HomeZaterdagDerde klasseValken’68 voor de tweede maal te sterk voor DoCoS dit seizoen

Valken’68 voor de tweede maal te sterk voor DoCoS dit seizoen

-

Tweede klasse C (zaterdag)-Valken’68 ontving op het eigen sportpark ’t Duyfrak buurman DoCoS, ofwel de nummers vier en drie tegen elkaar. De thuisploeg, reeds in het bezit van een periodetitel, kijkt al uit naar de nacompetitie. Het zal dan ook iedere wedstrijd van de reguliere competitie ritme en vorm willen behouden, om in deze nacompetitie goed beslagen ten ijs te komen. Tegenstander DoCoS was voorafgaand aan dit duel nog volop in de race voor de laatste periode en een hoge klassering, wegen die kunnen leiden naar het toetje. Er stond dus het nodige op het spel voor de mannen van trainer Nico van der Salm. De gastheren weigerden aan een klein Leids feestje mee te werken. Het werd 5-2, nadat het eerste duel ook al was gewonnen door de equipe van Arie van Duijn.

In de openingsminuut hadden de rood-witten al op voorsprong kunnen komen. Aanvaller Melvin van Gent opende goed op teamgenoot Roy Elkerbout, die zijn poging maar nipt voorlangs zag gaan. Valken’68 nam hierna direct het heft in handen. Door hoog druk te zetten kwam DoCoS er nauwelijks of niet uit en werd het gedwongen de lange bal te hanteren. Lastig voor de Leidse ploeg, die doorgaans de voetballende oplossing zoekt. De thuisploeg oogde fris en vanaf het middenveld werd er met passes gestrooid naar de voorwaartsen. Dat resulteerde in een handvol kansen voor onder meer Stephan de Mooij, Robbert van Delft en Stefan van der Plas. Gelukkig voor de Sleutelstedelingen stond goalie Mitchel van Abswoude meerdere malen zijn mannetje.

Halverwege de eerste helft bracht de lat redding voor de bezoekers, op een snoeihard schot van Ronald Kuyt. Kort hierop had DoCoS aanvaller Chris van Empel de score kunnen openen, door een slappe terugspeelbal te onderscheppen. Tot opluchting van het thuispubliek kwam doelman Erwin van der Nagel goed zijn doel uit om een achterstand te voorkomen. In dezelfde minuut kwam DoCoS dan toch op voorsprong, enigszins tegen de verhoudingen in. Kars Bisschop speelde teamgenoot Sven Ravensbergen in, liep zichzelf vrij en kreeg de bal terug. Met een bekeken schot in de verre hoek passeerde hij Van der Nagel  tot grote vreugde van de meegereisde DoCoS aanhang. Valken’68 leek hierdoor licht aangeslagen en werd slordiger in het restant van het eerste bedrijf. Toch had de rood-gelen op gelijke hoogte kunnen komen. Een inzet van verdediger Sander van Duijn kon maar net gepareerd worden door Van Abswoude.

Valken’68 kwam, getergd door de achterstand, fel uit de theepauze. Al na enkele minuten was de stand gelijk. Peter de Best bracht de bal in de zestien, waar DoCoS verdediger Michael van Voorthuizen onfortuinlijk tegen de bal aan liep en voor een eigen doelpunt zorgde. De gastheren kregen hierdoor een positieve impuls en kort na de gelijkmaker was het weer raak. Aanvaller Jaco van der Bent werd de diepte ingestuurd, won het directe duel van Danny Maaskant en rondde keurig af. In deze fase was de ploeg uit de Morsch volledig het spoor bijster, iets waar de thuisploeg wel raad mee wist.

De score werd opgeschroefd vanuit een corner door Mark van der Plas, die geheel vrijstaand mocht inkoppen. De pupillen van Van der Salm leken rijp voor de slachtbank, maar met de nodige wilskracht werd de rug gerecht. Er ontspon zich een boeiend duel, met over en weer kansen. Halverwege de tweede helft kreeg DoCoS loon naar werken. Nadat Ravensbergen de bal inbracht uit een hoekschop, stond goaltjesdief Van Empel goed opgesteld en trof half liggend doel. De Leidse ploeg ging hierna naarstig op zoek naar minimaal de gelijkmaker. Het gaf daardoor wel de nodige ruimte weg, waar Valken’68 optimaal van profiteerde.

Via een goed opgezette aanval via de zijkant werd John van Rijn gevonden. De invaller haalde onberispelijk de trekker over en schoot hiermee de wedstrijd in het slot. De rood-witten probeerden het nog wel via een slotoffensief, maar kwamen alles bij elkaar opgeteld tekort. In de laatste minuut kreeg het nog een tegentreffer te incasseren. Ditmaal was het Robbert van Delft die Van Abswoude omspeelde en koelbloedig afrondde. Daaropvolgend was direct het laatste fluitsignaal van de goed leidende arbiter Van Ekelenburg.

Door deze winstpartij wisselt het team van trainer Van Duijn stuivertje met DoCoS op de ranglijst. Het vindt zich nu terug op een gedeelde derde positie, met een beter doelgemiddelde dan de ploeg uit Leiden. De withemden hebben nog kans op een vervangende periodetitel, maar zullen dan wel een sterke eindsprint in de benen moeten hebben. Valken’68 gaat volgende week op bezoek bij VDL in Maassluis. DoCoS ontvangt op eigen bodem laagvlieger Soccer Boys.

Valken’68 verdediger Mark van der Plas over de winstpartij: ,,We speelden vandaag een goede wedstrijd. Zeker in de eerste helft hadden we volgens mij zeventig procent balbezit. We creëerden wel vier of vijf honderd procent kansen. Door een slordigheid was er ineens een achterstand. Daar schrokken we wel van. Tot op dat moment waren we heer en meester. In de rust hebben we afgesproken dat we moesten doorgaan, waardoor het resultaat vanzelf zou komen. In de tweede helft liet de ploeg dat ook zien. Een meer dan terechte overwinning, dat kon iedereen zien vandaag.”

Van der Plas tot besluit: ,,Het restant van de competitie geven we aan niets of niemand cadeautjes weg. We moeten in een positieve flow blijven, dan kunnen we in de nacompetitie knallen. Promotie naar de eerste klasse behoort zeker tot de mogelijkheden, daar gaan we vol voor.”

DoCoS aanvaller Melvin van Gent: ,,De eerste helft ging nog wel redelijk, en kwamen we zelfs op voorsprong. Dat het tegen de verhoudingen in was, boeit mij niet zoveel. Het maakt immers niet uit, hoe je wint in deze fase van de competitie, als je maar wint. Wat we na rust stonden te doen op veld weet ik echt niet. Volgens mij keken we binnen een kwartier tegen een 3-1 achterstand aan. De taken werden niet uitgevoerd, met enig geluk scoort Chris dan toch de aansluitende. Binnen no-time trokken zij dit recht met de 4-2. Het geloof was toen wel weg. Dat Valken’68 dan nog 5-2 scoort, tja das was er eentje voor de statistieken. De laatste drie wedstrijden moeten in winst omgezet worden. Aan het einde van de rit zien we dan wel waar we staan. Zo simpel is het.”

Zeker voor de thuisploeg was het mooiste moment toch wel de rentree van Marc Langeveld. De van Katwijk overgekomen middenvelder liep in de voorbereidingsperiode een zware blessure op tegen UVS en bleef negen maanden aan de kant. Tegen DoCoS zat de sterkhouder aanvankelijk op de bank, maar na de rust maakte hij zijn eerste competitieminuten. Met Langeveld erbij zal er door de Valkenburgers nog meer worden uitgekeken naar de nacompetitie.

Valken’68-DoCoS 5-2 (0-1) 26. 0-1 Bisschop, 50.Van Voorthuizen (ed) 1-1, 56. Van der Bent 2-1, 58. Van der Plas 3-1, 66. Van Empel 3-2, 71. Van Rijn 4-2, 90.Van Delft 5-2, Scheidsrechter: Van Ekelenburg. Toeschouwers: 250.

Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Mark van der Plas (Danny Boere), Peter de Best, Erwin de Ridder, Robbert van Delft, Stefan van der Plas, Ronald Kuyt (John van Rijn), Stephan de Mooij (Marc Langeveld), Jaco van der Bent

Opstelling DoCoS: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Daniel Maaskant, Rowin Peet (Kars Bisschop), Simon Jouby, Roy Elkerbout (Mitchel Klein), Christiaan van Empel, Melvin van Gent, Sven Ravensbergen, Joshua Overvliet, Tijn van Meegen (Melvin Zweistra)

Foto’s: R. van Abswoude