HomeTweede klasseRCLDe kroon op zonnige middag voor RCL; eerste uitzege een feit

De kroon op zonnige middag voor RCL; eerste uitzege een feit

-

Tweede klasse C (zaterdag)- RCL liet zich zaterdagmiddag reeds in de derde minuut van het duel tegen SV Nieuwkoop gelden. Het bleek de opmaat naar de tweede broodnodige overwinning op rij. Kort na het eerste Leiderdorpse gevaar onderschepte Thom Wijnalda handig de uitgeschoten bal van de keeper Thomas
Boekestein. Wijnalda snelde een op een op de keeper af en profiteerde gretig. Zo stond reeds in de vijfde minuut het scorebord op een 0-1 voorsprong voor de Racing Club.

RCL onderging sinds de winterstop een aantal wijzigingen in haar selectie. Trainer Henk Buyn kampt met het gemis van Sander Blijleven (hoopt na de nodige krachttraining en hervatting veldtraining in april weer te kunnen spelen) , Sem Overduin (langdurig geblesseerd), Max Glasbeek (werd gisteren geopereerd en hoopt volgende week met fysio te beginnen) en Robin Brasker (kampt met een evenwichtsprobleem en is doorverwezen naar de KNO arts) en startte hierdoor net als de voorbije weken met een aantal krachten die normaliter in het tweede spelen.

Zo werd gestart met in de basis Amgad Elouath, Mitchell de Kroon, Youri de Boer en Ewoud Kroneman. Vier spelers die het vertrouwen van Buyn genieten en hier dan ook dankbaar mee omgaan. De eeuwig trouwe De Boer
heeft de afgelopen jaren al meerdere keren het veld moeten ruimen voor concurrenten, De Kroon maakt zijn eerste seizoen als senior door en Kroneman is sinds het trainingskamp opgestaan als een zekerheid in de centrale verdediging. Deze drie de heren zijn kinderen van de club en lieten dit ook zien middels hun inzet in het veld.

Na de snelle goal van RCL lukte het Nieuwkoop in de eerste helft van de wedstrijd niet vaak tot een aanval te komen. Beide ploegen hadden moeite hun middenveld te vinden en sloegen deze dan ook vaak over door het geven van de lange bal. Hoewel RCL meerdere kansen kreeg te scoren, verzuimde de ploeg afstand te nemen. Een scenario als tegen het zwakke CVC Reeuwijk werd in herinnering gebracht (1-1).

De keren dat Renaldo Nagtegeller de kans kreeg op te bouwen en hij de aanvallers van RCL goed wist te vinden, lukte het de met regelmaat aangespeelde Isi Adima en Michael Schouten niet de afstand tussen RCL en de
Nieuwkoopse ploeg groter te maken.

Nieuwkoop kreeg in de eerste helft welgeteld twee kansen op de gelijkmaker. De eerste keer vloog de bal nipt langs de goal van doelman Andrew Bontje. De tweede kans werd door diezelfde doelman verijdeld voordat de bal over de doellijn kon rollen. Opvallend aan het spel van Nieuwkoop is dat er veelvuldig opgebouwd werd
over de linkerkant van het veld. Aanvoerder Job Stolk was hierdoor nadrukkelijk aanwezig als opkomende linksback.

Uitblinker Ewoud Kroneman liep in de eerste helft een volkomen onterechte kaart op. Scheidsrechter De Mik bestrafte een tackle op de bal met geel en hoewel er reden te over was hierop te ageren, stapte Kroneman verstandig weg en accepteerde de bestraffing. Het enige smetje wat over de nieuwkomer gezegd kon worden was een inschattingsfoutje: Leroy van Westrienen probeerde middels een kopbal de bal terug te spelen naar Bontje en in plaats van de bal over zich heen te laten gaan, kopte Kroneman de bal terug het veld in. Maar dat viel in het niets bij de rust en zekerheid die Kroneman uitstraalde in het veld.

Tijdens de rust had Nieuwkoop trainer Koos van Zoest zijn spelers blijkbaar fors toegesproken. RCL kreeg de een na de andere aanval om de oren na de onderbreking, maar Nieuwkoop verzuimde de gelijkmaker te scoren. De Leiderdorpse ploeg reageerde onrustig en haalde opgelucht adem toen Nick van Bemmel zeer rustig en doordacht de 0-2 achter doelman Boekstein deed belanden.

Nipt twee minuten later konden de Leiderdorpse bezoekers het billenknijpen hervatten. Gareth Rowlands zette de stand op 1-2 en zorgde ervoor dat bij Nieuwkoop de hoop op een goede afloop de kop weer opstak. RCL reageerde ook op deze goal zenuwachtig en onrustig en hoewel het middenveld in de tweede helft veel beter gevonden werd, was het wachten op de laat invallende Tommy Sinteur die op aangeven van Wijnalda twee mooie
goals scoorde en RCL opgelucht deed ademhalen.

Al met al mag RCL spreken van een collectieve prestatie. De mannen van Buyn en Sinteur lijken met deze tweede winst op rij aardig hun draai te hebben gevonden na een uiterst moeizame periode. Hoewel uitblinkers Wijnalda en Kroneman schitterden tijdens dit duel, was duidelijk te zien dat de wedstrijd vooral naar de Leiderdorpse hand werd gezet door hart voor de club en elkaar te tonen. Zelfs de bank bleef rustig tegen arbiter De Mik en dat is in het verleden weleens anders geweest.

En hoewel de spelers net als het aanwezige publiek genoten van de voorjaarszon, zijn de mannen van Buyn er niet rouwig om als de weersomstandigheden komende week niet toelaten dat er op gras gespeeld kan worden. Na vandaag werd zachtjes aan beaamt dat men hoopt volgende week op kunstgras te kunnen acteren. De Leiderdorpers wacht hopelijk een mooie derby tegen Voorschoten’97 en met niet al te veel wedstrijden op het programma, zou dat weleens een overvol, fonkelnieuw clubhuis in de Bloemerd kunnen gaan opleveren.

Opstelling Nieuwkoop: Boekestein, Jansen, Zuijdervliet, Poelwijk, Stolk, Vork, Boer, Verweij, Vijfhuizen (van der Zon), Pieterse, Rowlands

Opstelling RCL: Bontje, de Kroon, Kroneman, Westrienen, de Boer, Nagtegeller, Elouath (Libbenga), Bemmel, Adima (van Gent), Wijnalda, Schouten (Sinteur)