HomeZaterdagDerde klasseUVS niet goed, maar punten wegen zwaarder

UVS niet goed, maar punten wegen zwaarder

-

Tweede klasse C (zaterdag)- In een gevecht tegen degradatie pakte UVS zaterdagmiddag in de Kikkerpolder drie kostbare punten. De ploeg van het trainersduo Jeroen Hoefnagel en Arnold Overdijk won met de kleinst mogelijke uitslag van Soccer Boys. Rob van der Plaat werd de matchwinnaar, door halverwege de tweede helft de enige treffer van de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Door de belangrijke zege steeg de blauw-witte brigade tot boven de rode streep op de ranglijst en drukte de bezoekers nog dieper in de zorgen.

De Leidenaren speelde zonder aanvoerder William van Vliet, en de van een blessure herstellende Bart van der Weijden. Laatstgenoemde begon wel op de bank. De eerste helft was ronduit dramatisch. Één grote kans en een mogelijkheid voor de thuisploeg in de eerste helft was alleszeggend, dat zich bovendien geen raad wist met de speelwijze van de Bleiswijkers. De angst om te verliezen werkte verlammend op het spel van de gastheren.  De thuisploeg, slordig en zonder enige bezieling spelend alsof het een vrijblijvend zomeravond wedstrijdje betrof, had meer last van zichzelf dan van de zwaar gehavende bezoekers (Soccer Boys miste zes basisspelers, waar UVS een week eerder op bezoek bij Valken’68 er zeven miste, red.).

Met routinier Joeri Onderwater in de defensie liep de ploeg geen schade op , al kregen de bezoekers tot tweemaal toe een levensgrote kans om op voorsprong te komen. Na ruim een kwartier op de klok bracht de lat redding, terwijl vlak voor rust UVS -doelman Niels van der Burg een honderd procent kans van de bezoekers onschadelijk maakte. Aanvallend was de thuisclub machteloos. Ferry Kort kon tien minuten voor rust een kopkans uit een vrije trap van Marouane El Idrissi  niet tot een doelpunt promoveren, en enkele minuten  later kon dezelfde Idrissi een assist van Van der Plaat niet tussen de palen krijgen. Het waren de enige wapenfeiten in de eerste helft van de thuisclub, en het mocht met de 0-0 nog het meeste tevreden zijn.

Met het inbrengen van Van der Weijden direct na rust speelde de Leidse ploeg stukken beter, en creëerde nu wel meerdere kansen. Nadat de sterkhouder eerst nog een teenlengte te kort kwam om een fraaie voorzet van Van der Plaat af te ronden omspeelde de gangmaker in de 68e minuut een drietal verdedigers en stelde linkspoot Van der Plaat in staat om Soccer Boys doelman Martijn Helmendach te kloppen. UVS had zijn kostbare voorsprong en kwam na een alles of niets offensief van de bezoekers in de slotfase nauwelijks meer in de problemen. Onder aanvoering van Onderwater werden de kostbare punten over de streep getrokken.

,,In deze fase tellen alleen de punten”, stelde Overdijk na afloop realistisch vast. ,,De eerste helft was ver ondermaats , we wisten dat ze zouden komen want zij moesten zeker winnen. Het stond bij ons niet goed, we stonden allemaal te ver van de tegenstander vandaan. We speelden vooral voor rust tegen onszelf. Met Van der Weijden in de ploeg ging het stukken beter, ook nadat we ons systeem hadden veranderd. Dat was voor de jongens een stuk duidelijker. Niet onbelangrijk was de coaching van Onderwater, de spelers luisterden naar hem.”

Ook matchwinnaar Van der Plaat constateerde dat met Van der Weijden binnen de lijnen UVS won aan overtuiging. ,,In de eerste helft waren we vooral zoekende en we maakten te vaak verkeerde keuzes. Het duurde ook te lang voordat we door hadden hoe zij speelden. Na rust was alles duidelijker en waren we zeker de betere ploeg. Wij  moesten winnen om niet verder in de problemen te komen en die druk speelde ons onbewust parten.”

Basisopstelling UVS: Niels van der Burg,  Joeri Onderwater, Berend Verdoes,  Marouane el Idrissi,  Ayoub Houari,  Axel Pison,  Rob van der Plaat,  Ferry Kort,  Kris Menken,  Lars Verlaan,  Tim van der Voort.

Foto’s: J.P. Kranenburg