HomeDerde klasseASCDe geest van Louis van Gaal waarde rond over sportpark Overbos

De geest van Louis van Gaal waarde rond over sportpark Overbos

-

Derde klasse A (zondag)- ,,Die fantastische uitspraak van Louis van Gaal, ‘The death of the gladiols’ spookte de hele zondagmiddag door mijn hoofd toen ik als trouw Warmunda-supporter met vocht in de bilnaad deze o zo belangrijke pot tegen ASC bekeek. Bij verlies zou het voor ons zeker nacompetitie worden. En dan sta je eerst met 0-1 achter, acht minuten voor tijd met 4-1 voor, wordt het toch nog 4-3 en ook nog bijna 4-4 diep in blessuretijd, man ik dacht dat ik er in bleef. Laten we maar zorgen dat we in deze leuke en gezellige derde klasse blijven”, sprak de aanhanger van de thuisploeg waarna hij met geestrijk vocht het gezellig ging vieren in de open skyboxen voor de kantine.

Warmunda stond voor deze zeer belangrijke wedstrijd dertiende met 17 uit 21 met maar 22 doelpunten voor waar ASC als bezoekende ploeg op de veilige elfde plek stond met 24 uit 21, maar zij hadden al wel 38 het net kunnen vinden. Warmunda-middenvelder Jochem Kest had het in een eerder interview ook al duidelijk verwoord: ,,Dit is voor ons de laatste kans op die veilige elfde plek. Dus wij moeten gewoon winnen en niets minder!” Die daadkracht beloofde veel op het zonovergoten sportpark Overbos. Vooraf werd in de altijd gezellige bestuurskamer uitvoerig over de mogelijke uitslag gesproken met de uiteindelijke slotzin: ,,Wij hebben het altijd lastig tegen jullie!” Maar welke voorzitter sprak die voorspellende zin uit?

Onder leiding van de zeer goed fluitende scheidsrechter Van Horssen, in de positieve zin zichtbaar en ook hoorbaar aanwezig, werd er door de thuisploeg om 14.00 uur afgetrapt. Er ontspon zich een wedstrijd die alles had waarvoor je naar het voetbal gaat: passie en beleving van spelers en coaches, zeven doelpunten en twaalf bijna-doelpunten, humor langs de lijn, een heerlijke lentezon en na afloop van een fantastische strijd van ruim negentig minuten de handdruk en schouderklop voor de tegenstander en dat alles voor een entreeprijs van nul euro. Kom daar maar eens voor in de hogere amateur regionen en bij de profclubs!

ASC startte, door de blessure van spits Jerome Rousseau, met Jelle Schouten in de spits. En hij zette in de eerste helft duidelijk de lijnen uit samen met de technisch begaafde middenvelder Teije Rutten. Het was aan Warmunda-doelman Dennis Keikes te danken dat de thuisploeg niet rap met 0-2 achter kwam. Met twee fantastische reddingen hield hij zijn doel schoon. Maar bij hoekschoppen acteerde hij minder zeker. Waar hij bij bijna elke genomen hoekschop ‘keeper’ riep, was het elke keer ook de vraag of hij de bal wel daadwerkelijk zou hebben. ,,Vroeger zeiden we altijd drie corners penalty, hier kan elke corner van ons een soort van penalty zijn als ik zo die keeper zie”, zei de meegereisde ASC-supporter, herkenbaar aan de rood-zwarte pet, met een glimlach.

Hij werd op zijn wenken bediend, want kort voor rust liet Ralph van Zandwijk na zo’n actie van de Warmunda-doelman de 0-1 aantekenen, zijn derde treffer dit seizoen. Rutten had eerder ook al zijn vrije trap van dertig meter vijftig op de paal van het thuisdoel uiteen zien en horen spatten, anders was de score nog hoger geweest. En Warmunda dan? Het speelde beter en feller dan in eerdere thuiswedstrijden want ook bij hen zou de uitspraak van Van Gaal best tussen de oren kunnen zitten. Maar het leidde niet tot echte uitgespeelde kansen na de veelal gebruikte Warmondse lange trap naar voren.

Het was de jonge Jasper Kortekaas die in de blessuretijd van de eerste helft uit de draai vanaf zestien meter rechts in de hoek ASC-doelman Tim Laan wist te verschalken, 1-1. De Warmunda-supporter: ,,Man, het is zijn eerste pas dit seizoen, maar wat een belangrijke.” De pupil van de week, Bas van Stijn, die in de rust een schitterende leren knikker met handtekeningen van alle selectiespelers en een voetbalshirt met de opdruk ‘Pupil van de week’ mocht ontvangen naast een gloedvolle toespraak van de bevlogen Warmunda-voorzitter, had een 2-1 voorspeld. Dus hij lag nog op schema met zijn voorspelling.

De beide trainers, Alan Campfens van Warmunda en Kevin van der Geest van ASC, hadden het volste vertrouwen in hun basisopstelling want ze lieten na het fluitsignaal van Van Horssen hun eerste elf op het echte gras van deze Warmondse voetbaltempel opdraven. Opmerkelijk was wel dat maar zes, respectievelijk zeven basisspelers van de heenwedstrijd (2-3 winst voor Warmunda) nu ook deel uit konden maken van de startformatie.

De tweede helft bracht alles wat voetbal zo mooi maakt. ,,Ik zou er geen samenvatting van kunnen maken vanavond voor Studio Sport, maar het gewoon helemaal uit laten zenden”, sprak de bevlogen thuissupporter na afloop. Halverwege de tweede helft benutte Chafik Belmamoune zijn snelheid bij een Warmunda-uitbraak en met een droge knal passeerde hij doelman Laan. Maar zijn 3-1 kort erna was echt een pareltje, uit de draai zagen de verbaasde supporters de bal in de kruising verdwijnen. En als dan de jonge invaller Koen Mastemaker kort voor tijd ook nog de 4-1 laat aantekenen… het leek wel of sportpark Overbos ontplofte.

Wat een ontlading. Tranen van vreugde vochten bij de thuissupporters om voorrang bij het verlaten van de traanbuis bij het zien van zoveel moois. Warmunda-verdediger en aanvoerder Steven de Taeye: ,,In plaats dat we het rustig uitspeelden bleven we ASC juist in de kaart spelen met een lange bal die we telkens weer snel kwijt raakten. De accu was bij mij ook redelijk leeg en ik kreeg het ook niet meer georganiseerd achterin.” Ward Buijze benutte voor ASC een vrije trap vanaf twintig meter, 4-2, en de invaller Koen Pronk noteerde kort voor het einde van de reguliere speeltijd zelfs nog de 4-3 voor de rood-zwarten.

En dat moment in de vijfde minuut van de blessuretijd waar Warmunda-doelman Keikes de bal bij de achterlijn weg grabbelde, gelijk de Liverpool-doelman Bruce Grobbelaar in zijn beste jaren, en daarbij door een ongelukkige beweging de bal voor zijn lege doel rolde waar deze door een ASC-speler in het doel werd geschoten na ook een vreemde voetbeweging?  De grensrechter vlagde dat de bal eerder al over de achterlijn was geweest dus… het bleef 4-3 in deze onvervalste kelderkraker in de derde klasse A.

Warmunda komt met deze zege op 20 uit 22 en bleef dertiende waar ASC nog steeds elfde is met 24 uit 22. ,,Op 23 april moeten we uit bij SJZ net zo spelen als vandaag. We verloren wel thuis van die ploeg met 0-3, maar wij kunnen het ook laten spoken in Zoeterwoude”, sprak de supporter hoopvol waarop hij zijn weg vervolgde met het omhelzen van de vermoeide maar blije Warmunda-spelers. ASC gaat dan op bezoek bij Van Nispen. De ASC-supporter: ,, Hebben we thuis niet van die jongens met 2-0 gewonnen? Konden we ons eigen veld maar meenemen naar De Zilk, dan zou ik zo een tweetje invullen voor de toto bij LeidenAmateurVoetbal.”

Warmunda – ASC 4-3 (1-1). 39. Van Zandwijk 0-1, 45.+1. Kortekaas 1-1, 65. Belmamoune 2-1, 72. Belmamoune 3-1, 82. Mastemaker 4-1, 84. Buijze 4-2 en 87. Pronk 4-3. Scheidsrechter: W. van Horssen. Toeschouwers: 150.

Warmunda: Keikes, De Taeye, Solleveld, El Kourami (70. Ten Have), Komen, Kest (87. Brian van Noort), Jeroen van Noort, Esman (79. Mastemaker), Kortekaas, Belmamoune en Dijkstra.

ASC: Laan, Tas (67. Goebel), Van Bergen Kroft, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Buijze, Rutten (79. Khoe), Wenzel (79. Pronk) en Poort.