HomeDerde klasseASCStompwijk'92-ASC: omstreden pingel beslist spektakelstuk (plus beelden!)

Stompwijk’92-ASC: omstreden pingel beslist spektakelstuk (plus beelden!)

-

Derde klasse A (zondag)- Natuurlijk kan je op eerste paasdag een woonboulevard bezoeken, de tuin lenteklaar maken of van ’s ochtends tot ’s avonds luieren op de bank, maar degenen die ervoor kozen om in de middag te gaan kijken naar Stompwijk’92 tegen ASC kregen daar geen spijt van. Zeker de neutrale kijker niet althans. In de eerste helft demarreerde de thuisploeg naar 3-0 en de wedstrijd leek gelopen. Niets was minder waar. ASC vocht zich dapper terug naar 3-3. Vlak voor tijd ging de bal op de stip voor de thuisploeg, dit tot begrijpelijk groot ongenoegen aan de kant van de Oegstgeestenaren. Zo won Stompwijk’92 alsnog met 4-3 na een onderhoudende voetbalmiddag.

Er ging veel fout zoals dat in een derde klasse ook hoort te zijn. Maar goed; zijn zogeheten topwedstrijden in het (inter)nationale voetbal altijd even sprankelend? Precies, nee dus. Stompwijk’92 en ASC werkten zich in elk geval het snot voor de ogen en er was genoeg interessants waar te nemen en dat leverde dus al met zeven doelpunten op, waarbij de thuisploeg dus het gelukkigst was en zo in de race bleef voor nacompetitievoetbal voor promotie.

De score had na vier minuten al open gebroken kunnen worden. Nick Ammerlaan, veruit de gevaarlijkste speler aan de kant van de ploeg van Erik van Manen, stuitte echter op de voeten van Tim Laan, die Vaggelis Vidiadakis verving tussen de palen. Een minuut later moest de doelman alweer aan de bak, dit keer na een voorzet van Enrico Geus op Ammerlaan. Het bleef dus bij 0-0, maar na acht minuten moest ASC alsnog aftrappen. Rick Luiten stak Sem van der Salm weg en die kon de geheel vrijstaande Ammerlaan bereiken. De linksbuiten tekende voor zijn op dat moment zestiende treffer van het seizoen.

ASC werd na een klein kwartier voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, gevaarlijk. Een kopbal van Ward Buijze miste kracht. Een grote kans kreeg Jelle Schouten op een prima assist van Teije Rutten. De topscorer van ASC, met 15 doelpunten, schoof de bal in het zijnet tot zijn eigen ergernis. Beide ploegen maakten de fout weinig rust aan de bal te bewaren en dat was tegen het zere been van Erik van Manen en collega Mo Bougrine. Het maakte wel dat het levendig was en bleef. Opvallend was dat de genoemde Van der Sam Rutten keer op keer erg veel vrijheid liet. ASC profiteerde echter nauwelijks van de zee aan ruimte. Dat kwam de rood-zwarten duur te staan. Iets over de helft van het eerste bedrijf wist Geus een vrije trap binnen te schieten buiten het bereik van Laan (2-0).

Acht minuten voor de rust liet Luiten na de 3-0 op het scorebord te zetten. Jeroen Bergen voorkwam op de doellijn dat zijn ploeg al min of meer kansloos was. Toch kwam de 3-0 er nog wel voor de onderbreking. Ammerlaan mocht in alle rust aannemen, aanleggen en afronden. Die vrijheid voor de aanvaller mocht ASC zichzelf kwalijk nemen. Een veelvuldig doelpuntenmaker kan je het ook te makkelijk maken immers. Kort voor de rust had Buijze best de 3-1 mogen maken maar dat lukte niet en zo leek de thuisploeg in een zetel te zitten.

ASC, dat niet lang geleden een bijna zekere winst liet glippen tegen SJZ (van 1-3 werd het in blessuretijd alsnog gelijk, HK), draaide de rollen nu om in de tweede helft. De ploeg spelde gretiger, met meer overtuiging en zo werd Stompwijk’92 teruggedrongen. Een interceptie van Bergen bracht Schouten in stelling, die op zijn beurt Buijze vond. De spits bleef nu wel koelbloedig en zo moest Jason van der Voort voor het eerst de gang naar het net maken. Na net geen uur spelen werd het zelfs 3-2. Een vrije trap werd in het vijfmetergebied gepompt en Ruben Dutrieux leek het laatste zetje te geven voor de 3-2.

Het maakte de wedstrijd nog boeiender en het publiek leefde aan twee kanten hartstochtelijk mee. De arbiter van dienst kreeg zijn handen meer dan vol en de tijd leek twee keer zo snel door te lopen door alle gebeurtenissen. Halverwege de tweede helft bracht Buijze ASC in extase. Met een droog schot werd de Stompwijkse doelman geklopt en zo was de achterstand dus in zijn geheel verdwenen voor de bezoekers. Het geloof op nog meer droop opeens af van de spelers van ASC, maar de gastheren bleven ook gevaarlijk. Geus kreeg de grootste kans op de 4-3, maar Laan en de paal voorkwamen de zevende treffer van de middag.

Die volgde evenwel drie minuten voor tijd. Er vond wel een botsing plaats tussen de uitlopende Laan en een speler van de thuisploeg, maar een strafschop leek wel erg zwaar gestraft. ASC klaagde steen en been en dat leverde diverse gele kaarten op en verhitte discussies. De emoties van de brigade uit Oegstgeest waren voorstelbaar, maar de scheidsrechter bleef bij zijn standpunt. Bijna als vanzelfsprekend pakte Ammerlaan zijn verantwoordelijkheid en zo werd het in de slotfase alsnog 4-3 en was de inhaalrace voor ASC voor niets geweest. Eigenlijk was een gelijkspel onder aan de streep ook meer te billijken geweest en dus was de strafschop een smetje op de middag.

Stompwijk’92 maalde er uiteraard niet om en blijft het wel uitstekend doen. Enkel van FC Rijnland en Altior werd verloren in 2018. Alle andere wedstrijden werden in winst omgezet. ASC blijft vooral jojoënd bezig in deze competitie. Na de ronduit zwakke beurt tegen Bernardus thuis liet de ploeg van Bougrine dit keer weer zien weldegelijk met karakter te kunnen spelen.

Van Manen na afloop: ,,Als je niet alles geeft of ‘afwezig’ bent dan kan je in deze klasse van iedereen verliezen. Ben je elke week scherp en fit dan kan je ook elke week drie punten bijschrijven in deze competitie. Zo simpel is het eigenlijk.”

Stompwijk’92-ASC 4-3 (3-0). 8. Ammerlaan 1-0, 26. Geus 2-0, 43. Ammerlaan 3-0, 53. Buijze 3-1, 59. Dutrieux 3-2, 68. Buijze 3-3, 87. Ammerlaan (strafschop) 4-3. Scheidsrechter: Van Vliet. Toeschouwers: 125.

Basisopstelling Stompwijk’92: Van der Voort, S. van der Salm, B. van der Salm, Bosch, Van Marwijk, Van Viegen, Van der Linden, Knijf, Geus, Luiten, Ammerlaan.

Basisopstelling ASC: Laan, Kuipers, Tas, Coopmans, Bergen, Goebel, Hoek, Dutrieux, Rutten, Buyze, Rutten.