HomeZaterdagDerde klasseVV Leiden kan voorsprong niet vasthouden tegen DSVP

VV Leiden kan voorsprong niet vasthouden tegen DSVP

-

Derde klasse A (zaterdag)- En wéér had trainer Cees van Tongeren te maken met potentiele basisspelers die hij niet kon opstellen. Op spelers als Elroy Lammers, Melvin Dieke, Wesley Schreuder en Erik Bakker kon hij al langer geen beroep doen. Zaterdag bleek Koos de Haas niet in staat om te voetballen en routinier Sietse Fokkema was ziek. Ga er maar aanstaan  als een van de directe concurrenten op het wedstrijdformulier staat. Het was dus volop improviseren voor de Leidse ploeg en Van Tongeren was er dan ook niet gerust op. ,,We moeten ze ver van ons doel houden. Fysiek zijn die gasten loeisterk.” Dat kon de kijker niet ontgaan zijn: spits Lars Nomden tikt de 2.03 aan en zijn bewaker Jeroen van Egmond pakweg 1.75, een opvallend verschil.

De zaken verliepen echter voorspoedig in de eerste 45 minuten. De roodwitten waren al rap op voorsprong gekomen toen Rolald Middelkoop koppend de keeper verschalkte bij een vrije trap. DSVP had daarna heel veel balbezit, maar deed er heel erg weinig mee. Keeper Andy van der Meulen kwam amper in de problemen en Leiden loerde op het kansje dat wel zou komen. Sipan Khalid profiteerde van dichtbij toen dat inderdaad vlak voor rust gebeurde. Hoewel de opponent uit Pijnacker zwak opereerde en de 2-0 houvast bood was lang niet iedereen gerust wat betreft de tweede helft.

Het angstige vermoeden werd al snel bewaarheid. Leiden ging steeds verder naar achter lopen waar DSVP direct van profiteerde. Zonder tot groots voetbal te komen zette het de roodwitten steeds steviger onder druk. De afstand tussen de linies werd bij de equipe van Van Tongeren steeds groter en dat was amper meer te belopen. Steeds meer onrust sloop in de ploeg, zeker toen Michel van der Elst na een knappe actie in het strafschopgebied de bal in de uiterste hoek schoot. Van der Meulen was hier kansloos waar hij daarvoor zijn mannen nog op de been had gehouden met een paar knappe reddingen.

DSVP drong nog feller aan om de gelijkmaker te forceren. Verdedigend liet het steekjes vallen, maar de Leiden aanvallers waren te onzorgvuldig of te zelfzuchtig om daarvan te profiteren. De verwachte gelijkmaker bleef niet uit. In een mêlee van spelers en een totaal onoverzichtelijke situatie gingen de armen van de bezoekers plotsklaps omhoog: de 2-2 was gevallen, maar niemand kon na afloop precies aangeven wat er gebeurd was. Feit was wel dat het droomscenario van de thuisploeg in duigen was gevallen. Na nog minutenlang billen knijpen aan beide kanten moesten Leiden en DSVP genoegen nemen met een gelijkspel.

Over de gehele wedstrijd wellicht verdiend, maar voor Leiden een fikse tegenvaller gezien de 2-0 voorsprong. Leiden had met een geïmproviseerd team naar vermogen gepresteerd, maar het was niet genoeg voor de zege. Rechtsback Mitchell Hage, die een sterke wedstrijd speelde en conditioneel uitstekend op de been bleef is vooral teleurgesteld: ,,We geven het weg in de tweede helft. De organisatie was steeds meer zoek en zij profiteerden door aanvallender te spelen. Daar hadden we best problemen mee. Fysiek en qua lengte hadden zij ook meer in te brengen zoals iedereen kon zien. Niet meer aan denken en elke wedstrijd volle bak er op vliegen. Rechtstreekse degradatie zie ik niet gebeuren en zal ook niet gebeuren.”

Door het punt dat Leiden uit het vuur sleepte is de club op gelijke hoogte gekomen van het verliezende WDS en qua doelsaldo zelfs een plek hoger komen te staan. Nacompetitie lijkt op dit moment het meest logische scenario voor de Leidenaren. De komende weken is de terugkeer te verwachten van Fokkema, De Haas, Lammers en misschien meer. Dat moet hoop geven op meer punten. Afdalen naar de vierde klasse zou voor het nieuwe Sporting Leiden eigenlijk niet kunnen.

VV Leiden-DSVP 2-2 (2-0). Middelkoop 1-0, Khalid 2-0, 2-1, 2-2.

Basisopstelling VV Leiden: Van der Meulen, Hage, Van Egmond, Sjaardema, Te Hennepe, Hamelink, Khalid, Devilee, Middelkoop, Van der Meel, Donders.

Basisopstelling DSVP: Van Diepen, Groen, Edo van Rheenen, Hoogendijk, Van der Meide, Nobbe, Franco van Rheenen, Pruysers, Van Horssen, Van der Elst, Nomden.