Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Promotie VV Leiden naar derde klasse in ruim 180 minuten gerealiseerd

Den gapender eter artikel
Geco artikelbanner

Nacompetitie (derde/vierde klasse)- Na het laatste fluitsignaal van de strak en zeer goed leidende scheidsrechter Sahan waren het de Leidse wangen van spelers, technische staf en de vele meegereisde Leidse supporters naar sportpark Floreant in Boskoop die blij geteisterd werden door een positieve tsunami van zilte vreugdetranen vanwege de gerealiseerde promotie naar de zaterdag derde klasse. Met deze dik verdiende 1-2 uitzege in de nacompetitie op derdeklasser Floreant werd eindelijk het doel bereikt na vier jaar in de vierde klasse te hebben vertoefd. Dat verdediger Melvin Dieke, de Hugo Hovenkamp van alle Leidse ploegen, deze beslissende treffer maakte, was helemaal historisch nadat hij eerder dit reguliere seizoen er ook maar één had ingeschoten.

De liedtekst ‘No, no, no, no, no, no’ werd luidkeels zingende na afloop voor de kleedkamer, ondersteund met de vette Leidse bas van een gettoblaster, creatief veranderd in het ‘Ja, ja, ja, ja, ja, ja’ na deze promotie. Wat waren trainer Cees van Tongeren en iedereen die de roodwitten een warm hart toedroeg, wat deze middag op sportpark Floreant niet moeilijk was met een 28 graden in de schaduw, ongelofelijk blij dat het eindelijk was gelukt. Maar vooral de krachtige wijze waarop had dikke indruk gemaakt op de vele meegereisde Leidse supporters. ‘Mannen van stavast’, ‘Onze Leidse Vikingen’, ‘Zoef de Haas en vrienden’… alle benamingen kwamen uit de Leidse taalkast om hun jongens te eren. ,,Dat hebben jullie toch mooi aan mij te danken”, zei een moeder van een Leiden-speler trots. ,,Als ik hem niet gebaard had, waren jullie niet gepromoveerd.” Met die echte Leidse humor zat het deze zaterdag dus ook wel goed.

Amstel radler artikelbanner
Sport2000 artikelbanner
Brasserie buitenhuis

Van Tongeren had een groot vertrouwen in zijn basisteam van vorige week zaterdag toen vierdeklasser v.v. Bergambacht in de eerste nacompetitiewedstrijd met 3-0 werd verslagen, waar echter de strafschoppenserie na elf keer de elfmeter nipt werd verloren. De warming-up was voor beide teams met deze temperaturen op het Boskoopse kunstgrasveld een ‘piece of cake’, zou Louis van Gaal zeggen. En de ongeveer tweehonderd enthousiaste toeschouwers, de meesten zittende op de tribune of staande aan de lijn in de schaduw ervan, gingen er eens goed voor zitten of staan. Erik Bakker, de zeer rappe linksbuiten van Leiden, gaf het twee weken geleden op deze website bij de verloren laatste competitiewedstrijd tegen Oegstgeest al aan: ,,Werd je vierde in je klasse dan kon je je in twee wedstrijden naar de derde klasse ballen. Werd je derde in onze vierde klasse dan speelde je drie nacompetitiewedstrijden en had je ook nog als toetje diverse lastige Haagse tegenstanders.”

Diezelfde Bakker liet de Leidse toeschouwers in de vijfde minuut al bijna juichen toen hij bij een counter zijn tegenstander voorbij snelde alsof deze op bus 14 stond te wachten. Maar hij zag zijn strakke inzet op de linker doelpaal uiteenspatten. En drie minuten later kopte hij, niet één van de grootsten zijnde, uit een gave voorzet van de technisch zeer balvaardige middenvelder Joeri Devilee net naast. En krijgt Leiden een vrije trap op de vijandelijke helft dan is het moto telkenmale ‘Ivo Nolet gevraagd… kansje geslaagd! Deze routinier heeft met zijn rust in het spel, de gave traptechniek en een neusje voor doelpunten een belangrijke rol binnen de lijnen. En dat was in het eerste kwartier ook nu weer het geval want zijn prachtige gekrulde voorzet uit een vrije trap belandde via de schouder en het achterhoofd van de immer zwoegende centrumspits Roland Middelkoop pal bovenop de lat boven de jonge Floreant-doelman Stefan van der Meer.

En Floreant dan, moest de thuisploeg als derdeklasser hier niet minstens één puntje behalen om de wedstrijd volgende week tegen v.v. Bergambacht niet overbodig te maken bij verlies? Het was bij de geelblauwen vooral de zeer balvaardige routinier Khairi Ahdid die indruk maakte, maar tot echte kansen leidde het niet voor de thuisploeg. Halverwege de eerste helft, na de eerste verplichte drinkpauze, was het Floreant-aanvoerder Bart van Herk die eindelijk het vizier kon richten op het doel van Leiden-doelman Raymond Meijers. Deze laatste viel de vele, oudere en verbaal zeer aanwezige Floreant-toeschouwers, het meeste op door zijn perfecte wijze van meevoetballen met enige keren een ‘Onanaatje’ buiten de zestien en natuurlijk zijn pet met klep tegen de zon. Maar daarover later meer.

Diezelfde doelman moest even later spectaculair redding brengen op een spetterend schot van Frank de Bruijn, de centrumspits van de geelblauwen. Het was, hoe raar dan ook na het spelbeeld van het eerste kwartier, de thuisploeg die sterker werd. Bruce Tol zag zijn doelpunt, terecht, afgekeurd door een buitenspelsituatie en er volgden meer kansjes. ‘Zet vast’ en ‘Druk zetten’ waren toen de twee meest beluisterde aanmoedigingen van de geelblauwe supporters. Met een ruige scrimmage voor Leiden-doelman Meijers, waar de bal niet over de doellijn wilde rollen, werd de eerste helft beëindigd wat de kansen betrof. Bakker: ,,Het was jammer dat we het spelletje van het eerste kwartier niet meer konden voortzetten. Daardoor lieten we Floreant toch meer in hun spel komen.”

Het was toch de uitploeg die sterker dan Floreant uit de kleedkamer kwam. Wat had Van Tongeren zijn jongens ingefluisterd in de rust? Had routinier en rots in de branding Sietse Fokkema als aanvoerder nog een peptalk gehouden? We weten het nu nog niet. Maar wat we wel weten was dat kort na de vast en zeker genoten ijsthee in de kleedkamer Nolet zijn vrije trap ook op de paal zag belanden. Leiden zette meer druk naar voren, waar de thuisploeg louter de lange bal naar voren kon benutten zonder enig gevaar. Die druk leidde ongeveer een kwartier na rust tot een kluts voor het doel van Van der Meer waar Leiden-spits Middelkoop vanaf randje zestien de bal voor het intikken had in het lege doel. En die zocht langzaam rollende de weg naar het Floreant-doelnet, 0-1. Alle Leidse armen gingen verticaal, blije blikken en luidkeelse aanmoedigingen naar elkaar, zou het nu dan toch gaan gebeuren op deze zomerse zaterdagmiddag in Boskoop?

Van Tongeren bracht de jonge Ricky Boot als linksbuiten in voor Mitchell Hage. Zijn eerste inzet, na een heerlijke voetbalactie, zag hij tergend langzaam net naast de verkeerde kant van de rechterdoelpaal verdwijnen. Floreant-trainer Ron Bentvelzen besloot alles op alles te zetten en bracht drie nieuwe voorwaartsen in en haalde onder andere de in de tweede helft ook onzichtbare Ahdid van het veld. Maar ook Van Tongeren wisselde door, de jonge en verse Vincent Donders kwam de ietwat geblesseerde Bakker vervangen en dat deed hij met verve als rechtsbuiten met diverse wervelende acties die voor veel gevaar zorgden.

Uit een hoekschop, halverwege de tweede helft, tikte rechtervleugelverdediger Dieke de bal ineens schitterend in, 0-2. Bentvelzen: ,,Ik had ze vooraf en ook nog in de rust gewezen op dit soort standaardsituaties. En dan gaat nog zo mis ook.” Het was de thuisploeg die daardoor eindelijk een Boskoopse variant van ‘alles of niets’ ging spelen. Zo was het de nummer tien, Tol, die met nog ongeveer een kwartier te gaan nu wel zijn inzet van zestien meter zag goedgekeurd, 1-2. Zou het toch nog mis kunnen gaan voor de Leidenenaren?

De supporters van de geelblauwen claimden kort na dit doelpunt zelfs ook nog een elfmetertrap, maar deze werd terecht door de scheidsrechter weggewuifd. Van Tongeren zette Jeroen Roberto van Egmond in als laatste wissel voor middenvelder Peter Hamelink om de zege veilig te stellen. Deze Hamelink komt mogelijk in het ‘Guinness Book of Records’ op het onderdeel ‘Veld verlaten bij wissel in de zaterdag vierde klasse’ met zijn wijze van lopen… maar elke seconde was er één. Het was doelman Meijers die bij een hoge bal van de thuisploeg de show stal door eerst ook zijn pet af te zetten voor de bal uit een hoge Floreant-trap naar voren deze weg te koppen… echte heerlijke Leidse humor in een fase dat het vocht door vele bilnaden liep.

Waar de spits van de roodwitten, Middelkoop, in de laatste speelminuten nauwelijks meer kon lopen en tien Leidse veldspelers knokten voor elke meter kunstgras was het de lange thuisdoelman Van der Meer die mee naar voren kwam bij een hoekschop. Het publiek van beide ploegen hield de adem in, zou het hem gaan lukken? Maar tot grote Leidse opluchting zag ieder zijn gekopte inzet hoog opspringende boven alle Leidse tegenstanders net over het Leidse doel verdwijnen. Bakker: ,,Juist in die fase is Nolet zo onwijs belangrijk voor ons als hij met zijn rust een linie naar voren moet opschuiven om daar de lijnen uit te zetten en ook de afvallende bal aan Leidse kant te behouden.” En na een stevig aantal minuten extra speeltijd, geheel terecht door de scheidsrechter toegekend door de vele blessurebehandelingen aan vooral de Leidse kant waardoor de Leidse verzorger de meeste meters had gemaakt deze middag, klonk zijn laatste fluitsignaal.

Wat een emotie kwam er toen los en werd er zicht- en hoorbaar voor de tweehonderd toeschouwers en de technische begeleiders van beide ploegen. Spelers van beide teams vielen om, het hete kunstgras werd geblust en besproeid met zeer vele Leidse tranen van vreugde en Floreant-tranen van verdriet. Want met deze 1-2 eindstand restte hen met v.v. Bergambacht, dit seizoen al uitkomend in 4C de degradatie naar de vierde klasse. Hun laatste onderlinge duel komende zaterdag was hiermee ook overbodig geworden. Maar het was ontwapenend om te zien dat bij alle emoties de spelers en de technische staf van de thuisploeg de tijd namen om spelers en begeleiders van Leiden sportief te feliciteren met hun promotie.

De elftalfoto van Leiden werd gemaakt met een stralende en juichende spelersgroep en technische staf door de huisfotograaf, de Max Koot van Leiden, Stan van der Meel. Maar hij mocht deze overmaken want middenvelder Danny Sjaardema kwam ineens nog aansjokken. Gehuld in tropenpak met hoed, Freek Vonk was er niets bij vergeleken, was deze fotograaf ruim negentig speelminuten in de volle zon langs de lijn te vinden om alles op de kiek te zetten en zeker deze feestelijkheden na afloop.  Bakker, terwijl ook hij na afloop een groene fles met geestrijk vocht mocht testen: ,, Zo gaaf man deze promotie, en het klopt… die snelheid van mij is een machtig aanvalswapen voor ons. Ik heb dat van mijn vader en ik kon er zeker in het begin van deze pot vandaag weer goed gebruik van maken. Straks gaan we thuis op ons sportpark zeker lekker feesten waar ook het zeventallentoernooi is. En dan volgt er binnenkort toch wel een feestelijke rondvaart door de Leidse grachten?”

Dat er veel te gebeuren staat bij Leiden is duidelijk, zeker als er onder andere spelers als Elroy Lammers van Katwijk en Sipan Khalid van Roodenburg zaterdag, dit seizoen goed voor dertig doelpunten, bijkomen volgend seizoen. Een trotse Leiden-voorzitter Ed Immink bekeek na afloop de jubelstemming langs het hek met gepaste trots. Zijn ogen zagen ook een blije Nolet, de dominante Epi Drost van de Leidse achterhoede, na afloop het veld verlaten op zoek naar de gezellige en muzikale Leiden-kleedkamer. Hij werd echter door zijn medespelers niet op de schouders genomen en kreeg zeker ook geen publiekswissel omdat de wedstrijdspanning zich daar niet voor leende. Zou hij dan toch komend seizoen beschikbaar als speler blijven voor het eerste, in welke vorm dan ook?

In de kleedkamer van Boskoop GDS Combinatie Floreant, in 1968 ontstaan uit de fusie van v.v. Boskoop en het katholieke GDS (Groot Door Samenwerking) was het natuurlijk veel stiller. De lokale pastoor van Dam had in 1968 de naam ‘Floreant’ bedacht omdat dit betekende ‘dat zij moge bloeien’. Helaas ging dat deze zaterdagmiddag 27 mei voor zijn thuisploeg niet op. Het wordt uithuilen en opnieuw beginnen. En dat wordt in de vierde klasse best lastig nu ook sterkere zondagverenigingen op zaterdag gaan voetballen en moeten starten in deze vierde klasse.

Floreant-trainer Bentvelzen noteerde in een vraaggesprek met een verslaggever van Studio Alphen nog dé uitspraak van de dag. Toen hij de vraag kreeg voorgelegd ‘wat als Tol na zijn 1-2 die andere kans op de 2-2 had verzilverd’ antwoordde hij direct met: ,,Als mijn zuster een pik had gehad dan…” Wie zegt nog dat ondanks het degradatieverdriet er geen humor in Boskoop aanwezig is?

LeidenAmateurVoetbal feliciteert de hele vereniging van Leiden met deze promotie naar de zaterdag derde klasse. Vier het feest en geniet ervan! En waarom er na afloop van deze wedstrijd door beide ploegen nog strafschoppen moesten worden genomen, overigens door Leiden nu wel gewonnen met 4-5, er zijn meer dingen tussen hemel en kunst- of echt gras die ook Leiden Amateur Voetbal en velen met ons niet van de K.N.V.B. begrijpen.

Floreant – VV Leiden 1-2 (0-0). 59. Middelkoop 0-1, 70. Dieke 0-2, 77. Tol 1-2. Scheidsrechter: M. Sahan. Toeschouwers: 203.

Floreant: Van der Meer, Van Herk, Houdijk, Bleyenburg, Snelderwaard, Monissen (59. Schreuder), Van den Hoogen (64. Van Klaveren), De Bruijn, Tol, Ahdid (67. Meijer) en Radder.

VV Leiden: Meijers, Dieke, Fokkema, Nolet, Schreuder, Hamelink (80. Van Egmond), Hage (59. Boot), Devilee, Middelkoop (65. Van Heusden), Sjaardema en Bakker (70. Donders).

Foto’s: Stan van der Meel

 

Henny’s rits artikelbanner
Gerard Bol artikel

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten