HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Boshuizen verliest van Nieuwerkerk en moet weer terug naar de basis

FC Boshuizen verliest van Nieuwerkerk en moet weer terug naar de basis

-

Eerste klasse B (zondag)- De thuisploeg heeft nog een paar punten nodig om zich definitief veilig te spelen, de bezoekers zijn nog volop in de race voor een periode. Daar waar het in het eerste geval noodzaak is om in de eerste klasse te blijven is voor Nieuwerkerk (behalve voor de penningmeester misschien in verband met een paar extra potjes) het behalen van een periode zeker geen halszaak. Volgend seizoen gaat de focus wat het prestatieve betreft naar de zaterdag, en zoals dat bij een overstap gebruikelijk is dient men te beginnen in de 4e klasse. Lag de lunch welke de mannen van trainer Jasper de Muijnck in de ochtend bij hoofdsponsor Koetshuis De Burcht hadden genuttigd, te zwaar op de maag? Was het warme weer de boosdoener of lag er een andere oorzaak aan ten grondslag? Feit was wel dat er bij de thuisploeg behoorlijk wat mis ging en er uiteindelijk een 1-5 eindstand op het scorebord stond. En natuurlijk heeft Nieuwerkerk best wel een goede ploeg met een paar individueel sterke spelers, maar als het bij de basis al fout gaat dan maak je het jezelf wel heel erg moeilijk.

Onder zomerse temperaturen werd er afgetrapt en er had nog niemand van blauw-geel de bal aangeraakt of de 0-1 werd al binnengeschoten. De fysiek sterke Rowendey Schoop reageerde het alertst bij een diepe bal en schoot de bal langs doelman Mitchell Zandbergen. Nauwelijks een minuut later gebeurde precies hetzelfde, nu ging de bal net over. Dat het niet goed stond in deze beginfase was wel duidelijk want ook de derde kans ontstond uit een dieptepass, deze kon ternauwernood tot corner worden verwerkt. Het eerste kwartier was duidelijk voor de bezoekers, het gevaar lag achter de verdediging en daar werd door de thuisploeg niet goed op geanticipeerd.

Door het een linie terughalen van Sjoerd Winkelman en de naar Valken’68 vertrekkende Joey Zandbergen de omgekeerde weg te laten volgen stond het beter en kwam FC Boshuizen ook beter in het spel. Na een kwartier spelen was daar de eerste kans voor Stiven Pretel Castillo, keeper Delano Kortstam van Nieuwerkerk kon deze inzet ternauwernood tot corner verwerken. Ook het volgende gevaar halverwege de eerste helft kwam van Pretel Castillo, na een goede pass van Rick Arnoldus vond hij een verdediger op zijn weg. Juist toen de Leidenaren de regie aan het overnemen waren was daar vanuit het niets de 0-2, Brayan Caicedo Mosquera liet zijn man lopen en uiteindelijk was het Jeffrey Schenk die de bal door de benen van een verdediger van FC Boshuizen het doel in werkte. De thuisploeg was nog eenmaal gevaarlijk, Winkelman kon net niet het hoofd krijgen tegen een door Arnoldus genomen vrije trap. Het laatste woord in de eerste helft was aan de bezoekers, na een onhandige actie van Caicedo Mosquera op de achterlijn schoot Shayron Curiel de bal vanuit een strafschop onberispelijk binnen.

,,De eerste helft sloeg helemaal nergens op. Ballen over een paar meter kwamen niet aan, er werd niet goed op de man verdedigt als het moest of wat ruimte gegeven als het nodig was. De meeste spelers waren niet alert genoeg, er werd niet goed meeverdedigd, er werd gedribbeld als er een pass moest worden gegeven en andersom en ook de gemaakte afspraken werden niet nagekomen. Ik dacht dat dat er inmiddels wel uit was, en dat liet het spel de afgelopen weken ook wel zien, maar onze eerste helft was ronduit beschamend”, sprak De Muijnck duidelijke taal.

Er gebeurde weer van alles in de eerste minuten na rust. Arnoldus had weinig geluk met zijn lob en keeper Zandbergen moest handelend optreden. De eerste grote kans voor de mannen van de kade was voor Caicedo Mosquera. Na een fantastische actie miste hij het overzicht en schoot blind tegen de keeper aan, daar waar het uitzoeken van de hoek beter was geweest. Halverwege de tweede helft gloorde er toch weer hoop in de Leidse harten, na een duwfout op captain Jesper Neuteboom was het Pretel Castillo die er vanaf de strafschopstip 1-3 van maakte en op dat moment was er toch wel weer wat hoop. Nieuwerkerk wankelde, spelers vielen om van kramp en uit met een blessure en een enkele kans en wat halve mogelijkheden werden niet benut.

En daar waar VELO, de tegenstander van vorige week, niet goed gebruik maakte van de ruimte achter de Leidse verdediging was het handenbindertje Davi Soares Lizardo die tien minuten voor tijd de 1-4 binnen werkte. Voor de statistieken werd het uiteindelijk in blessuretijd nog 1-5, een eigen doelpunt van invaller Davnon Fikki. Scheidsrechter Straver floot vlak hierna voor het einde van de wedstrijd, maar het venijn zat hem voor invaller Sepehr Safi duidelijk in de staart want bij het verlaten van het veld werd hem de rode kaart voorgehouden. ,,Ik wilde nog wat tegen de (neutrale) assistent-scheidsrechter zeggen en tikte hem daarom op de schouder waarop hij vervolgens bij de scheidsrechter aangaf dat ik hem geslagen had. Dit was absoluut niet zo en toen zei ik tegen hem ‘je moet niet liegen mafkees’ waarop ik van de scheidsrechter de rode kaart kreeg. Misschien niet handig van mij, maar een stukje emotie moet toch kunnen en zoveel heb ik nou ook niet gezegd.”

Broer en basisspeler Sohrab Safi, die ook volgend seizoen bij de Leidse club te bewonderen is, vond dat zijn team niet goed aan de wedstrijd begon ,,Het stond in de beginfase niet goed bij ons achterin, en als je dan in de eerste minuut al een waarschuwing krijgt dan mag het niet zo zijn dat het vervolgens in de eerste helft nog een paar keer gebeurd. We gaven de doelpunten veel te makkelijk weg, maar toen wij de 1-3 scoorden had ik er eigenlijk nog wel een goed gevoel over. Na de 1-4 was het over bij ons en dat is ook wel begrijpelijk.

Zo is FC Boshuizen nog niet definitief veilig en gaat de reis op Hemelvaartsdag naar Delft waar de rode lantaarndrager wacht. Deze ploeg moet – met alle respect – normaal gesproken geen probleem zijn voor de Leidenaren, maar dan zal men wel anders moeten beginnen dan tegen Nieuwerkerk. Want een FC Boshuizen in die vorm kan van iedereen verliezen, dat hebben eerdere (beker)wedstrijden dit seizoen wel laten zien. Er was overigens ook nog positief nieuws van de Boshuizerkade; het tweede van de blauw-gelen is periodekampioen geworden.

FC Boshuizen – Nieuwerkerk 1-5 (0-3) 1. 0-1 Schoop, 28. 0-2 Schenk, 40. 0-3 Curiel, 66. 1-3 Pretel Castillo, 77. 1-4 Soares Lizardo, 90. 1-5 Fikki (e.d.)Scheidsrechter Straver. Toeschouwers 70.

Opstelling Boshuizen : M. Zandbergen, Winkelman, Arnoldus, Bayram (68. Scheltens), Sohrab Safi, Pretel Castillo, Bekooij (81. Sepehr Safi), Neuteboom, Caicedo Mosquera, J. Zandbergen, Uwimana (48. Fikki).

Basisopstelling Nieuwerkerk : Kortstam, Van de Ruit, Santos St Aubijn, Schenk, Kroon, Van den Engel, Soares Lizardo, Van der Dussen, Koetsier, Curiel, Schoop.