En dan wordt het toch nog een gelijkspel bij SJZ-ASC

Derde klasse A (zondag)-Verbijstering, onbegrip en diepe teleurstelling bij ASC na het laatste fluitsignaal. En ondanks intens geluk en blijdschap toch een spoortje van ontevredenheid aan de kant van SJZ dat diep, heel diep in de extra tijd de gelijkmaker op het bord had weten te brengen. Vraagtekens aan beide zijden over de lengte van de minuten die toegevoegd werden aan de reguliere tijd. Voilà, in een notendop de emoties die de partijen uit Zoeterwoude en ASC in hun grip hielden na afloop van de onderlinge confrontatie.

De eerste helft kende weinig of geen spektakel of hoogtepunten. De ploegen moesten het vooral van zwoegen en zweten hebben en van fatsoenlijk combinatiespel was amper sprake. ASC speler Ralph van Zandwijk aarzelde zelfs niet het spel van zijn ploeg als zeer slecht te betitelen. ,,We zakten door de ondergrens”,  zo meldde hij na afloop. Een persoonlijk hoogtepunt was zijn doelpunt, met het hoofd nog wel. Hoewel hij zijn lengte mee heeft is koppen niet zijn ding. ,,Ik schampte de bal en dat was genoeg”, zo vertelde hij na afloop. De gelijkmaker van Hans Coret verried wel de echte kopspecialist. Met een precieze timing werkte hij, al vallend, met het hoofd de bal in de uiterste hoek. Het waren twee hoogtepuntjes in een kleurloze eerste helft. Het dieptepunt voor iedereen was het verdwijnen van de zon achter de wolken. De snijdende oostenwind deed iedere herinnering aan het zonnetje dat daarvoor scheen in een mum van tijd verdwijnen.

In de tweede helft had het er alle schijn van dat de bezoekers de wedstrijd in hun voordeel beslisten. Voor de 1-2 hadden ze wel de hulp nodig van de arme keeper Niels van Diemen. Ongetwijfeld tot op het bot versteend verslikte hij zich in een terugspeelbal. De immer attente Jelle Schouten was er als de kippen bij om het leer op te pikken. Kalmpjes en slim wachtte hij op de opkomende Van Zandwijk die het cadeautje op waarde wist te schatten. Toen even later Tom Hogervorst de 1-3 scoorde leek het pleit beslist. Het doelpunt van Marc Griffioen in de 90ste minuut leek meer symbolisch en voor de statistieken, dan een serieuze ‘anschlusstor’, maar de seconden tikten door en er mocht nog steeds doorgespeeld worden. SJZ rook bloed; eerst redde de excellerende doelman Vaggelis Vidiadakis nog op een inzet  van dichtbij van Daan Hoogbruin, maar zelfs hij moest het antwoord schuldig blijven toen er na een (dubieuze) corner van dichtbij werd ingetikt. Nog klonk het eindsignaal niet en een moment kwam de gedachte op bij de gastheer zelfs nog te kunnen winnen.

Dat zou veel en veel te veel van het goede geweest zijn. Het gelijkspel was over de gehele wedstrijd gezien nog enigszins rechtvaardig te noemen, de manier waarop dit tot stand was gekomen was bron voor discussie. Van Zandwijk nog eens: ,,Heb jij blessurebehandelingen gezien? Ik niet. Overmatig tijdrekken van onze kant? Absoluut niet. Het leek wel alsof er doorgegaan zou worden tot die gelijkmaker viel. Alle uitballen, hoe onterecht ook, waren opeens voor SJZ. Onvoorstelbaar! En dan die corner waaruit de gelijkmaker viel; de bal ging via de lat over en absoluut niet via de hand van onze keeper. Treurig dat we op deze manier de winst mislopen. We speelden een uitstekende tweede helft en dat maakt deze afloop extra zuur.”

Daan Hoogbruin is eerlijk na afloop: ,,Hier hadden we echt niet op gerekend. Ons spel was echt niet goed, matig zelfs. In de eerste helft ging het nog wel, hadden ook wat kansen,  maar na die achterstand werd het gewoon slecht. Na de 2-3 gingen we blind in de aanval. Bij die 3-3 valt de bal net voor de voeten van Hans Coret, die in kan tikken. Net als vorige week spelen we puur door onze vechtlust nog gelijk en dat is dan weer de verdienste van SJZ. Voetballend kan het gewoon nog beter, qua inzet zit het wel goed.”

Voor ASC waren de druiven zuur. De ploeg uit Oegstgeest zag een vierde plek als een haalbare doelstelling, maar die ambitie wordt even in de ijskast gezet. SJZ blijft in 2018 op slechts één nederlaag staan, tegen Stompwijk’92, en dat is op zich weer niet zo verkeerd voor Ludo Pistorius en de zijnen.

SJZ-ASC 3-3 (1-1). 27. Van Zandwijk 0-1, 34. H.Coret 1-1. 58. Van Zandwijk 1-2, 64. Hoogervorst 1-3, 90. Griffioen 2-3, 90. + 6 Coret 3-3. Scheidsrechter: Neijts. Toeschouwers 65.

Basisopstelling SJZ: Van Diemen, Hulsbos, De Goede, Van der Hoeven, Hensing, Griffioen, Sleijser, Wansink, Hoogbruin, Berg, H.Coret.

Basisopstelling ASC: Vidiadakis, Tas, Van Bergen, Wijnen, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Buijze, Coopmans, Hoogervorst, Dutrieux.