HomeTweede klasseRCLDe ranglijst zegt niet alles bij Valken'68 tegen RCL

De ranglijst zegt niet alles bij Valken’68 tegen RCL

-

Tweede klasse C (zaterdag)- De zoveelste derby in 2C liet, niet voor het eerst, twee gezichten zien. In de eerste helft viel er bar weinig te beleven op ’t Duyfrak. Wel werd er gescoord door de thuisploeg, maar het hield van twee kanten niet over. Na de onderbreking kwam de nummer twee op een ogenschijnlijk veilige 2-0 voorsprong, maar vanaf dat moment keerde RCL terug in de wedstrijd. Het werd 2-2 en daar was vooral de Leiderdorpse ploeg blij mee gezien de ranglijst. De uitslag was onder aan de streep ook terecht te noemen, hoewel de Valkenburgers zicht mochten beklagen over de strafschop die de bezoekers gemakkelijk toegewezen kregen. Valken’68 liet na om drie punten in te lopen op de verliezende koploper Die Haghe, terwijl RCL een bonuspunt pakte in de strijd om plek twaalf.

RCL trad aan met Andrew Bontje onder de lat. Vorige week zat de doelman zijn eerste van zes wedstrijden schorsing uit. RCL tekende protest aan, maar de kwestie kon deze week niet worden behandeld vanwege een computerstoring bij de KNVB. Arie van der Niet moest daarom zijn plaats weer af staan. Voor het overige startte Remy Libbenga in de basis vanwege een vorige week opgelopen blessure bij Reinaldo Nagtegeller. Bij de thuisploeg ontbrak Marc Langeveld, die nog steeds niet okselfris is. Een MRI moet duidelijkheid verschaffen deze week.

Al binnen dertig tellen kreeg RCL een mogelijkheid om op 0-1 te komen. Libbenga en Isi Adima omzeilden via een een-tweetje de verdediging van de gastheer, maar het vervolg bleef uit. Wie zou denken of hopen dat het zou leiden tot een kansenregen in de eerste helft kwam bedrogen uit. Valken’68 had wat vaker balbezit, maar grote kansen bleven uit. RCL vond dat wel best en koesterde vooral de nul.

Matthias van Beelen had een kopbal in huis als eerste wapenfeit voor de ploeg van Arie van Duijn, maar dit werd een eenvoudige prooi voor Bontje. Een poging van Jaco van der Bent kon de Leiderdorpse goalie ook niet verontrusten. Matthijs de Mooij prikte een keer naast en Thom Wijnalda raakte de bal niet vol bij een hoekschop. Het waren al met al halve kansen, waarbij beide ploegen de overtuiging misten. Toch kon de thuisploeg een keer de trekker overhalen. Wijnalda verdedigde niet goed uit, waarna Van Beelen de bal bij Stefan van der Plas kon afleveren. Diens schuiver was te machtig voor Bontje.

Met Wijnalda werd wel de beste speler aan Leiderdorpse kant genoemd. De spits speelde nu op tien, maar was vooral te vinden in de defensieve stellingen op het middenveld of zelfs in zijn eigen strafschopgebied. De arbeid van de spits was lovenswaardig en een voorbeeld voor zijn teamgenoten. Tegelijkertijd leverde RCL wel stootkracht in en zo werd de ploeg nauwelijks gevaarlijk. Althans, niet voor de rust.

Na de onderbreking viel Sander van Duijn in voor de geblesseerd geraakte Rody Redel. De linksback leek die kwetsuur te hebben opgelopen door zijn eigen ploeggenoot Jaap van der Plas. Kort na de rust kreeg Adima de eerste schietkans en daarmee werd RCL al gevaarlijk dan in de eerste helft, op de genoemde kans in de openingsfase dan na. Erwin van der Nagel kon de inzet naar de zijkant verwerken.

Vijf minuten na de inzet van de puntspeler bracht Valken’68 de stand op 2-0. Van Beelen tikte simpel in. Op dat moment lagen Bontje, Ewoud Kroneman (de verdediger viel spoedig daarna uit) en Tommy Sinteur tegen het canvas. RCL leek letterlijk en figuurlijk uitgeteld en de thuisploeg was op weg naar een regelmatige zege en revanche op de eerder geleden nederlaag in Leiderdorp.

Wie dacht dat het gelopen was, zat er echter naast. Na slordig balverlies op het middenveld kon Adima profiteren. De aanvaller passeerde Van der Nagel en hield het hoofd koel. Dat deed de geel-rode equipe niet. Opeens kreeg RCL meer balbezit en werd er regelmatig gevaar gesticht. Valken’68 was de kluts kwijt en evenwicht in de score was niet meer ondenkbaar. Bij een prima aanval begrepen Wijnalda en Libbenga elkaars loopactie niet en zo ging een grote kans verloren.

Ruim een kwartier voor tijd slingerde Sinteur een bal voor en Nick van Bemmel had de hoek voor het uitzoeken. De niet al te grote middenvelder, die sterk acteerde op het middenveld, mikte echter koppend in de handen van Van der Nagel. De gelijkmaker kwam er echter alsnog. In de zestien, zo oordeelde de leidsman, kreeg Wijnalda een duw van Chris de Lange en dat bleek genoeg voor een strafschop. Duwfouten worden regelmatig gemaakt in de zestien en vaak blijven die onbestraft. Nu dus niet en zo kon Sinteur de 2-2 afdrukken.

De laatste twee kansen waren voor Valken’68. Van der Bent liftte een bal over na een steekpass van De Mooij en Van Beelen draaide zich vrij, maar schoot in de handen van Bontje. Tot de laatste tel bleef het spannend, maar een winnaar leverde de tweestrijd niet op. Valken’68 baalde van hier tot gunter, en RCL kreeg door het resultaat juist weer wat meer vertrouwen in de goede afloop. Valken’68 bleef tweede, maar heeft UVS nu nadrukkelijk in de nek zitten. RCL klom weer een plaatsje en is nu tiende. Beide ploegen hebben echter nog geen enkele garantie voor een prettige afloop. Op naar de volgende derby’s. Als ze net zo vermakelijk zijn als de tweede helft in Valkenburg wordt het tijd voor volle tribunes.

Valken’68-RCL 2-2 (1-0). 34. J. van der Plas 1-0, 55. Van Beelen 2-0, 57. Adima 2-1, 80. Sinteur (strafschop) 2-2. Scheidsrechter: Merkenstein. Toeschouwers: 225.

Valken’68: Van der Nagel, De Lange, M.van der Plas, Haasnoot, Redel (46. Van Duijn), S. van der Plas, De Mooy, Van der Bent, Schaap (66. Van Delft), Van Beelen, J. van der Plas.

RCL: Bontje, Kroon, Kroneman (68. Belkhir), Van Westrienen, De Boer, Wijnalda, Sinteur, Libbenga (89.Jousma), Van Bemmel, Van Gent (58. Van der Tak), Adima.

Foto’s: Saam de Mooy