd en wat bloed daarachter. Klein wordt gemonitord en moet minimaal 48 uur in het ziekenhuis blijven sinds zijn opname na de wedstrijd. Volgens de woordvoerder is er verder geen direct gevaar voor ander leed.

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude