donderdag, april 18, 2024
HomeZaterdagDerde klasseWarmunda doet eindelijk weer wat ze goed konden… winnen

Warmunda doet eindelijk weer wat ze goed konden… winnen

-

Derde klasse A (zondag)-,,Eindelijk gerechtigheid zeg, wat hebben we hier lang op moeten wachten en dan nog drie doelpunten ook in één potje. We zijn dit eerste seizoen in deze derde klasse zeker niet verwend met doelpunten. Het was in vele wedstrijden ‘net niet’, waar het er wel in zat. Maar ja, langdurig geblesseerden, vakanties, noem het maar op. Je hebt het als trainer er maar mee te doen. En het is een klasbak hoor, die Campfens, ben blij dat die er volgend jaar ook nog is. En dat de 3-2 diep in blessuretijd werd gescoord na een cadeautje van de scheids, een onterechte strafschop, het zei zo. Onze Dennis Kramer zei het al in een interview op jullie voetbalwebsite ‘we moeten anders gewoon op een stiekeme manier winnen’”, aldus de opgetogen zeventigplusser die het blauwwitte bloed ruimschoots door de aderen voelde lopen.

Waar Warmunda vorige week zichzelf na een kwartiertje uit bij Voorschoten’97 al kansloos uit de wedstrijd had gespeeld was de tegenstander van zondagmiddag op sportpark Het Overbos in Warmond, Stompwijk’92, in een flow na de 9-0 thuiszege op Nicolaas Boys. Warmunda nam hierdoor een dertiende plek in met 13 uit 15 waar Stompwijk’92 op de zevende plek stond met 22 uit 15. Opvallend is het enorme verschil in scorend vermogen van beide ploegen. Kramer: ,,Op de training vliegen ze er in, nu moet dat ook maar eens in de wedstrijden te zien zijn.”

Met MMO op de veertiende en laatste plek met zes punten achterstand op Warmunda, en wetende dat er maar één club degradeert, lijkt er nog niet veel aan de hand voor de promovendus van vorig seizoen. De plekken twaalf en dertien betekenen nacompetitie, maar daar wil Warmunda zeker niet bij horen. Met nog elf wedstrijden te gaan zijn er zeker nog vele mogelijkheden wetende dat ASC met 14 punten, Kickers’69 met 15 punten en WVC met 18 punten nog in de directe nabijheid verkeren. En als in 2017 trainer Alan Campfens het lukt om de ploeg weer dat te laten doen wat ze eerder 28 wedstrijden konden, ongeslagen zijn, dan is plek zeven op de ranglijst ook nog realistisch. Want in deze derde klasse A op zondag blijkt wekelijks dat elke ploeg van de ander punten kan pakken.

Deze inhaalwedstrijd werd er weer zo eentje waar uw verslaggever veel meer over het gebeuren om de wedstrijd heen kon vertellen dan wat de negentig voetbalminuten te bieden hadden. Zo was er bij de thuisploeg het verhaal van de doelmannen. Arthur van Dam was met vakantie en zijn invaller uit het tweede, Michael Christen, was na de 0-0 tegen Nicolaas Boys 5 februari geblesseerd geraakt. Toen heeft Dennis Keikens zich via via bij de vereniging gemeld en vandaag stond hij voor het eerst op eigen heilige grond tussen de palen. Heerlijk om zo’n verhaal vooraf in de bestuurskamer te mogen horen waaruit blijkt dat op dit niveau je als trainer voortdurend ook zeer creatief moet kunnen handelen.

Maar Campfens kon ook weer twee jonge vaste krachten van het o zo succesvolle vorige seizoen begroeten, te weten de lange centrumspits Nick Smith en de rappe linksbuiten Niels Dijkstra voor wiens acties Warmunda-supporters graag negentig minuten in de kou en regen langs de lijn willen staan. De eerste was na zijn invalbeurt tegen Voorschoten’97 nu toe aan zijn eerste basisplaats waar de tweede na een heerlijke wereldreis van vele maanden (in welk land heeft hij niet bij aankomst de grond mogen kussen?) direct in de basis werd opgenomen. Maar routinier Kramer ontbrak ook deze wedstrijd door een slepende blessure en men vreesde dat hij de tweede competitiehelft niet meer speelklaar zou zijn. Ook Stompwijk’92-trainer Erik van Manen had te maken met een vette tegenvaller. Zijn topscorer Enrico Geus, met dertien doelpunten, was vanwege vakantie afwezig. Maar met Nick Ammerlaan met zeven- en Toby van Marwijk met zes doelpunten had Van Manen nog wel genoeg power in de frontlinie. En dan wetende dat Vasco Esman, topscorer van Warmunda met vijf doelpunten, op de reservebank startte.

Dat er veel gebeurt en verandert in een voetbalseizoen blijkt zeker uit de vergelijking met de selecties bij de uitwedstrijd tegen Stompwijk’92 op 4 september 2016, de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Waar Stompwijk’92 nu nog acht spelers in de basis binnen de lijnen kon brengen, was het bij Warmunda met vijf spelers aanmerkelijk minder stabiel. Maar in die wedstrijd pakte Warmunda wel uit met een 3-4 zege. Dat Campfens wekelijks moet roeien met de riemen die hij heeft, blijkt uit het feit dat in vergelijking met de basisopstelling vorige week tegen Voorschoten’97 er vanmiddag nog maar zeven dezelfde namen in de basis stonden. En ook zijn dug-out was met drie wisselspelers niet erg druk bezet.

De 75, over het algemeen oudere, supporters gingen er om 14.00 uur bij de aftrap eens goed voor staan langs het hek. Zou het deze keer wel lukken, gezien ook de eerdere uitzege bij Stompwijk’92? Waar de jongere garde in de kantine in theateropstelling en masse de wedstrijd in de Kuip volgde vanaf een groot beeldscherm trotseerden de supporters met aanmerkelijk meer jaarringen de zeikerige regen en de opkruipende kou. En ze werden bijna op hun wenken bediend, ware het niet dat hun linksbuiten Dijkstra in de 8e minuut uit een mooie voorzet vanaf twaalf meter slap de bal links naast het doel deponeerde.

De thuisploeg legde het betere spel op de grasmat waar het bij Stompwijk’92 duidelijk was dat men topscorer Geus ook als vast aanspeelpunt node miste. Een hoekschop die in de 16e minuut direct op de zijkant van de paal belandde, een minuut later een prachtige inzet van de prima ballende Chafik Belmamoune die doelman Jordi Bennis noopte tot een katachtige reactie…zouden het de voorbodes worden van een hele mooie Warmunda-middag? Maar de blauwwitte supporters kwamen bedrogen uit, ook nog diverse andere kleinere kansen konden de supportershanden niet verticaal richting hemel laten gaan. Stompwijk was er in geslaagd om tot de 35e minuut nog geen enkele keer gevaarlijk te zijn geweest in de zestien.

Toen was er hun counter, na een verdedigende mindere actie van Bilal el Kourami, opgezet door Ammerlaan die de bal op rechts bij de lange spits Rick Luiten bezorgde. Waar iedereen dacht dat hij zelf zijn eerste goede actie zou gaan maken, een schot op het doel van invaller doelman Keikes, besloot hij de bal op links af te geven naar de vrijelijk opgestoomde Van Marwijk. Maar Luiten had buiten de waard gerekend, en dat was in dit geval Warmunda-verdediger en -aanvoerder Steven de Taeye. Hij kon niets anders doen dan de hard voorgezette bal zijn eigen doel in te lopen, 0-1. De Warmunda-supporter: ,,Hoe is het mogelijk zeg? Gaan we dan weer de kuikenbak in? Niet te geloven zeg, die gasten hebben met deze actie pas voor het eerst onze volle kantine van dichterbij gezien.”

Ondanks het luidkeels positieve coachen van Campfens, wat hij gedurende de gehele wedstrijd deed, veranderde er niets aan deze stand tot de rust. Ook Smith en Dijkstra konden het verschil niet maken waar Belmamoune bij de thuisploeg wel voor de meeste dreiging zorgde. In de rust waren in de bestuurskamer alle blikken gericht op Tim van Bentem, de pupil van de week. Hij werd verblijd met een speciaal voetbalshirt, een leren bal met handtekeningen van alle selectiespelers en vooral veel aandacht van aanwezige bestuursleden en natuurlijk uw verslaggever. Zou zijn voorspeling van een 2-0 winst voor Warmunda nog enigszins uitkomen met een winstpartij voor de gastheer?

Trainer Van Manen had in de 46e minuut de geblesseerde Ammerlaan moeten vervangen door de veertigjarige Martijn Droog. Maurice Luchtigheid mocht hierdoor de aanvoerdersband overnemen en hij ging zeker deze tweede helft zichtbaar voorop in de strijd om het middenveld. Maar de supporters hadden nog nauwelijks hun eigen vierkante meter langs het hek ingenomen of Belmamoune had de gelijkmaker met een fraai schot na een straffe voorzet van Dijkstra al achter Bennis laten belanden, 1-1. Drie minuten later was het bijna 2-1, ware het niet dat een rare kluts net op de doellijn door Bennis klem werd gepakt op een wijze waar PSV-doelman Jeroen Zoet trots op zou zijn geweest.

In de 53e minuut werd iedereen binnen en buiten de lijnen opgeschrikt door de kreet van Smith. Na een ongelukkige botsing met de tegenstander had hij zoveel pijn aan zijn knie dat hij zelfs met de brancard van het veld moest worden gedragen. De achttienjarige Jasper Kortekaas, vorige week nog gestart als basisspeler, kwam hem vervangen. Het was deze tweede helft Warmunda dat gesterkt door de rappe gelijkmaker bleef jagen op de winst. ,,Let op, vanmiddag gaat het dan eindelijk gebeuren. Het is niet de vraag of die tweede goal komt, maar wel in welke minuut”, aldus de trouwe Warmunda-supporter. Het hing ook echt in de lucht, net als al die regendruppels. Belmamoune werd in de 59e minuut in de zestien bij de achterlijn aangetikt, maar scheidsrechter Durgunsu wuifde elke claim voor een strafschop weg. Even later zag de negentienjarige Roy Komen zijn kopbal op de paal uiteenspatten.

Van Manen besloot Luiten, die niet veel Warmondse potjes had kunnen breken, in de 62e minuut te wisselen voor de rappe Mitchell Jacobs. En zo zachtjes aan nam, mede door deze prima aanvallende wissel, Stompwijk’92 het voetbalheft in eigen handen. Zo was het zeven minuten later dat Van Marwijk met een strak schot vanaf zestien meter links in de korte hoek zijn zevende doelpunt alweer van dit seizoen kon noteren, 1-2. Campfens greep direct in en wisselde de moegestreden Dijkstra in voor zijn topscorer Esman. Waarop Van Manen reageerde door de ervaren dertiger Rob de Jong in te brengen voor Yorick van Benten. Zou het nog gaan spoken in Warmond die laatste twintig minuten? Aan Campfens zou het zeker niet liggen, hij bleef zijn manschappen stimuleren vanuit zijn coachvakje.

Met nog tien minuten zuivere speeltijd te gaan zag iedereen de inzet van Komen al als gelijkmaker, maar de bal ging snoeihard hoog in het zijnet. Een voorbode van toch nog een mooi slot? De immer dynamische Vincent Solleveld stoomde weer op en kreeg na een combinatie met Esman de bal terug  in de zestien. Daar tikte hij de gelijkmaker mooi tegen de touwen, 2-2. Het dak ging eraf in Warmond. Zou het nog lukken, wetende dat blessures en wissels vast voor een vijf minuten extra speeltijd moesten zorgen? Campfens zette direct Nick Arnst, vorige week nog basisspeler, in voor de prima spelende Michael Wijsman.

Belmamoune had zich in deze carnavalsdagen in Warmond en de rest van voetballend Nederland onsterfelijk kunnen maken als zijn Van Basten-achtige omhaal net voor het einde van de negentig minuten wel in het doel was verdwenen. Maar ook Stompwijk’92 bleef loeren op de winst en hield consequent drie spelers voorin. Het was invaller Jacobs die een prima schot door doelman Keikes resoluut met een gestrekt been gekeerd zag worden. Deze voetbalfase liet zien waarom het voetbal in deze derde klasse zo ongelofelijk gaaf is. Het biedt alles waarvoor je als supporter graag kou en regen trotseert.

Het toetje volgde in de slotminuut van de extra tijd. Een hoge voorzet voor het Stompwijk’92-doel werd klemvast gepakt door de hoog opspringende Bennis. Een Warmunda-aanvaller sprong ook mee in een alles of niets poging om de bal te bemachtigen. Ze raakten elkaar, een fluitsignaal en iedereen dacht aan een aanvallende fout. Maar de scheidsrechter wees naar de strafschopstip tot verbazing van alle spelers, supporters en technische begeleiders. De ervaren Solleveld pakte zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal in de linkerhoek binnen waar Bennis deze nog bijna kon keren, 3-2 en Sollevelds derde treffer dit seizoen. ,,Man, man, man wat een wedstrijd. Nu kan ik zo helemaal gelukkig thuis de polonaise van het carnavalsgeweld in”, aldus de supporter.

Er zal zeker nog lang over deze laatste actie worden nagesproken. Met deze winst klom Warmunda naar de elfde plek met 16 uit 16 (19-34), waar hekkensluiter MMO thuis dik verloor en concurrenten ASC en Nicolaas Boys doelpuntloos gelijkspeelden. Komende zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Kickers’69.. De Leimuidenaren speelden 18 september 2016 Warmunda met 4-1 helemaal van de mat zoals Kramer hier eerder meldde. Dat was ook hun eerste nederlaag na 28 wedstrijden ongeslagen te zijn geweest. En van wie hadden ze daarvoor het laatste verloren op 20 september 2015? Juist… Kickers’69 met 1-5 thuis. Dat belooft een mooie pot te worden. Stompwijk’92 gaat komende zondag naar v.v. SJZ voor de derby waar er eerder op 18 september 2016 thuis met 3-1 een stevige zege werd behaald. Dat belooft al met al weer een hele mooie voetbalzondag te worden in deze derde klasse A. Uw verslaggever heeft zijn potlood al geslepen en is er helemaal klaar voor.

Warmunda – Stompwijk 3-2 (0-1). 35. De Taeye (e.d.) 0-1, 46. Belmamoune 1-1, 69. T. van Marwijk 1-2, 84. Solleveld 2-2 en 90.+5. Solleveld 3-2. Scheidsrechter: Y Durgunsu. Toeschouwers: 75.

Warmunda: Keikes, De Taeye, Solleveld, El Kourami, Wijsman (85. Arnst), Kest, Winkelman, Smith (53. Kortekaas), Komen, Belmamoune en Dijkstra (69. Esman).

Stompwijk’92: Bennis, Van der Arend, Van den Bosch, Van Rijn, D. van Marwijk, Van Benten (70. De Jong), Ammerlaan (46. Droog), Van der Linden, Luiten (62. Jacobs), Luchtigheid en T. van Marwijk.