HomeZaterdagDerde klasseSJZ speelt knap gelijk bij koploper Nicolaas Boys

SJZ speelt knap gelijk bij koploper Nicolaas Boys

-

Derde klasse A (zondag)- Op een zwaar en moeilijk bespeelbaar veld vond in Nieuwveen de wedstrijd Nicolaas Boys-SJZ plaats tussen de koploper en de in moeilijke tijden verkerende Zoeterwoudenaren. Op de valreep van de eerste seizoenshelft mocht de ploeg van Ludo Pistorius een (onverwacht) punt bij laten schrijven (2-2).

Daar waar SJZ startte in een klassieke 1:4:3:3 formatie, begon Nicolaas Boys in een 1:4:4:2 formatie waarbij het middenveld soms in een ruit stond maar ook soms in twee blokken van twee. Het was dan ook even zoeken voor de formatie van trainer Pistorius na het eerste fluitsignaal. SJZ moest alle zeilen bijzetten om niet direct in zwaar in de problemen te komen tegen de gedreven spelende Nieuwveners.

Toch wist SJZ wel degelijk gevaarlijk te worden door bij vlagen scherp te counteren waarbij ze net niet tot scoren kwamen. De eerste kans was voor spits Jim Janmaat van de Boys die met een scherpe steekpass werd gelanceerd door de ingeschoven laatste man Luuk van Veen. Zijn stiftje over de naar de grond gaande goalie Niels van Diemen werd ternauwernood van de lijn gehaald door de meegelopen Dave Plooy. In de volgende minuten was SJZ ineens weer dreigend voor doelman Tim Stouten waarbij een goed schot van Hans Coret net niet tot doelpunt werd gepromoveerd.

Coret was dit keer door trainer Pistorius in de spits geposteerd als aanspeelpunt met kort erachter de balvaardige Caleb van der Helm. Op links hield de actieve Daan Hoogbruin met een aantal aardige individuele acties rechtsback Rik Verkerk flink bezig. Na het stroeve begin kwam SJZ  beter in de wedstrijd en kon het meer weerstand bieden. Bij een prima aanval werd Griffioen gelanceerd door Van der Helm en hij kon vanaf de rechterkant in één keer richting het doel van Nicolaas Boys opstomen. Zijn lage schuiver werd met de voet gepareerd door Stouten en kwam bij Hoogbruin uit. Die kapte handig zijn tegenstander uit en passeerde met links de doelman. Hij had buiten Luuk van Veen gerekend, die kopte de bal uit de doelmond dus kwam er geen 0-1 op het scorebord.

Zoals zo vaak viel het eerste doelpunt aan de andere kant. De actieve en behendige Jim Janmaat week uit naar de linkervleugel, draaide handig weg naar zijn rechtervoet en liet een perfect aangesneden voorzet vertrekken richting het Zoeterwoudse doel. Daar dook zijn medespits Menno Moerdijk op die de bal keurig in de verre hoek achter goalie Van Diemen liet landen met de 1-0 tot gevolg. Een tikkie voor SJZ. De Zoeterwoudenaren gingen echter niet bij de pakken neerzitten, maar trokken ten aanval. Slordige momenten  leverden echter direct dreiging op door de snelle omschakeling van de Nieuwveners. Toch wist SJZ voor de rust nog op 1-1 te komen, een aanval over rechts belandde uiteindelijk, randje 16 meter, voor het chocoladebeen van de normaal stijf links zijnde good old Stefan Sleijser, die met een vervelend rollertje dwars door de spelersmeute heen het net vond. De bal zal waarschijnlijk te laat gezien zijn door doelman Stouten want het leek een houdbare bal. Op slag van rust kwam die zelfde Sleijser net een teenlengte te kort om na een goedlopende aanval voor de 1-2 te zorgen.

Direct na de rust pakte SJZ de draad weer op en kreeg Hoogbruin een goede kans, maar zijn lage schuiver was een makkelijke prooi voor Stouten. Niet veel later zag de slimme en van een langdurige blessure teruggekeerde Peter Wansink doelman Stouten te ver voor zijn goal staan. Zijn lob ging net over de lat, tot opluchting van heel Nieuwveen. SJZ probeerde steeds meer druk te geven op de achterhoede van Nicolaas Boys en de opbouw te verstoren. Een aantal keren kon de thuisploeg zich vrij gemakkelijk onder die druk uitspelen omdat zowel de spitsen als de middenvelders van SJZ te laat doorsloten en er daardoor ruimte was om in te dribbelen dan wel het volgende station in te spelen. Uit een van die aanvallen speelde Moerman zich knap vrij en loste een goed schot dat maar net door Van Diemen met de voet werd gekeerd.

Nog geen minuut na die cruciale redding van zijn doelman, pakte Hoogbruin de bal af rond de 16-meter en stond direct oog in oog met doelman Stouten, uiterst kalm schoof de technische speler de 1-2 tegen het netje. Voor de neutrale toeschouwer was het een terechte stand.

De treffer was voor Nicolaas Boys het sein om de bakens te verzetten en nog meer energie in de wedstrijd te stoppen. De stellingen werden verlaten en daarmee ook de posities. Daardoor ontstond een steeds lastiger te ontrafelen formatie. Bij de thuisploeg zag je veel lopende mensen die ook diepte kozen waardoor SJZ terug gedrongen werd op eigen helft en er steeds minder uit kon komen.

Een doelpunt bleef dan ook niet uit. Joost Verkerk zette een goede actie in op de linkerflank, speelde Jim Janmaat aan in het strafschopgebied van SJZ. Daar waar Verkerk rekende op een kaats van Janmaat, draaide de speler ineens open en verraste vriend en vijand met een lage schuiver in de korte hoek, 2-2. Nicolaas Boys zette nog eens aan en creëerde de nodige kansen. SJZ wankelde, maar viel niet om. Pistorius bracht de boomlange Tom van Klink voor Caleb van der Helm in en SJZ ging wat opportunistischer spelen. Een uitstekende actie van Sleijser op de linkerflank werd besloten met een prima voorzet op het hoofd van diezelfde Van Klink die echter naast kopte. Zo  eindigde de wedstrijd in een 2-2 uitslag die gezien het spelbeeld terecht was.

Dave Plooy was opgelucht dat het punt was binnen gehaald: ,,Omdat SJZ het met name in de tweede helft erg moeilijk had gehad. Door de vele lopende en van positie wisselende spelers van Nicolaas Boys werd de situatie wat onoverzichtelijk. De onderlinge communicatie bij ons liet te wensen over en zo ontstonden er kansen voor Nicolaas Boys. Ik ben wel heel blij dat we vandaag als een hecht team hebben geopereerd en keihard hebben gewerkt. Dat is ook de winst van vandaag.”

Opstelling SJZ: Van Diemen, Hulsbos, De Goede, Versteegen, Plooy, Wansink, Sleijser, Van der Helm (Van Klink), Griffioen, Coret (Henzing), Hoogbruin.

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar (Nicolaas Boys)