HomeZaterdagDerde klasseWinst en complimenten voor FC Rijnland na toch al mooie week

Winst en complimenten voor FC Rijnland na toch al mooie week

-

Derde klasse A (zondag)-FC Rijnland had zware weken achter de rug toen het zondagmiddag aantrad tegen Nicolaas Boys. Verliespartijen en (onnodige) rode kaarten hadden de club geen goed gedaan. De 3-2 winst tegen Nicolaas Boys was in meerdere opzichten een rehabilitatie. Niet alleen was er voetballend sprake van een uitstekend herstel, maar ook wat betreft de discipline in het veld was het dik in orde. De echte Rijnlander kon zonder aarzeling trots zijn op hetgeen het vlaggenschip van de club had laten zien deze middag. En dat enkele dagen na het bekendmaken van de naam van de nieuwe Leidse club: Sporting Leiden (een duet tussen VV Leiden en FC Rijnland).

De start was voor de bezoekers, maar er was een foutje van keeper Jeffrey Smeele voor nodig om dat in een doelpunt om te zetten. Smeele verwachtte, begrijpelijk, een voorzet van Joost Verkerk, maar het bleek meer om een schot te gaan. Smeele pareerde in eerste instantie, maar werkte de bal uiteindelijk ongelukkig in eigen doel. FC Rijnland verblikte of verbloosde niet en in de daarop volgende minuten was de club een paar keer dichtbij de gelijkmaker. Na een periode van volkomen evenwicht tussen de beide ploegen nam de Leidse ploeg langzaam maar zeker het initiatief. Ook de thuisploeg had een mazzeltje nodig om tot een doelpunt te komen. Een vrije trap van Danny Kromwijk werd van richting veranderd en keeper Tim Schouten moest machteloos toezien hoe de bal tegen het net stuiterde. Amper een minuut later werd het zelfs 2-1 en van geluk was dit keer geen sprake. Integendeel; na een prima aanval kopte verdediger Rob van Noort de bal bij de tweede paal in de kruising. Daarna was het weer Nicolaas Boys dat in deze open en aangename wedstrijd het initiatief greep. De 2-2 liet niet lang op zich wachten. Twee Rijnland verdedigers liepen elkaar in de weg en Matthijs Egberts kon op zijn gemak een hoek uitzoeken. Nog was de koek niet op voor de neutrale toeschouwer en zeker niet voor de FC Rijnland aanhang. In de allerlaatste minuut schoot de nieuwe Belgische aanwinst van FC Rijnland, Lorenz Herman, met buitenkant links de bal knetterhard tegen de touwen: 3-2.

Ook in de tweede helft was het voetballend gezien smullen geblazen. Zowel FC Rijnland als Nicolaas Boys zochten volop de aanval en deden dat vol passie. Boudewijn Kamphues liet een open kans op 4-2 liggen, want schoot met zijn ‘chocoladebeen’ van dichtbij tegen de bovenkant van de lat. De bezoekers waren ook een paar keer dichtbij de 3-3, maar zelfs een penalty was niet aan de bezoekers besteed. Smeele maakte zijn foutje meer dan goed door de zeker niet slecht ingeschoten bal uit het doel te ranselen. FC Rijnland had het moeilijk in het laatste deel van de tweede helft, mede omdat de scheidsrechterlijke beslissingen wel erg vaak in hun nadeel uitvielen. Hier gaat een vet compliment uit naar de spelers: onverstoorbaar voetbalden ze richting het einde van de wedstrijd en de winst.

Nicolaas Boys had gestreden wat het waard was, maar dit keer was dat niet genoeg. Ronald Mink, hoog staand in het spelersklassement en tegen de Nieuwveners weer een puike pot spelend was natuurlijk heel blij met de 3-2: ,,Na de 0-1 rechtten we direct onze rug en we kwamen zelfs in een minuut twee keer tot scoren. Ook de 2-2 deed ons niets, maar wel lekker dat we vlak voor rust de derde maakten. Mooi dat Jeffrey Smeele die strafschop stopte. Deze winst was zo hard nodig voor onze groep. Je ziet wat we kunnen als we min of meer compleet zijn. We kunnen dan gewoon veel. Als we volgende week dit ook tegen RKDES kunnen, dan zit er misschien een mooie serie voor ons in het vat. Grote winst is denk ik ook dat we ons niet uit het spel lieten halen. Gewoon ons eigen ding doen, dat is wat we ook afgesproken hadden. Wat mij betreft een hele mooie middag.”

Een mooi besluit van een prachtweek aan de Mors. Een prachtige avond waarop de fusie bekend werd gemaakt en de daarop volgende omarming van de aanwezigen van de nieuwe naam en clubkleuren en nu een knappe zege. De lente is in meerdere opzichten aangebroken aan de Mors

FC Rijnland-Nicolaas Boys 3-2 (3-2). 11.  Verkerk 0-1, 25. Kromwijk 1-1, 26. Van Noort 2-1, 34. Egberts 2-2, 45. Herman 3-2. Scheidsrechter: Karagantcheff. Toeschouwers: 50.

FC Rijnland: Smeele, Van Noort, Pinas, Van Leeuwen (46. Filippo), Maaskant, Herman (82. Kalangu), Habraken, De Bolster (63. Pracht), Kamphues, Mink, Kromwijk.

Nicolaas Boys: Stouten, Burgmeijer, Dos Santos, Van Veen, Egberts, Van Gils, Moerdijk (68. Job Janmaat), Joost Verkerk, Rik Verkerk, De Groot (82. Van ’t Kruis), Verhaar.