HomeZaterdagDerde klasseVoorschoten ’97 (zo) wint maar 'vergeet' doelsaldo

Voorschoten ’97 (zo) wint maar ‘vergeet’ doelsaldo

-

Derde klasse B (zondag)- Het Haagse WIK (Willen Is Kunnen) was de volgende horde op weg naar een mogelijke periodetitel. Naast winst kan ook het doelsaldo uiteindelijk van belang zijn dus was het doel van de mannen van trainer Huib van Oostrom Soede zondagmiddag tweeledig, winnen en met een zo hoog mogelijke score. De missie slaagde gedeeltelijk, de drie punten bleven op sportpark Adegeest maar het bleef “slechts” 3-1, daar waar een hogere score zeker mogelijk was gezien het feit dat het na tien minuten al 2-0 stond en de bezoekers de wedstrijd met 9 man eindigden.

Het was toch weer een beetje puzzelen in de opstelling bij de thuisploeg. Door het gemis van een vijftal basisspelers kregen anderen nu een kans en zat zelfs A-junior Jarno van der Born op de bank. Voor de neutrale toeschouwer waren de eerste tien minuten het aanzien meer dan waard. Hoezo aftasten? Het werd gelijk een open wedstrijd waarbij het spel van helft tot helft op en neer golfde en waarbij de eerste grote kans voor de bezoekers was, het schot belandde uiteindelijk via de vingertoppen van keeper Chris van der Mijn naast het doel.

Nauwelijks een minuut later verdween de brilstand van het scorebord, gedragen door de wind schoot aanvoerder Niels van den Berg de bal vanaf een meter of twintig onhoudbaar in het doel. Een aardige opsteker die twee minuten later een vervolg kreeg toen doelpuntenmaker Van den Berg goed doorging aan de linkerkant, zijn balletje breed werd vervolgens vanaf rand zestienmeter in het dak van het doel geschoten door Roy Elligens. Na 10 minuten stond het 2-0, een goed begin en wat lag er nog in het verschiet?

,,We begonnen niet goed aan de wedstrijd, er zat wat spanning op en er werden verkeerde keuzes gemaakt. Dat je dan toch met 2-0 voor komt is een aardige opsteker, alleen pakken we het daarna niet goed op. We werden wat nonchalanter, zeker wat de eindpass betreft en dat alles heeft te maken met concentratieverlies”, aldus de trainer van de thuisclub.

De bezoekers uit Den Haag lieten zich niet ontmoedigen door deze vroege achterstand en waren zeker tot halverwege de eerste helft gelijkwaardig. Hierna werd de tegenstand wat minder, na ruim een halfuur spelen werd Van den Berg via een steekbal diep gestuurd, alleen zijn lob ging ruim over het doel heen. Opvallend in de eerste helft bij de thuisploeg was dat bij al het gevaar captain Van den Berg betrokken was, zonder meer een belangrijke speler voor het zondagteam van Voorschoten ’97. Zo ook in de laatste minuut voor rust, na een vloeiende aanval over diverse schijven had Van den Berg het vizier iets te hoog ingesteld, wederom verdween een bal hoog over de ballenvanger.

De thuisploeg kwam ongewijzigd uit de kleedkamer en trok direct het initiatief naar zich toe. In de 7e minuut dacht heel groen-geel aan de 3-0 echter scheidsrechter De Goede gaf aan dat de bal niet in zijn geheel de doellijn was gepasseerd of heeft dit niet kunnen constateren. De inzet was van Frank van den Heuvel, binnen geheel Voorschoten beter bekend als ‘Billy Cornetto’. In de fase hierna was WIK niet bij machte om het de thuisploeg lastig te maken en maakte de thuisploeg slecht gebruik van de ruimte die het kreeg en die achter de verdediging lag.

En zo lang het verschil in doelpunten maar twee bleef zou het na een tegendoelpunt nog billenknijpen worden. Na een minuut of 75 was er zo’n moment, een vrije trap van achteruit werd verlengd door een speler van WIK en deze kwam uiteindelijk op de bovenkant van de lat terecht. Het slotoffensief van de gasten uit Den Haag kwam er uiteindelijk niet omdat vlak na de bal op de lat Sedat Unal er met direct rood vanaf werd gestuurd. Hij sloeg of maakte een slaande beweging en daar staat uiteraard maar één straf op.

Zo moesten de bezoekers verder met tien man. Kort hierna ontstond toch een enorme kans voor WIK, maar uiteindelijk werd de inzet uitstekend gered door keeper Van der Mijn. De hoop van de bezoekers werd uiteindelijk aan flarden geschoten door Van den Berg die een vrije trap in twee instanties achter keeper Donny Jansen schoot. Vlak voor tijd kregen de bezoekers nog een vrije trap op een meter of twintig van het doel, deze werd feilloos door Mitchel Kuiper binnengeschoten.

Nog voor de aftrap werd Joey Martina van de bezoekers met een tweede gele kaart van het veld gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding. Dit was ook direct het laatste wapenfeit van deze wedstrijd.

,,De club Voorschoten ’97 is een gezelligheidsvereniging, en dan zeker wat de zondagselectie betreft. Het zijn allemaal vrienden van elkaar, ze doen heel veel dingen samen ook buiten het voetbal om en dat is direct ook gelijk een valkuil. Er zijn maar weinig gasten die elkaar in het veld de waarheid durven te zeggen en het zijn nog te vaak ideale schoonzonen. Aan de andere kant is het een hele fijne en leergierige groep om mee te werken en er zit er ook nog veel rek in.” Duidelijke taal van trainer Van Oostrom Soede die een heel druk bestaan leidt met twee voetbalverenigingen en een eigen zaak.

Tot dee man van de wedstrijd, unaniem zowel door spelersgroep als de kenners er omheen gekozen, werd Jurgen Oerlemans benoemd. ,,Wat telt vandaag is de winst, en ja misschien hadden we er nog wel wat meer moeten maken maar het is niet anders. Een periode zou mooi zijn, maar als we op deze manier verder gaan en we eindigen hoog in de ranglijst dan komt die misschien vanzelf wel.”  Over zijn eigen prestatie was hij zeker wel tevreden. ,,Ja, het ging lekker en zeker als je weet dat ik ben begonnen in het tweede. Mijn favoriete plek is rechtshalf maar ik vind dat ik als rechtsachter ook heel goed tot mijn recht kom, het is ook maar net hoe je die positie invult.”

Voorschoten ’97 boekte een belangrijke overwinning en kan mogelijk de tweede periode binnenslepen als het over twee weken de uitwedstrijd tegen medeconcurrent Wilhelmus in winst weet om te zetten. Echter de andere concurrent ODB speelt aanstaande zondag een inhaalwedstrijd tegen De Ster en kan eventueel op doelsaldo de Voorschotenaren nog voorbij streven. Deze is nu nog +3 in het voordeel van Voorschoten ’97 maar dat kan na het inhaalweekend zo maar anders zijn. Een periodetitel zou natuurlijk mooi zijn, maar feit is dat men aan een goede serie bezig is dus wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt voor de geel-groenen.

Voorschoten ’97-WIK 3-1 (2-0) 8. 1-0 Van den Berg, 10. 2-0 Elligens, 83. 3-0 Van den Berg, 86. 3-1 Kuiper. Scheidsrechter De Goede. Toeschouwers: 60.

Opstelling Voorschoten ’97 : Van der Mijn, Oerlemans, Mulder, Wassenaar, Adriaanse, Kloeke (77. Ton) , Hilders, Elligens, Van den Heuvel (87. Van Beest), Van den Berg, Van der Veldt (67. Nikic).

Opstelling WIK : Jansen, Schoop, Daleman, Spaan, Kuiper, Trad, Adam, Ten Berge, Kranenburg, Martina, Unal.

Foto’s: met dank aan Voorschoten’97