HomeVijfde klasseFootball FactoryFootball Factory sluit goed af in China

Football Factory sluit goed af in China

-

Football Factory Goes China

De studenten van Football Factory streden in Bejing met 11 andere studentenvoetbalteams (o.a. Cambrigde, Oxford, Melbourne, Tsinghua, Hong Kong) om de World Elite University Trophy. Na twee verliespartijen wist de universiteitsploeg het toernooi af te sluiten met twee prima overwinningen en mooie ervaringen rijker. Hieronder de wedstrijdverslagen van de wedstrijden tegen de University of South California en Hong Kong University.

LVV Football Factory – University of South California

Na twee verliespartijen waren de Factorians vastberaden om haar eerste winstpunten te behalen op het World Elite University Toernooi. Onder leiding van captain Martijn van den Akker betraden de heren zichtbaar strijdlustig het veld. Door de verzengende hitte begon Factory in een wat defensievere opstelling. Nadat het in de eerste twee wedstrijden nog een beetje aftasten was, werd in deze wedstrijd duidelijk dat de organisatie steeds beter stond. De Amerikanen wisten niet waar ze met de bal naartoe moesten omdat Factory vanaf het begin de ruimtes klein hield. Dit resulteerde in de 1e helft in een duidelijk overwicht voor de Leidse studenten. Na een minuut of vijftien leken ze dan ook op een verdiende 1-0 voorsprong te komen toen Gary Person na een individuele actie alleen op de keeper af ging. Jammer genoeg eindigde zijn poging op de binnenkant van de paal. Verschillende kansen later was het na een half uur dit maal wel raak: uit een corner van Brain Thong kon Ivan Chalovsky, die nooit eerder met het hoofd scoorde voor de Factorians, inkoppen bij de tweede paal. De Belgische keeper van de University of South California (USC) was kansloos.

In de tweede helft raakten de Leidse studenten wat vermoeid en USC kreeg meer en meer balbezit. In de 65ste minuut brak een van de spitsen van de Amerikanen door de Leidse defensie, diens voorzet legde de bal op een presenteerblaadje voor zijn collega spits, die koelbloedig binnen schoot. De scheidsrechter floot echter voor buitenspel, waardoor de stand 1-0 bleef. Het was zaak voor de Factorians om de defensie goed dicht te houden. Thijs de Jong werd ingebracht als laatste man, om de defensie verder dicht te metselen en met resultaat. Ondanks dat USC de tweede helft meer balbezit en het betere van het spel had, was er slechts dreiging tot de 16 meter en resulteerde dit niet tot kansen waardoor de Factorians met strijdlust en hard werken haar eerste internationale wedstrijd winnend afsloot. 1-0.

LVV Football Factory – Hong Kong University

De Leidse studenten mochten twee dagen na de 1-0 overwinning op USC wederom aantreden. Dit deden ze met veel vertrouwen. Het doel was om met zes punten uit Beijing te vertrekken. Hong Kong University was de tegenstander, die wel gewend is om zulke tropische weersomstandigheden te voetballen. Een ding was zeker, dit was de allerwarmste dag in Beijing, waarbij het kwik tot boven de 40 graden steeg, met een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 96%. De tactiek bleef derhalve hetzelfde. De Factorians lieten de bal lekker rond gaan. Hier en daar sloop er wat onnauwkeurigheid in door de warmte, waardoor de eerste echte grote kans voor de mannen uit Hong Kong was, maar de IJslandse doelman Axel Helgi wist het afstandsschot van de spits uit de kruising te tikken. De Leidse studenten bleven voor elkaar strijden. In de 20ste minuut brak Thijs de Jong door aan de rechterkant, waarna een puntgave voorzet voor voeten van de inlopende Gary Person belandde, die hem met de binnenkant van de voet kon binnentikken: 1-0.

In de tweede helft kwam de Factoriaanse machine pas echt op stoom onder leiding van trainer Gregory Limon. Er werd bij vlagen heel aardig gecombineerd en het was daarom niet lang wachten op de 2-0. Francisco Corte Real die de tweede helft op het middenveld ging voetballen, zorgde ervoor dat Gary Person 1-op-1 kwam met de keeper. De aanvaller van de universiteitsploeg bleef rustig, zette de keeper op het verkeerde been en kon de bal in de korte hoek binnen tikken. De mannen van Hong Kong kregen geen kansen meer en raakten meer en meer vermoeid, terwijl de Leidse studenten door bleven borduren en de score uitbreidde naar 3-0 door een individuele actie van Brian Thong op aangeven van Francisco Corte Real, die met kappen en draaien drie man, inclusief de keeper het bos instuurde.
In de 80ste minuut werd Thijs de Jong gelanceerd die het mooiste doelpunt van de middag op zijn rekening nam. Een steekpass van Corte Real bracht hem in stelling om de bal in de kruising te vuren, waarna ook hij met een goed gevoel het toernooi kon afsluiten. Een 4-0 overwinning op een scorebord na 90 minuten in de extreme hitte van Beijing, waardoor de Factorianen met 6 punten uit 4 duels en een doelsaldo van 6-8 een goed gevoel heeft overgehouden op een nieuw seizoen in de Vierde Klasse.