HomeZaterdagDerde klasseSJZ wint moeizaam van FC Rijnland ondanks overtalsituatie

SJZ wint moeizaam van FC Rijnland ondanks overtalsituatie

-

Derde klasse A (zondag) – Zowel thuisploeg SJZ als bezoeker FC Rijnland wonnen hun eerste competitiewedstrijd na de winterstop, en gezien de heenwedstrijd die in een 4-3 overwinning voor de Leidenaren eindigde gingen de meeste toeschouwers er dan ook eens goed voor zitten. Zouden de Zoeterwoudenaren wederom een ploeg uit de top 4 pootje weten te lichten of wist de ploeg van nieuwe trainer Edwin Kluivers, die een flink aantal spelers miste door blessures en wintersport, de punten mee naar Leiden te nemen? Groen-wit won met 1-0 in een wedstrijd die niet hoogstaand was, maar wel spannend waarbij de bezoekers grenzen op zochten en zich veel te weinig druk maakten over het spel zelf.

Het was puzzelen geblazen voor trainer Kluivers. Op de bank een drietal spelers die in de ochtend nog met het tweede hadden meegedaan en in de basis stond zelfs een speler die ook al minuten in het tweede had gemaakt. Trainer Ludo Pistorius van de thuisploeg had wat minder problemen en vanaf het eerste fluitsignaal was te zien dat de gastheer wat makkelijker combineerde en de bezoekers het vooral moesten hebben van hun inzet. Leroy de Haas van FC Rijnland nam dit laatste wel erg letterlijk want na een eerdere onnodige gele kaart bij een overtreding ter hoogte van de middellijn pakte hij nog voordat er een halfuur was gespeeld een speler van SJZ vast en kon hij voortijdig gaan douchen met zijn tweede gele en dus rode prent.

Vlak hierna kwam de thuisploeg op voorsprong. Een corner werd niet goed weggewerkt en het was Stefan Sleijser (op foto) die het laatste tikje gaf en de 1-0 op het scorebord zette, niet veel later gevolgd door het rustsignaal na een eerste helft waarbij de thuisploeg de wat betere kansen had maar de bezoekers tot dat moment door hun vechtlust en snelheid voorin in de wedstrijd bleven. Een uitgedunde selectie, conditioneel nog niet op honderd procent en nog minimaal 45 minuten met een man minder, wat zou de tweede helft brengen en hoe zou SJZ met de numerieke meerderheid omgaan?

,,Wij hadden verwacht dat SJZ aan het begin van de tweede helft het middenveld zou versterken maar dat gebeurde niet en zo hielden ze ons eigenlijk in de wedstrijd”, aldus assistent-scheidsrechter Per Crispijn na afloop. ,,Wij hebben dat bewust niet gedaan gezien ook de eerdere wedstrijd in Leiden. Onze kracht ligt ook niet in het op de helft van de tegenstander vastzetten want dan spelen we met 50 meter ruimte achter onze laatste verdediger en dat ligt ons niet echt”, was getekend trainer Pistorius van de Zoeterwoudenaren.

Feit was wel dat de thuisploeg niet bij machte was om de voorsprong te verdubbelen, er lag genoeg ruimte maar daar werd slecht gebruik van gemaakt. En als men dan al eens gevaarlijk uitbrak was het de gretig vlaggende assistent-scheidsrechter die in de tweede helft een aantal aanvallen onschadelijk maakte.

Terug naar het voetbal. Viel het in de eerste helft nog mee maar het aantal opstootjes in de tweede helft was niet meer op een hand te tellen. Mannelijk voetbal is helemaal niet erg, maar (poging tot) kopstoten, gemene overtredingen, natrappen en constant zuigen en zeuren naar een tegenstander hoort niet op een voetbalveld thuis. Verslaggevers zijn er om objectief over voetbal te schrijven, maar irritaties over en weer hadden de overhand en over het spel zelf kon steeds minder worden geschreven. Daar mogen de spelers zichzelf best eens voor in de spiegel bekijken. Kom op heren, het is toch veel leuker om het publiek te vermaken? FC Rijnland heeft dit ook helemaal niet nodig want er loopt genoeg voetballend vermogen rond. Het bleef uiteindelijk 1-0, ondanks een paar grote kansen voor de thuisploeg en wat speldenprikjes van de bezoekers.

,,Ik heb mijn ploeg net een groot compliment gegeven dat wij uiteindelijk de drie punten in eigen huis hebben gehouden. In de heenwedstrijd gingen wij mee in het spel van de tegenstander en dat ligt ons niet. Wij zijn er nog niet maar zijn daarin wel een stuk volwassener geworden. De wedstrijd van volgende week is verzet maar we krijgen daarna twee thuiswedstrijden en dan gaan we proberen de lijn die we zijn ingezet vast te houden”, aldus Pistorius die nog niet weet waar zijn toekomst ligt maar wel verwacht ook volgend seizoen bij deze mooie Zoeterwoudse club voor de groep te staan.

,,Wij missen echt heel veel bepalende spelers en dat kunnen wij gewoonweg niet opvangen. En als er dan ook nog eens een après-ski party wordt gehouden op de zaterdagavond voor de wedstrijd ja dan wordt het tegen een ploeg als SJZ gewoon een lastig verhaal. Het is te hopen dat iedereen weer op tijd fit is en dan verwacht ik zeker dat we bij de eerste zes moeten kunnen eindigen”, aldus Crispijn.

SJZ – FC Rijnland 1-0 (1-0) 43. Sleijser 1-0. Scheidsrechter J.J.J. Van Slooten. Toeschouwers: 140. Rode kaart: 28. L. de Haas (FC Rijnland).

Basisopstelling SJZ : N. van Diemen, S. Hulsbos, G. de Goede, D. Plooij, M. Hensing, M. Griffioen, S. Sleijser, D. Coret, D. Hoogbruin, H. Coret, R. Versteegen.

Basisopstelling FC Rijnland : J. Smeele, J. de Groot, J. Heemskerk, R. Mink, J. Maaskant, L. De Haas, T. Pinas, M. Abassi, D. Olivier, W. de Bolster en D. Kromwijk.

Note redactie: een samenvatting volgt nog!!!