HomeZaterdagDerde klasseSJZ verliest onnodig twee punten en mist (voorlopig) koppositie periode drie

SJZ verliest onnodig twee punten en mist (voorlopig) koppositie periode drie

-

Derde klasse A (zondag) – ,,Na mijn 1-0 na een klein half uur spelen had de aan mij niet gegeven strafschop een paar minuten later deze wedstrijd tegen Nicolaas Boys kunnen beslissen. Ik ging toch echt niet uit mezelf op het kunstgras liggen. Ik werd echt binnen de zestien aangetikt, maar deze scheids stond te ver weg en kon het niet zien, zei hij. Maar naast de thuissupporters gaven zelfs tegenstanders aan dat het een zuivere pingel was. Dat zij dan ook nog de gelijkmaker scoren in de extra tijd was helemaal balen in onze strijd om de derde periode, hoewel het wel een mooie streep was. Dan moet het volgende week maar gebeuren in de laatste competitiewedstrijd in de derby tegen Stompwijk’92, koploper in deze periode”, liet SJZ-spits Frank Willemse na afloop weten.

SJZ, zesde met 36 uit 24, moest aantreden tegen Nicolaas Boys, tweede met 45 uit 24, waar uit 2-2 tegen werd gespeeld. Natuurlijk moest er op sportpark Haasbroek worden gewonnen. Aalsmeer had immers één punt meer en Stompwijk’92 twee puntjes meer dan de thuisploeg in deze derde periode. SJZ-trainer Ludo Pistorius, oud-trainer van deze tegenstander, kon drie basisspelers van vorige week tegen Warmunda om uiteenlopende redenen niet opstellen. De ervaren verdediger Guus van der Hoeven en aanvaller Hans Coret konden door blessures niet  starten en vleugelspits Daniel Coret ontbrak om andere redenen. Daarom nam routinier Willemse de plek in de punt van de aanval in en dat deed hij met een prima kijk op het spelletje, voortdurend acties makende en altijd aan te spelen, meer dan verdienstelijk.

Willemse: ,,Ik speelde zaterdag gewoon eerst met mijn eigen team, en voor zondag hadden ze me hier nodig en dan doe ik dat ook graag. We kampen nu immers met blessures, daarom was ook routinier Evert Hoogervorst bij ons weer op de reservebank te vinden. Komende zondag in die altijd mooie derby uit bij Stompwijk’92 zal ik er mogelijk ook bij zijn. Ik hoor het wel of ze me nodig hebben.”

Het was in de eerste helft voor de neutrale toeschouwers absoluut niet duidelijk dat SJZ hier om de bekende ‘dood of de gladiolen’ speelde. Het was vrij mat en kansen kreeg de thuisploeg niet. Maar toch kon Willemse na een klein half uur een ver geplaatst schot naar voren van doelman Niels van Diemen die net over de lange lokken van Niels Verhaar, laatste man van Nicolaas Boys, heen ging met een strak schot van twintig meter afmaken, 1-0. Iets later werd de thuisploeg een strafschop onthouden toen Willemse werd neergelegd. Blijkbaar gaf dat de Nieuwveners nieuwe energie want zij kregen meer grip op het spel van SJZ met ook kansen voor topscorer Menno Moerdyk en spits Jim Janmaat.

Willemse: ,,In de rust was zeiden we tegen elkaar dat we gewoon zo door moesten gaan. Mark Jan Vermeeren en Daan Hoogbruin hadden die eerste helft immers ook mooie kansen gehad. Dan moet zo’n bal er in de tweede helft toch wel een keer ingaan? We hadden ook gehoord dat Aalsmeer zelfs achter en Stompwijk’92 gelijk stond. Dus we konden goede zaken doen voor de derde periode.”

De groenwitten namen direct na rust weer het initiatief. Er was meer balbezit en Hoogbruin, wat een heerlijke voetballer is dat toch, daarvoor ga je graag op zondagmiddag naar SJZ kijken, leidde elke gevaarlijke aanval in. Grote kansen kwamen er na rust voor invaller Hoogervorst, Willemse, Marc Griffioen, Stefan Sleijser, Hoogbruin en ook voor de opgekomen verdediger Guus de Goede. Doelman Tim Stouten kon zijn doel schoon houden middels prima ingrepen of het vizier van de SJZ-spelers stond toch niet helemaal scherp. Met nog een paar minuten te spelen ontkwam Nicolaas Boys-aanvoerder Michiel van ’t Holst aan een gele of zelfs rode kaart na het van achteren aantikken van Hoogbruin terwijl hij onmogelijk meer bij de bal kon. Diezelfde aanvoerder kon de bal, na een knullig verspeelde vrije trap door SJZ, wel in de eerste minuut van de extra tijd met een streep van dertig meter achter doelman Van Diemen deponeren. Het was totaal tegen de verhouding in, maar hij telde wel. Waar iedereen binnen en buiten de lijnen nog op enige minuten extra tijd rekende, was het de man in het paars die kort na deze gelijkmaker gewoon affloot.

Met het gelijke spel van Stompwijk’92 bij RKDES (2-2) en het verlies thuis van Aalsmeer tegen Kickers’69 (1-3) heef SJZ in de strijd om de derde periode toch nog alles in eigen hand. Met een winstpartij tegen de Boys was bij de laatste competitiewedstrijd, de derby uit bij Stompwijk’92, door een beter doelsaldo een gelijkspel voldoende geweest. Nu moet er worden gewonnen waar er thuis met 0-2 werd verloren, hopende dat Aalsmeer dan niet tegen Nicolaas Boys uithaalt zoals ooit Spanje Malta overwon en Nederland voor de E.K.-kwalificatie uitschakelde. Kortom, deze komende derby is niet het toetje van de competitie voor SJZ maar het hoofdgerecht. ,,Ik hoop dat ik er bij kan zijn. Ik weet namelijk niet wat mijn vriendin heeft ingepland voor komende zondag”, sprak de vrolijke Willemse na afloop van de 1-1 met een glimlach.

SJZ – s.v. Nicolaas Boys 1-1 (1-0). 28. Willemse 1-0 en 90.+1. Van ’t Kruis 1-1. Scheidsrechter: J. Haripersad. Toeschouwers: 81.

SJZ: Van Diemen, De Goede, Plooij, Hensing (89. H. Coret), Sleijser, Griffioen, Wansink, Hoogbruin, Versteegen, Willemse (90. Van der Hoeven) en Vermeeren (54. Hoogervorst).

Nicolaas Boys: Stouten, Van ’t Kruis, Verlooij (78. Teunissen), Burgmeijer, Dos Santos, Van Veen, Jim Janmaat (Job Janmaat), Moerdyk, J. Verkerk (70. Egberts), R. Verkerk en Verhaar.

Foto’s: Kees Verhaar