HomeZaterdagDerde klasseZwammerdam speelt zichzelf uit de wedstrijd tegen Schoonhoven

Zwammerdam speelt zichzelf uit de wedstrijd tegen Schoonhoven

-

Derde klasse A (zaterdag) – ,,Voor de oorzaak van deze onnodige nederlaag moeten we echt alleen maar naar onszelf kijken. Want hoe geconcentreerd begin je zo’n pot voetbal als de bal al na dertig seconden in mijn doel ligt? We voetballen moeilijker tegen ploegen die hoog druk gaan zetten zoals de thuisploeg Schoonhoven. We kwamen er voetballend weer niet echt uit, benutten ook de verschillende doelkansen niet en dan verlaat je zeer terecht met een baalgevoel en een 3-2 nederlaag sportpark ‘Het Hofland’. Komende week op de training maar eens herpakken om  zaterdag thuis tegen hekkensluiter Zevenhoven uit te halen”, aldus Zwammerdam-doelman Wouter van Valen.

Gedurende de herstelperiode van zijn blessure werd hij zeer goed vervangen door de zeventienjarige Emiel Samsom. Van Valen en zijn ploeggenoten keken zeker uit naar deze eerste competitiewedstrijd in de tweede seizoenshelft. Thuis was er nog met 4-2 gewonnen van Schoonhoven en met twee goede oefenwedstrijden achter de rug had iedereen er weer zin in. Op 14 januari werd er geoefend op de schitterende accommodatie van Kethel Spaland, laatste in de tweede klasse C, en een week later thuis tegen Alphia, zesde in de vierde klasse C, waar Kenny Blanken voor de enige treffer van deze wedstrijd zorgde. Van Valen: ,, Bij dat eerste doelpunt vandaag was er bij ons echt geen concentratie en zeker geen inzet. En ook de beleving kwam bij ons vandaag niet in ons voetbalwoordenboek voor. Zo scoorde de thuisploeg rond de twintigste minuut met een fraaie kopstoot zelfs de 2-0. Natuurlijk kunnen we met alle Dammenaren het kleine veld de schuld geven, maar dat weet je als je begint. Daar moet je je dan maar op instellen. Toch kwam er na die 2-0 wat meer ruimte voor ons, waardoor we ietwat beter in ons ritme konden komen. Er was dus nog hoop!”

Die goede periode van de groenwitten mondde uit in een prachtig doelpunt  vlak voor rust van Blanken, zijn vijfde alweer, die gelijk Geoff Hurst in de verlenging van de W.K.-finale Engeland – Duitsland van 1966 de 3-2 voor de thuisploeg verzorgde door de bal keihard onderkant lat al dan niet over de doellijn te zien verdwijnen. Deze Wembley-goal werd toen goedgekeurd door grensrechter Bahramov. In Schoonhoven was het de scheidsrechter zelf die resoluut naar het midden wees tot consternatie van iedereen die de blauwwitten een warm hart toedroeg. Van Valen nog eens: ,,De spelers van Schoonhoven protesteerden natuurlijk, maar gingen er verder goed mee om. Maar na het rustsignaal kreeg de scheids van thuissupporters, supporters wil ik het eigenlijk niet eens noemen, zoveel negatieve woorden naar zijn hoofd geslingerd dat de afweging werd gemaakt om te staken. Belachelijk dat dit gebeurt, die man fluit toch ook maar voor zijn lol.” De doelman is hier oprecht verontwaardigd over.

Hoe zou de ‘Damme’ uit de kleedkamer komen? Wat hadden ze geleerd van die eerste 45 minuten? Kon trainer Rob de Lange, die in de winterstop had getekend voor een vijfde seizoen, de voetbalpassie erin krijgen bij zijn spelers? Wat er in de thee heeft gezeten is onbekend, maar na amper vijf minuten spelen lag de bal alweer achter Van Valen, 3-1. Er werd achterin weer slap verdedigd waardoor een schot vanaf zestien meter het doel trof. De doelman: ,,Ik schoot de ballen in die fase meer ver naar voren om druk voorin te zetten. Gaaf dat Koen Woudenberg twintig minuutjes voor tijd de 3-2 voor ons liet aantekenen (zijn derde dit seizoen, red.). Man, wat een kansen kregen we tot zelfs in de allerlaatste minuut toen invaller Reier Peters zijn inzet van de lijn gehaald zag worden. Balen natuurlijk deze onnodige 3-2 nederlaag, maar we moeten puur naar onszelf kijken.”

De thuisploeg gaf Zwammerdam in negentig minuten een praktisch college in efficiënt afmaken want vier kansen voor hen leverde drie doelpunten op. De uitploeg liet naast de twee doelpunten zeven levensgrote kansen onbenut (Woudenberg, Lars Kremer, Peters en zelfs vier keer Blanken). Zonder de langdurig geblesseerden Kevin Bergshoeff en Kevin de Ruiter zijn er zaterdag 5 februari op sportpark ‘Spoorlaan’ nieuwe kansen tegen Zevenhoven. Deze ploeg neemt nog steviger de laatste plaats in met vier uit veertien na de 0-2 nederlaag tegen Floreant. Zwammerdam blijft zesde met 22 uit veertien (39-33). Als het vizier van topscorer Bryan van Delft, elf doelpunten tot op heden, weer de volgende wedstrijd op scherp staat dan moet de eerste stap naar een hogere plek op de ranglijst kunnen worden gezet. Nummer vijf Nieuwkoop hielp een handje mee door gelijk te spelen en nummer drie BSC’68 bleef vandaag met nul punten achter. Voor Van Valen was het in ieder geval weer een mooi moment, ondanks de nederlaag, om na een slepende blessure weer het Zwammerdam-doel te kunnen verdedigen. ,,We gaan ervoor de komende week op de training”, sprak de doelman resoluut.

v.v. Schoonhoven – v.v. Zwammerdam 3-2 (2-1). 1. Schoonhoven 1-0, 22. Schoonhoven 2-0, 45. Blanken 2-1, 49. Schoonhoven 3-1,  70. Woudenberg 3-2.

Opstelling v.v. Zwammerdam: Van Valen, De Bruin, Van Asselt, Van Dorp, Jansze, Schmand, Blanken, Woudenberg, J. Bons (80. Peters),Van Delft en L. Kremer.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters