HomeZaterdagDerde klassePas in de tweede helft laat Sporting het ware gezicht zien tegen...

Pas in de tweede helft laat Sporting het ware gezicht zien tegen AVV Alphen

-

Derde klasse A (zondag)- Het donderde en het spookte in de kleedkamer van Sporting Leiden in de rust. Trainer Kevin Wassenaar liet in niet mis te verstane woorden blijken dat hij het helemaal gehad had met het voetbal en met name de instelling van zijn mannen in de eerste helft. En gelijk had hij. Het was bar en boos wat zijn ploeg liet zien. Duels gingen verloren en ook de tweede bal was voor AVV Alphen. Ook puur voetballend gezien waren de bezoekers simpelweg beter. De 0-1 was dan ook bepaald geen toeval te noemen. Het pleit voor Sporting Leiden en zeker ook voor Wassenaar dat de spelers het oppikten; tien minuten na rust stond het al 3-1 voor het herboren Sporting.

Alphen kwam, gezien hun positie op de ranglijst, verrassend goed voor de dag in de eerste helft. Fysiek moesten de Leidenaren het vaak afleggen en de bezoekers voetbalden veel meer als een eenheid. Ook in de omschakeling ging er veel fout bij Sporting. Typerend was de gemakzucht van Justin Maaskant die op de middellijn dacht Alphen speler Yassine Yagoubi wel even uit te spelen. De Alphenaar pikte eenvoudig de bal op en kon door niemand gehinderd de hele helft van Sporting over steken om doelman Wessel Sels daarna te passeren. De 0-1 ruststand was absoluut verdiend en de Leidse supporters zochten hoofdschuddend de warme (en gezellige) kantine op.

De thuisploeg bleek na de theepauze een ware metamorfose te hebben ondergaan. Alphen kreeg geen poot aan de grond en werd in no time op een onoverbrugbare 3-1 achterstand gezet. Tolga Karpuz, Ronald Mink twee keer, waarvan zijn tweede uit een penalty, scoorden voor de ontketende thuisploeg. De fusieclub nam daarna wat gas terug, maar bleef heer en meester van het terrein. Uiteindelijk nam Mike Flippo na een snel genomen vrije schop de 4-1 voor zijn rekening. De bezoekers schoten duidelijk tekort tegen een wakker geworden thuisploeg, dat besefte dat je op routine of op basis van een voetbalverleden op hoger niveau geen wedstrijden wint. Vechtlust, enthousiasme en inzet zijn onmisbare facetten om hoge ogen te gooien.

Invaller Mo Abassi bracht ook het nodige gif in de ploeg in de tweede helft. De speler hierover: ,,Qua fysiek was ik geen partij voor de gasten uit Alphen. Twee koppen groter en  veel sterker natuurlijk. Dat zegt mij weinig. Ik kan een bal afschermen, heb een goede balaanname en heb startsnelheid. Ik moet slim zijn. Het was gewoon heerlijk voetballen in de tweede helft. Toen werd er gewerkt voor elkaar in tegenstelling tot de eerste helft. De wake-up call van de trainer werkte. Alles wat verkeerd ging in de eerste helft ging juist goed in de tweede. We hebben een geweldig team waarin ik me werkelijk thuis voel. Kritiek is er, maar puur in positieve zin. Ik heb een aantal jaren niet gevoetbald en groei langzaam naar de vorm van weleer. Ik voel me thuis in dit elftal dat dit seizoen werkelijk kan gaan voor het hoogste. Er zit zoveel voetbal in en wat mentaliteit betreft zit het ook wel goed zag je in de tweede helft.”

Opvallend was de wissel van doelpuntenmaker van eerdere wedstrijden Gökhan Yazici voor Tijs Bonte, speler uit het tweede die er al bijna een hele wedstrijd op had zitten. Zijn aanstekelijk enthousiasme was echter een voorbeeld voor de Leidse ploeg. ,,Voor subtiel voetbal of weergaloze passeerbewegingen moet je niet bij mij zijn, maar ik draag mijn steentje bij door mijn inzet en enthousiasme. Mede door mijn doorzettingsvermogen kwam de 1-1. Erg leuk om in zo’n wedstrijd te mogen invallen en dan nog mijn steentje te mogen bijdragen. Het liep als een trein in de tweede helft. Het niveau van het tweede is ook niet verkeerd hoor met mensen als Rob van Noort, Mark Cerdijn of Danny Kromkamp. Samengevat: een hele mooie voetbaldag en een lekkere zege voor Sporting.”

Sporting blijft meedoen in de subtop op jacht naar de promotieklasse. Volgende week wacht WVC, een directe concurrent. De Leidenaren moeten dan wel vanaf de eerste minuut gas geven om aan het langste eind te trekken.

Sporting Leiden-AVV Alphen 4-1 (0-1). Yagoubi 0-1, 47. Karpuz 1-1, 52. Mink 2-1, 54. Mink 3-1, 84. Flippo 4-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Toeschouwers: 100.

Sporting Leiden: Wessel, Justin Maaskant, Mink, Habraken, De Haas (30. Abassi), Flippo, Heemskerk, Danny Maaskant, Kenneth Maaskant, Yazici (46. Bonte), Berdai.

Avv Alphen: De Vries, Mike Boer, De Gans, Pont (60. Leonicia), Bogaard, Dennis Boer, Yagoubi, Jansen, De Lange, Bernichi (60. Mansoor), Van Leeuwen.