HomeZaterdagDerde klasseFC Rijnland in spektakelstuk langs Bernardus

FC Rijnland in spektakelstuk langs Bernardus

-

Derde klasse A (zondag)- In een waar doelpuntenfestijn heeft FC Rijnland drie belangrijke punten bijgeschreven waardoor enige aansluiting met de koplopers behouden blijft. Na een ruststand van 2-1 voor Bernardus en zelfs een 3-1 achterstand rechtte FC Rijnland de rug en wist het met gewaagd powervoetbal de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken en de kostbare punten mee terug te nemen naar De Mors (4-5).

In de bespiegelingen vooraf gaf de bevlogen interim-trainer Ronald Mink aan dat na het debacle tegen ASC (7-0 nederlaag) plezier en vertrouwen de sleutelwoorden zijn voor het halen van de broodnodige punten. Dat moest dan maar op de slotspeeldag gebeuren uitgerekend op het veld waar Mink drieënhalf jaar geleden als trainer van Rijnland 1 afscheid nam. ,,Nu drie punten halen en dan zien we in de winterstop wel of en door wie de recentelijk opgestapte hoofdtrainer Paul Pikaar wordt opgevolgd. Tegen Bernardus volle bak alles geven en vooral plezier uitstralen.”

Vanaf het eerste fluitsignaal was het FC Rijnland dat het spel maakte, iets wat Bernardus niet erg vond aangezien zij vanuit een gesloten organisatie geduldig wachtten op foutjes aan Leidse zijde en van daaruit in de omschakeling gevaarlijk wilde worden. Al na een minuutje of vijf werd de tactiek van scheidend trainer Marcel Vondeling (hij vertrekt aan het eind van het seizoen naar DOSR) beloond. In een omschakelmoment kwam de bal bij Stef Schinagl terecht die de bal prima opende op Kevin Kersseboom. Met een prima voorzet wist hij goalgetter Alex Iliopoulos te vinden (1-0).

Dit betekende natuurlijk een tegenslag voor het geplaagde FC Rijnland. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen ASC bleven de bezoekers knokken voor elke bal en bleef het optisch veldoverwicht in Leidse handen. De eerste helft was voetballend gezien vooral slordig waarbij beide ploegen over en weer leden aan onnodig balverlies. Hierdoor werden aan weerszijden weinig tot geen uitgespeelde kansen gecreëerd. Vlak voor rust ging het hopeloos mis voor de Leidse formatie. Keeper Jeffery Smeele schoof de bal in de voeten van Schinagl die ‘dank je wel’ zei en de bal breed legde op zijn maatje in de spits Iliopoulos. Voor hem was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te schuiven (2-0).

Een dreun van jewelste op een cruciaal moment voor de toch al aangeslagen Rijnlanders. Het was ook tegen de verhouding in: circa  70% balbezit voor FC Rijnland en dan toch 2-0 achter staan. FC Rijnland sloeg echter vrijwel direct terug: Boudewijn Kamphues speelde de bal uit een scrimmage goed vrij en schoof het leer middels  een geplaatst schot de bal achter doelman Devlin Harkes. Dankzij deze aansluitingstreffer zo vlak voor rust zal de thee in ieder geval iets minder bitter voor de Leidse formatie hebben gesmaakt.

Wie dacht dat FC Rijnland na rust extra gas zou geven zou (voorlopig) bedrogen uitkomen. Al snel passeerde Iliopoulos met een bekeken boogbal keeper Smeele, 3-1. In de minuten daarop werden de ruimtes groter en had Bernardus met kansen voor Iliopoulos en Schinagl de genadeslag kunnen uitdelen. Dit gebeurde niet en zo bleef FC Rijnland in de wedstrijd. Na een uur spelen greep coach Mink in, en wisselde verdediger David Mink en bracht aanvallende middenvelder Trogillio Pinas in. Door deze wissel gingen de Leidenaren met vier spitsen spelen en werd besloten over het hele veld 1 op 1 te gaan spelen. Achteraf gezien een prima beslissing.

Geholpen door een snelle aansluitingstreffer (doelpunt Mike Filipppo) herpakte FC Rijnland zich verder en zette Bernardus volledig vast op eigen helft. Niet veel later was het andermaal Filippo die trefzeker was en de 3-3 aantekende. Een vermakelijk voetbalschouwspel ontspon zich met kansen over en weer. Zo was Bernardus speler Jasper van der Haven dicht bij wederom een voorsprong voor Bernardus, Smeele  maakte zijn gemaakte fout in een 1 op 1 situatie meer dan goed en behoedde zijn ploeg voor een nieuwe achterstand. Kort daarop bracht de sterk spelende Kamphues de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding.

Het voetbalspektakel was nog niet ten einde. FC Rijnland nam wat gas terug en gaf Bernardus het gevoel dat er toch nog wat te halen was. Over het hele veld werden stevige duels uitgevochten en kon het muntje nog alle kanten op rollen. In de slotfase maakte Rob van Noort de bevrijdende treffer (3-5) en kon groen en geel opgelucht adem halen en drie belangrijke punten bijschrijven. Dat was tenminste het idee aan Leidse zijde. Illiopoulos dacht daar net even anders over en bracht met zijn vierde treffer van deze wedstrijd de spanning terug (4-5). Een zenuwachtige Mink drentelde voor zijn dug-out van links naar recht en spoorde zijn team aan fel in de duels blijven. Na de nodige extra tijd floot de scheidsrechter voor het einde en vlogen de spelers van FC Rijnland elkaar in de armen. Na een hectische en moeilijke periode pakte Rijnland eindelijk weer eens de volle winst.

Aanvoerder Wim de Bolster toonde zich een blij man en vond de overwinning meer dan verdiend. ,,Tachtig procent balbezit hebben en dan toch achter staan is zuur. Ondanks de achterstand speelden we niet slecht. In de rust hebben we afgesproken nog steviger de duels aan te gaan. Lekker om met drie punten het kerstreces in te gaan.”

Opstelling Bernardus: Harkes, Wesseling, De Groot, Van der Werff, Van der Zon (75. Pijnacker), Vermeulen (66. Oudshoorn), Van den Haven, Van der Heiden, Iliopoulos, Schinagl, Kersseboom (68. Baars).

Opstelling FC Rijnland: Smeele, Van Noort, Daaf Mink (58. Pinas), Heemskerk,  Luiten,  Maaskant (82. Distelvelt), Olivier, Ronald Mink, Kamphues, De Bolster, Filippo.